Vrtulník Ingenuity během jedenáctého letu na Marsu vystoupal do rekordní výšky

Aktualizováno 16. srpna

Vrtulník Ingenuity během svého v pořadí již 11. letu nad povrchem rudé planety vystoupal do rekordní výšky. Konkrétně se jednalo o cca 11,8 metrů.

Při této příležitosti mj. vznikly pozoruhodné fotografie roveru Perseverance. Ta následující byla pořízena ze vzdálenosti zhruba 550 metrů:

Klepněte pro větší obrázek

„Letecké snímky Ingenuity jsou úžasné – ale ještě lepší je, když si s nimi zahrajete ‘Kde je Perseverance?’,“ uvedl Robert Hogg z NASA.

„Jakmile najdete náš rover a přiblížíte si ho, můžete rozeznat některé detaily jako jsou kola, stožár dálkového průzkumu a Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator na zadním konci.“


Vrtulník Ingenuity na Marsu absolvoval již svůj sedmý let! Ten navíc proběhl bez jediného problému, což podle Space.com jasně ukazuje, že dotyčný stroj může fungovat mnohem déle, než se odborníci z NASA původně domnívali.

„Od člena týmu vrtulníku: Žádné anomálie během letu 7, Ingenuity je zdravý!“ uvedla Jet Propulsion Lab na svém twitterovém účtu.

Připomeňme, že podle původních plánů měl Ingenuity létat cca měsíc – a to ještě jen za předpokladu, že to v atmosféře rudé planety vůbec bude možné. Nyní se ale NASA rozhodla jeho zbývající životnost využít na maximum.

Po sedmém letu se rovněž zdá, že předchozí potíže (Ingenuity se pohyboval trhaně a nakonec přistál na trochu jiném místě, než měl) byly pouze jednorázového charakteru.


Aktualizováno 24. května

Vrtulník Ingenuity na rudé planetě absolvoval již 5 letů. Podle CNN tím jeho mise měla skončit, ale protože je stále v nečekaně dobrém stavu, NASA své plány změnila.

Klepněte pro větší obrázek

„Už jsme byli schopni shromáždit všechna data o letovém výkonu, která jsme sem původně přišli sbírat,“ konstatoval šéfinženýr Bob Balaram z Jet Propulsion Laboratory.

„Nyní nám toto demo nových operací dává příležitost dále rozšířit naše znalosti o létajících strojích na jiných planetách,“ dodal.

Pokud vše půjde dobře, při svém šestém letu vrtulník prozkoumá blízké skalní útvary, načež přistane v jiné oblasti. Fáze, během které se badatelé snažili „jen“ dokázat, že létání na Marsu je možné, tedy již definitivně skončila.

Klepněte pro větší obrázek

„Demonstrace technologie Ingenuity byla obrovským úspěchem," uvedl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor pro Science Mission Directorate.


Aktualizováno 10. května

Vrtulník Ingenuity na rudé planetě uskutečnil svůj pátý – tentokrát jednosměrný – let, během kterého se přesunul z Wright Brothers Field na novou „základnu“.

„Řekli jsme sbohem našemu prvnímu marsovskému domovu, Wright Brothers Field, s vděčným poděkováním za podporu, kterou poskytl historicky prvním letům planetárního rotorového letadla,“ komentoval to šéfinženýr Ingenuity Bob Balaram.

Podle dostupných informací Ingenuity urazil vzdálenost celkem 129 metrů. Kromě toho před přistáním dokázal dosáhnout výšky 10 metrů, což je jeho nový osobní rekord.

Vrtulník nyní vstoupí do tzv. demonstrační fáze. Ta bude zahrnovat například letecká pozorování oblastí, které nejsou přístupné roverem.


Aktualizováno 30. dubna

Vrtulník Ingenuity se pokusil na Marsu uskutečnit svůj čtvrtý let, při kterém měl dosáhnout výšky cca 5 metrů a následně urazit vzdálenost 84 metrů. Tentokrát ale nastaly komplikace.

Ingenuity se totiž vůbec nepodařilo vzlétnout. „Tým však vyhodnocuje data a brzy bude následovat další pokus,“ komentovala to mj. NASA.

Zatím bohužel není jasné, v jakém stavu se vrtulník nachází – byla by opravdu škoda, kdyby se neopravitelně porouchal po pouhých třech startech. Záložní pilot Johnny Lam přitom ještě ve středu sršel optimismem.

„Abychom dosáhli vzdálenosti potřebné pro tento průzkumný let, překonáme naše vlastní rekordy dosažené na Marsu během třetího letu,“ uvedl ve svém prohlášení.

„Navyšujeme čas strávený ve vzduchu z 80 sekund na 117, navyšujeme naši maximální letovou rychlost ze 2 metrů za sekundu na 3,5 a více než zdvojnásobujeme náš celkový dosah,“ dodal.


Aktualizováno 26. dubna

Vrtulník Ingenuity na Marsu absolvoval v pořadí již třetí let. A NASA uvedla, že se při něm pohyboval rychleji než při jakémkoliv testu tady na Zemi – což je obrovský úspěch.

Dotyčné zařízení dosáhlo výšky cca 5 metrů a urazilo vzdálenost necelých 20 metrů. Nejvyšší rychlost činila 7,2 km/hod.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: NASA/JPL-Caltech

Vrtulník pomocí své černobílé palubní kamery rovněž dokázal pořídit povedenou fotografii povrchu rudé planety.

„Je to poprvé, co jsme viděli v chodu letový algoritmus pro sledování povrchu planety. To nemůžete udělat ve zkušební komoře,“ uvedla manažerka projektu Ingenuity MiMi Aung.


Aktualizováno 23. dubna

Vrtulník Ingenuity úspěšně dokončil svůj druhý let na Marsu. Ten tentokrát trval 51,9 sekundy a stroj při něm dosáhl výšky 5 metrů.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS.

„Inženýrská telemetrie, kterou jsme dosud obdrželi, nám říká, že let splnil očekávání a naše předchozí počítačové modelování bylo přesné,“ komentoval to hlavní projektový inženýr Bob Balaram. „Máme za sebou dva lety na Marsu, což znamená, že tento měsíc je Ingenuity stále ještě co učit.“

„Vrtulník se zastavil, vznášel na místě a otáčel, aby zaměřil kameru různými směry,“ uvedl šéfpilot Ingenuity Håvard Grip a dodal: „Pak zamířil zpět do středu přistávací oblasti a přistál. Zní to jednoduše, ale ohledně toho, jak létat vrtulníkem na Marsu, existuje mnoho neznámých. Proto jsme tady – abychom tyto neznámé poznali. “

Klepněte pro větší obrázek
Foto: NASA/JPL-Caltech

Každá sekunda každého letu poskytuje velké množství dat pro porovnávání s modelováním, simulacemi a testy prováděnými zde na Zemi. A NASA navíc získává své první praktické zkušenosti s dálkovým ovládáním rotorového letadla na rudé planetě.


Aktualizováno 22. dubna

Na dnešní den je naplánován druhý let vrtulníku Ingenuity. Při něm by mělo být dosaženo výšky 5 metrů (připomeňme, že v předchozím případě šlo o 3 metry).

Vrtulník by se měl chvíli vznášet, pak přejít do mírného náklonu a pohnout se cca 2 metry do strany. Následně se bude znovu chvíli vznášet na místě a otáčet. Nakonec se vrátí a přistane.

„To všechno se samozřejmě odehraje autonomně, na základě příkazů, které jsme předchozí noc poslali Perseverance, aby je předal Ingenuity,“ uvádí NASA v tiskové zprávě.

Zatím se můžete podívat na další video z prvního letu, které ukazuje jak vrtulník vířil prach:


Aktualizováno 20. dubna

NASA uvedla, že vrtulník Ingenuity, který na Marsu úspěšně uskutečnil zhruba třicetisekundový let, je teď v lepší kondici než před ním.

Podle hlavního inženýra projektu Boba Balarama, se „extrémně zdravému“ vrtulníku podařilo setřást prach, který se nahromadil na jeho solárních panelech. To znamená, že aktuálně je schopen „vyrábět ještě více sluneční energie než dříve“.

Přistávací zařízení a všechny ostatní mechanismy Ingenuity prý rovněž „šlapou skvěle“ – počítače a avionika se zatím chovají „bezchybně“.

„Celkově je tedy v dokonalém stavu a jsem opravdu nadšený, když vidím, co vše nás během příštích několika týdnů, kdy budeme prozkoumávat vzdušnou mobilitu na Marsu, může naučit,“ dodal Balaram.


Tak se to podařilo. Po počátečních problémech s firmwarem v posledních dnech konečně vzlétl první mimozemský vrtulníček v naší soustavě a kdo ví, možná v celém vesmíru. 

NASA se v živém přenosu pochlubila surovými snímky z roveru Perseverance, který odeslal k Zemi skrze svůj orbitální internet první sekvence snímků, na kterých je patrné, jak se dron vznáší několik metrů nad zemí a poté opět přistane.

Klepněte pro větší obrázek
Tým Ingenuity čeká, až se z orbitálního marsovského internetu MRN stáhnou snímky letu
Klepněte pro větší obrázek
Vrtulníček Ingenuity na povrchu Marsu
Klepněte pro větší obrázek
Vrtulníček Ingenuity několik metrů nad zemí
Klepněte pro větší obrázek
Ingenuity v letu

Právě to měl dnes Ingenuity za úkol: jen vzlétnout do výšky, chvíli se vznášet a zase bezpečně přistát. A byl to také první úkol v řadě, další letecké mise totiž budou následovat a helikoptéra s rozměry velké kvadrokoptéry ještě ukáže, čeho všeho je ve velmi řídké atmosféře Marsu schopna.

Diskuze (48) Další článek: Mozilla vydala Firefox 91 a chystá bezpečnostní „superpředplatné“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,