Tablety s Nvidia Tegra 2 a Androidem 3.0 až na konci roku

Jak jste si mohli přečíst v našem přehledném článku „Mobilní procesory: válka o naši budoucnost“, chystané tablety budou založeny především na ARM architektuře od různých výrobců. Nvidia již dlouho prezentuje svojí platformu Nvidia Tegra 2, která kombinuje 40nm dvoujádrový procesor Cortex –A9 MP, který bude obsahovat nespecifikovaný grafický čip s vysokým výkonem a podporu akcelerace Full HD videa. Nvidia však není jediná společnost, která má na rostoucí segment zálusk.

CEO Nvidie - Jen-Hsun Huang se dle serveru TomsGuide nechal slyšet, že velkým konkurentem je nejen Apple se svým A4 čipem (upravený Cortex-A8 s frekvencí 1 GHz a nespecifikovaný grafický čip PowerVR SGX), ale hlavně Qualcomm (Snapdragon), Texas Instruments (OMAP), Intel (Moorestown) nebo Samsung. Tento expandující segment tabletů a dotykových zařízení je velmi konkurenční a rozhodovat bude nejen výkon a cena, ale také spotřeba a technologie.

Nvidia Tegra 2 CES10 01.jpg

Dle jeho slov se prvních zařízení s platformou Nvidia Tegra 2 spolu s třetí generací operačního systému Android OS od Googlu dočkáme do konce roku. V této chvíli zatím nejsou v prodeji zatím žádné tablety, které by novou verzi platformy Nvidia Tegra používaly.

tegra2blocki.jpg

Nvidii se také pomalu zmenšuje prostor, kde platformu Nvidia Tegra 2 udat. Intel se totiž spojil s Nokií a Apple používá vlastní návrh. Zbývá tak například HP, které odkoupilo Palm. Palm však využíval platformu od Texas Instruments, která se pochopitelně bude velmi snažit si takto velkého odběratele udržet. Možnosti jsou tak stále mnohem menší, skutečně velkých výrobců, kteří chystají tablety a podobná zařízení, totiž není mnoho. Konkurenční výrobci čipů na bázi ARM architektury (kromě Qualcomm, TI, Samsung, je tu i například Marvell) už také chystají výkonnější verze svých platforem.

Diskuze (5) Další článek: Apple v tichosti inovoval svůj nejlevnější notebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,