Testy | NAS | Asustor

Tak skvělý, že ve své třídě momentálně nemá konkurenci. Test dvoudiskového NAS serveru Asustor AS6702T

Podnikové úložiště nabídne vysoký výkon díky čtyřjádrovému procesoru, a především čtyřem slotům pro NVMe SSD. Své místo však může najít i pod televizorem díky konektoru HDMI.

Plusy

  • Šuplíkové pozice s podporou hot swap
  • Vysoký výkon i díky slotům M.2 pro NVMe SSD
  • Přehledné a intuitivní rozhraní

Minusy

  • Instalace SSD vyžaduje šroubovák
  • Upevnění HDD šrouby, nikoli nacvaknutím ližin
  • Chybí antivibrační podložky
9,5
Hodnocení

Řadou Lockerstor míří Asustor primárně do sféry malých podniků, kde přijde vhod především vyšší výpočetní výkon NASu. Dle požadavků je možné vybírat z dvou-, čtyř- a šestipozicového modelu. Jak už označení napovídá, otestovali jsme základní variantu s dvěma sloty pro pevný disk.

ASUSTOR Lockerstor 2 AS6702T ASUSTOR Lockerstor 2 AS6702T
nabízí 15 obchodů za ceny od 12 261 Kč
Srovnat ceny na Živě

Víc pozic pro SSD než HDD

Ačkoli je AS6702T stále běžným NASem, v němž bude primárním úložištěm diskové pole z obvyklých mechanických disků, doplnit jej lze i úložišti typu SSD. V tomto případě je podnikový model vybaven dokonce čtyřmi sloty M.2 s rozhraním PCIe 3.0. Trochu paradoxně tak můžete do NASu naskládat víc SSD než plotnových disků.

eb732262-8421-446a-bf36-2e5f6e1e339a

Důvod této konfigurace je jasný: co možná nejsvižnější odezvy jak při práci s daty, tak při využití jako serveru. Díky čtyřjádrovému procesoru tady totiž přichází do úvahy virtualizace, intenzivnější využívání Dockeru, provoz databázových systémů a další náročné operace, pro které jsou odezvy úložiště klíčové.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Česko zasáhl největší DDoS útok v historii. V čem byl specifický? Mohl být řízený z Ruska? Rozhovor s Tomášem Křešťákem z O2

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,