Technologie | Baterie

Tak že by už konečně? SolidEnergy slibuje příchod revolučních lithiových baterií pro hodinky i auta

Pokud to nebude jen další bublina, jenž slibovala revoluci, která ale nakonec nepřišla, SolidEnergy Systems z Massachusetts by se již brzy mohla stát velmi žádanou společností mezi investory.

Jako jedna z mála totiž tvrdí, že se ji po letech konečně podařilo vyvinout pevné lithiové baterie bez tekutého elektrolytu. Jejich baterie by měly být při stejné kapacitě poloviční a stejně tak při stejné velikosti nabídnout dvojnásobnou výdrž. A jen tak na okraj, na rozdíl od článků s tekutým elektrolytem v tomto případě nehrozí v případě zkratu silná chemická reakce, hoření a často i výbuch.

a1580737-1d98-4683-89ee-21b27220010a
Podobnými prototypy se SE chlubí už roky a slibuje jejich komerční výrobu. Teď se už prý linky ale opravdu rozjedou. Uvidíme.

SolidEnergy Systems podle IEEE Spectrum slibuje, že ještě letos uvede první komerční lithiové baterie pro drony, díky kterým by se jejich obvyklá výdrž okolo 20 minut (kategorie vyšších rekreačních a profesionálních) mohla zvednout až na 40 minut.

Poté přijdou na řadu mobily, nositelnosti a nakonec i elektromobily. Zní to skvěle – po letech stagnace skoro jako zázrak –, ale je tu jedno velké „ale.“ Startup z východního pobřeží USA toto neslibuje poprvé, výroba se totiž už měla rozjet před dvěma lety, kdy jsme psali o podobném časovém harmonogramu.

V každém případě, pokud se nové baterie stanou opravdu komerční realitou a nezničí je jejich případná vysoká cena, mohlo by to pomoci třeba chytrým hodinkám, jejichž výdrž na baterii je kvůli absenci adekvátních baterií a nových úsporných čipsetů pro nositelnosti i nadále poněkud legrační.

Diskuze (42) Další článek: Windows 10 přijdou s novým Ovládacím centrem, prozrazují uniklé snímky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,