Také CAD aplikace mohou být zdarma

V tomto článku se podrobněji seznámíme s některými free 2D CAD systémy. Výběr popisovaných CAD systémů vycházel víceméně ze dvou kritérií. Za prvé budí dojem, že mohou být použitelné v praxi. Za druhé jejich komerční verze v Čechách a na Slovensku nikdo neprodává. A proč o těchto aplikacích vůbec píšeme? Přestože jsou zdarma, jedná se často o poměrně kvalitní nástroje. I v těchto oborech tak existuje alternativa zdarma jako argument proti softwarovému pirátství.

Blíže se podíváme na Free 2D CAD systémy, které lze najít na http://www.freecad.cz. Následující charakteristiky představují subjektivní dojem z CADu, který si člověk stáhne a věnuje mu pár hodin na obeznámení a posouzení. A buď ho osloví, nebo ne.

Protože se CAD program celkem těžko ovládá a učí, tak i když může být skutečně dobrý, málokdo dokáže ocenit jeho kvality. Nebudeme zde popisovat konkrétní možnosti a funkce, ale celkový dojem, na základě kterého se můžete rozhodnout, zda má pro vás smysl produkt si stáhnout, vyzkoušet a používat.

APM Graph LV

Jedná se o 2D parametrický CAD program. Jediné omezení spočívá v absenci databáze obsahující ruské standardy. Free verze je určena pro vzdělávací účely a pro státní organizace.

Přiznám se, že tento program jsem si vybral na vyzkoušení spíše ze zvědavosti. V podstatě nemá žádná omezení oproti komerční verzi, autorem je ruská společnost APM Ltd. Ale jak se říká, že „všechno špatné pochází z Ameriky“,  tak já jsem byl zase zvědavý na to, co pochází z Ruska.

Zmiňovaný CAD patří k těm systémům, na kterých uděláte pár čar, oblouků, kót, šrafů, a už tušíte, že to není celkem ono. Kreslení je relativně pohodlné. Co se však týká parametričnosti, musím konstatovat, že tu sice je, ale editace a změna je poměrně nepohodlná a místy i zbytečně komplikovaná. Parametricky můžete řídit téměř vše, co není třeba (například umístění textu kóty), ale jak parametricky změnit hodnotu kóty, jsem nezjistil.

V tomto případě to však není důležité, protože tyto změny se dělají jen přes dialogové panely zakrývající půl obrazovky. A při práci v tomto panelu se průběžně zobrazují potřebné informace na výkresu. Škoda jen, že výkres nevidíte, a tak přesouváte panel z jedné strany na druhou. Vazby potřebné pro definování vztahů v podstatě neexistují a celá parametrizace je reálně nanic.

I když jsem napsal, že kreslení je v podstatě pohodlné, o editaci to platí jen částečně. Nezavrhl bych ho  však úplně. Na 2D kreslení ho se sem tam použitelnou parametrizací bude možné používat (má i export do DXF). Jen budete potřebovat víc času na učení, přestože jste třeba zkušený uživatel jiných CAD systémů.

Hlavní výhoda tohoto programu však nespočívá v jeho možném využití v praxi, ale ve sbírání dobrých nápadů, které se tu i jinde objeví. A kterých by si mohli všimnout případní vývojáři jiných systémů nebo  nadstaveb.

FelixCAD LT

FREE pro první milion registrovaných uživatelů!

FelixCAD LT je výkonný entry level CAD systém s více jak 300 profesionálními 2D funkcemi. Obsahuje soubory DWG® (R2.5 - R2002), DXF® a FLX®. FelixCAD LT je rychlý a lehce se lze naučit. Uživatel má možnost výběru stylu prostředí FelixCAD nebo AutoCAD®.

Po instalaci tohoto CAD systému od společnosti GiveMePower GmbH z Berlína můžete software používat měsíc bezplatně. Potom se musíte zaregistrovat a můžete ho zdarma používat už natrvalo.

Jedná se o klasický 2D CAD systém, s nímž drtivá většina CAD uživatelů nebude mít žádné problémy při používání. Disponuje všemi standardními kreslícími a editačními funkcemi. Nechybí ani práce s bloky a externími referencemi. Chybějí zde však filtry bodů a také uzlové body by se někdy hodily. Způsob práce je podobný AutoCADu. Prostředí už velmi podobné není, ale je celkem příjemné a není problém si na něj zvyknout.

Co se týká kompatibility s DWG soubory, musím konstatovat, že dokáže korektně načítat i problémové výkresy. Při psaní textů FelixCAD používá svoje fonty *.FSH, ale také fonty AutoCADu *.SHX a True Type fonty Windowsu. Zároveň má soubory typu čar *.LIN a soubor šrafů *.PAT – přesně jako AutoCAD. Bezplatná verze však neumožňuje ukládat soubory do DWG a DXF. Dokonce tu fungují i názvy některých systémových proměnných AutoCADu (ltscale...).

Musím konstatovat, že mě tento CAD překvapil tím, že je reálně použitelný na profesionální a každodenní kreslení. To, že nelze ukládat do formátů DWG a DXF, ho sice odsouvá stranou, ale díky tomu, že vzpomínané formáty načítá korektně v případě, že vaše výkresy už nikdo jiný nepoužívá, vám bude určitě úplně stačit.

AllyCAD

AllyCAD, profesionální 2D CAD, je známý svým výkonem a jednoduchým používáním. AllyCAD je hodnocený jako jeden z nejrychlejších dostupných Windows CAD. Je 10-20krát rychlejší než konkurence při překreslování nebo načítání výkresů. Co se týká kompatibility, AllyCAD plně podporuje čtení a zápis AutoCADovských formátů DWG a DXF, Caddie CEX a Arcview SHP.

Tato freeware verze nabízí plnou funkčnost AllyCADu s jediným omezením, a to velikosti souboru. Jeho velikost může dosahovat maximálně 150 kB. Tento software má však velmi úsporné ukládání – mohlo by to tedy na menší 2D projekty stačit. (Výkres na obrázku má právě takovou velikost.)

Po jeho instalaci a vyzkoušení je však potřeba připravit se na to, že s AutoCADem nemá společné vůbec nic. Na práci si musíte dost dlouho zvykat a argument, že se jedná o jeden z nejrychlejších CAD systémů (čímž vyvolal moji zvědavost), se nedá podle mě vyvážit ne velmi uživatelsky příjemnými funkcemi, i když prostředí působí dobrým dojmem.

AllyCAD je použitelný na každodenní kreslení – ale jen pro toho, kdo mu věnuje skutečně dostatek času. Mě však zaujala jedna vlastnost a to import HPGL (*.PLT) souboru, který spolu s možností ukládat do DWG by umožnil používat tento program, když ne na kreslení, tak aspoň na vzpomínanou konverzi. Importované PLT soubory však byly skutečně nanic a nepoužitelné.

Osobně jsem tomuto programu nepřišel na chuť a ani jsem nenašel žádný důvod na další testování nebo na jiné využití. Je-li však velikost ukládaného souboru omezená – nepředpokládám, že se najde běžný CAD uživatel, který se ho bude měsíc učit bez toho, aby věděl, co mu dokáže tento CAD přinést. A to se mi zjistit nepodařilo.

A9CAD

A9CAD je 2D CAD program, který podporuje standardní výkresové formáty DWG a DXF do verze AutoCADu 2000. Umožňuje 2D kreslení, prohlížení a editaci. Má standardní uživatelské rozhraní Windowsu, příkazové okno pro zadávání souřadnic a editace atributů entit je vykonávána přes okno vlastností. Standardní verze A9CAD je plně funkční produkt poskytovaný jako freeware. Pro ty, kteří požadují doplňující vlastnosti, jako jsou tvorba a vkládání bloků, výkresový prostor nebo SHX fonty, je k dispozici placená verze.

Po spuštění A9CADu budete mít nejprve dojem, že se „nacházíte“ v produktu velmi podobném AutoCADu. Tento dojem však postupně upadá a až natrefíte na různé, ne celkem šťastné vlastnosti, tak se váš pohled na něj trochu zreální. Program pracuje nativně s DWG a DXF soubory a nemá potíže načítat i problémové výkresy. Pokud nejsou v bezplatné verzi fonty SHX a ostatní drobnosti, nemusí váš výkres načtený do tohoto CADu vypadat celkem správně.

Práce s tímto programem je však poměrně jednoduchá, bezproblémová a podobná práci s AutoCADem. Rád bych řekl, že se hodí pro každodenní profesionální používání, ale raději to netvrdím. Konkrétně šrafování má řešené dost netradičně, a právě to jej odsouvá spíš do pozice nástroje vhodného pro hobby, nebo menší nenáročné projekty.

Ačkoli se jedná o použitelný CAD, nemá dořešené některé praktické drobnosti, díky kterým není na profesionální používání velmi vhodný. Ovšem v případě nouze použitelný je.

Závěr

Z představovaných 2D CADů jednoznačně vychází jako vítěz FelixCAD LT. Jako bezplatný 2D CAD je vhodný i na profesionální používání. Uživatel, pokud není začátečník, je s ním schopný okamžitě, bez jakékoli ztráty času, začít pracovat a může ho bez problémů denně využívat.

Na stránkách http://www.freecad.cz se nacházejí i ostatní bezplatné 2D nebo 3D systémy. Stačí si jen  vybrat a vyzkoušet. To zkoušení sice zabere někdy dost času, ale výsledkem může být skutečnost, že tak, jak jsme našli schopný bezplatný 2D CAD, můžeme objevit i schopný bezplatný 3D CAD, vizualizační nástroj, který vám ušetří desetitisíce korun.

Autor je provozovatelem serveru FreeCAD.cz.

Diskuze (62) Další článek: Časopis Connect! pro profesionály celý rok zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,