Tak jsme tam

Od dnešního dne jsme součástí Evropské unie. Už víme, že bude nižší DPH, mírné změny budou ale u cel pro dovoz z nečlenských zemí. I zde se ale mnoho nezmění.

Oblast počítačů a spotřební elektroniky je jednou z těch kategorií, které jsou významně závislé na dovozech ze zemí mimo Evropskou unii. Je proto logické, že tyto oblasti, které nás zajímají nejvíce, budou obezřetně sledovány.

Evropská unie je známá svými ochranářskými opatřeními a příležitostným pošťuchováním s USA v podobě vzájemně zaváděných cel. Podstatnou informací je, že v případě počítačů a jejich komponentů máme již celní sazby stejné jako Evropská unie. Případná dodatečná cla jsou když tak uplatňována vůči konkrétním firmám či zemím. Například jihokorejský výrobce pamětí Hynix má v Evropské unii horší pozici jako trest za státní podporu podnikání. Právě v souvislosti se vstupem dalších zemí do EU bude muset své výhledy exportu do nových zemí upravit. To nicméně neznamená, že by pak byly obecně paměti dražší, jedná se prostě o konkrétní výjimky.

Vyšší celní sazba postihne spotřební elektroniku, ale vzhledem k tomu, že Německo jako členská země s těmito vyššími sazbami má nižší ceny spotřební elektroniky než u nás, nebude to upřímně zase tak žhavé. Jednou ze sporných položek jsou počítačové monitory a LCD televize. V zásadě jde totiž o stejná zařízení, LCD televize ale podléhají většímu clu, takže jsou méně výhodné. U LCD monitorů pak hrozí, že když budou přidávat více analogových video vstupů, budou přesunuty z počítačového vybavení do kategorie spotřební elektroniky. Ostatně i to je důvod, proč mnohé LCD televize obsahují odpojitelný TV tuner. Mohou tedy existovat jako běžný počítačový monitor, který lze ale později povýšit na LCD televizi.

Nicméně pro počítačové vybavení nebudou cla vážnější překážkou. Naopak se díky otevření trhu zjednoduší evropská logistika a zboží by mělo být snadněji dostupné a díky většímu objemu dostupné i za nižší ceny. K tomu si můžeme přidat i jednodušší objednávání přes internet, kdy z německých či rakouských obchodů bude často objednání výhodnější než od nás.

Do koncových cen se nejrychleji promítne nižší DPH, během pár týdnů přijdou také nové dodávky již v rámci EU, později se budou srovnávat ceny vůči evropské konkurenci. Každopádně můžeme říci, že ceny budou stejné nebo nižší a jednotný trh přispěje k rychlejšímu srovnávání úrovní v jednotlivých zemích.

Diskuze (103) Další článek: Český Telecom převádí své WiFi do komerčního provozu

Témata článku: , , , , , , , , , ,