Tak už i Twitter začne ořezávat API. Aplikace třetích stran mohou příští týden přijít o funkce

Dříve bylo běžné, že komunikátory nabízely sadu příkazů pro vnější přístup k funkcím aplikacemi třetích stran a tento zvyk se přenesl i na sociální sítě. Díky tomu vznikala spousta obslužných programů třetích stran, které zvládaly obsluhovat více účtů různých služeb zároveň. Tyto možnosti postupně vymizely a na tento trend nyní přistupuje i Twitter.

Přístup k sociálním sítím a komunikátorům skrze API umožňuje vznik obslužných aplikací třetích stran, což teoreticky může pomoci k častějšímu využívání služeb uživateli. Jenže zároveň to nese bezpečnostní rizika, stěžuje vývoj některých funkcí a aplikace třetích stran nemusí prezentovat službu přesně tak, jak by si její představitelé představovali. A tak v poslední dekádě dochází k razantnímu omezování API.

Před pár dny se téma opět otevřelo, když své API upravil Facebook. Přestala fungovat řada aplikací nebo také automatické přeposílání postů z Twitteru na Facebook. Nyní s omezením přichází pro změnu Twitter. O avizovaných změnách informuje s předstihem 9to5mac.com na základě informací vývojářů. Twitter nové API spustí příští týden.

A co to bude znamenat? Největší průšvih je pro tvůrce aplikací třetích stran plánované omezení notifikací na zmínky či soukromé zprávy. Lajky a retwíty by přestaly fungovat úplně, upozornění na zmínky či soukromé zprávy by přiházely s několikaminutovým zpožděním. Přestane rovněž fungovat automatické obnovování výpisů twítů, tzv. timeline streaming.

K uvedení nových podmínek API Twitteru dojde 16. srpna. Už nyní se tvůrci aplikaci jako Tweetbot nebo Twitterrific vyjadřují s obavami a bouřlivě na to reagují uživatelé těchto aplikací. Teoreticky je tedy ještě možné, že některé ze zamýšlených změn Twitter ještě stáhne. Ale počítejme s tím, že dřív nebo později se objeví další a ještě přísnější omezení.

Provozovatelé sociálních sítí a komunikátorů chtějí, aby jejich uživatelé zůstávali v uzavřeném ekosystému jejich aplikací a služeb. Přináší jim to výhodu rychlejšího a efektivnějšího vývoje, plnou kontrolu na uživateli a možnost naplno využít obchodní potenciál služby.

Váš názor Další článek: Spíte více než 8 hodin denně? Možná se vystavujete riziku zdravotních problémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,