Tajemné rádiové záblesky z vesmíru se opakují častěji, než jsme si mysleli. Je to stále záhada

Počet opakujících se rychlých rádiových záblesků (fast radio bursts, FRBs) je zřejmě mnohem větší, než jsme si mysleli. Plyne to ze zjištění astronomů, kteří zkoumali data shromážděná mezi lety 2019 a 2021 observatoří Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME).

Ziggy Pleunis a jeho kolegové pomocí speciálního algoritmu v katalogu více než 500 FBR nalezli 25 dříve neznámých zdrojů, které dotyčné záblesky vysílaly opakovaně.

Podle Universe Today přitom až dosud platilo, že z celkového počtu tisíce detekovaných FRB se pouhých 29 opakovalo. Nová data by tak tento počet mohla téměř zdvojnásobit.

Záhada stále trvá

„Když pečlivě spočítáme všechny naše zdroje a rychlé rádiové záblesky, které se opakují, zjistíme, že se opakuje pouze cca 2,6 % všech objevených rychlých rádiových záblesků,“ řekl Pleunis.

 „U mnoha nových zdrojů jsme detekovali jen několik záblesků, což činí tyto zdroje poměrně neaktivními. Téměř stejně neaktivními jako ty zdroje, které jsme viděli jen jednou... Je možné, že všechny zdroje rychlých rádiových záblesků nakonec opakují, ale že mnoho zdrojů není příliš aktivních,“ dodal.

První FRB jsme zaznamenali v roce 2007 a od té doby se usilovně snažíme odhalit jejich tajemství. Někteří odborníci se domnívají, že pocházejí z pulsarů, tedy neutronových hvězd vyzařujících elektromagnetické záření.

Váš názor Další článek: Pevné disky Seagate jsou sice poruchovější, ale levnější, ukazuje analýza. Riziko závady roste s věkem

Témata článku: , , , , , , , , , , ,