Tablety bez předpisu

25. března 2001
Mac OS X startuje SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Firmu TNTrade znáte z našich stránek především díky nejrůznějším větrákům a větráčkům. Ty ale netvoří jedinou nabídku firmy, do které se loni na podzim přidaly i tablety Acecad. Dva z nich, určené pro domácí dílny, jsme otestovali v redakci.
Tento článek vyšel v časopise Computer 4/01 dne 8. března 2001

Aleš Kostrhoun: Firmu TNTrade znáte z našich stránek především díky nejrůznějším větrákům a větráčkům. Ty ale netvoří jedinou nabídku firmy, do které se loni na podzim přidaly i tablety Acecad. Dva z nich, určené pro domácí dílny, jsme otestovali v redakci.

Adam a Eva

Oba tablety mají označení Acecat Flair, liší se ale způsobem připojení k počítači. Novější a „krásnější“ model je určen k připojení přes USB, kterou využívá zároveň pro komunikaci a napájení. Problémy může při instalaci způsobit poměrně krátký kabel. Druhý, generačně starší tablet připojíte k počítači přes klasický sériový port a zároveň přes průchozí konektor PS/2. Zatímco sériový port je využíván pro komunikaci, konektor PS/2 slouží k napájení. Připojení obou tabletů najdete podrobně nakreslené a popsané v návodu, který je však pouze v angličtině!

Tablet připojitelný přes USB je z tmavě zeleného průhledného plastu ve stylu iMac. Starší typ tabletu pro sériový port vypadá fádně – klasický „počítačově“ šedivý vzhled. Velikostí, tvarem a provedením se už tablety nijak neliší. Aktivní plochu tvoří obdélníková průhledná fólie o rozměrech 5" × 3,75", jejíž okraje jsou vyznačeny čarami. Pod tuto fólii můžete vložit jakoukoli předlohu (obrázek, fotografii ad.), jednoduše ji obkreslit a pak už se jen chlubit, jaký jste to skvělý „malíř“.

Domácím kreslířem

Instalace ovladačů pro tablet USB nebyla právě nejrůžovější. Přestože jej systém úspěšně detekoval a byly nainstalovány ovladače, tablet hned nefungoval. Musel jsem „ručně“ spustit soubor setup.exe z instalačního cédéčka. Po „oživení“ tabletu pomocí ovládacího softwaru můžete měnit tvar kurzoru, funkci tlačítek a hrotu tužky, velikost aktivní plochy a některé další parametry. Sériově připojitelný tablet je vybaven ovladači pro operační systémy Windows 95/98/NT a OS/2 Warp. Tablet připojitelný přes USB sběrnici využijete v operačních systémech Windows 98/2000 a MacOS.

Tužku mají oba tablety stejnou. Ke každé jsou přidány tři hroty, které můžete schovávat ve stojánku na tužku. O napájení se stará jedna mikrotužková baterie (pero je tak těžší, než pera bez napájení využívající elektromagnetické indukce). Oba tablety jsou určeny pro domácí využití, nikoli pro profesionální práci grafiků. Osobně bych jimi myš nenahrazoval – spíše s nimi počítejte jako s doplňkem pro práci s grafikou, pro kreslení vašich dětí, kterým se takový styl práce s počítačem bude určitě líbit nejvíce. Pro kreslení mohou použít třeba dodávaný program Art Dabbler.

Kreslení do filmu

K tabletu se sériovým připojením dostanete také software MediaStudio Pro Video Paint, který vám pomůže při úpravě videa a filmů. Můžete s ním například z videa vytáhnout konkrétní snímek, do něj cokoli přikreslit a pak ho zase vrátit na původní místo. V nabídce je spousta různých per, štětců a speciálních efektů. Program umí i filtrovat a retušovat obraz, upravovat jas, tóny barev apod.

Kreslení je s oběma tablety pohodlné. Plynulost pohybu kurzoru po obrazovce je slušná, zpoždění akceptovatelné. Citlivost kurzoru je samozřejmě možné nastavit. Ovšem pozor! Silou tlaku hrotu tužky na podložku je ovlivněna tloušťka nakreslené čáry. Jelikož je tablet schopen rozeznat až 512 různých úrovní tlaku, mohou být nezkušení malíři zpočátku nepříjemně překvapeni výsledkem.

Plusy a minusy (model Flair Flair+)
+ ovladače pro OS2/Warp
+ zcela bezproblémová instalace ovladačů
- baterie v peru
- absence ovladačů pro Windows 2000
- šedivý fádní design

Plusy a minusy (Flair USB)
+ připojení přes USB
+ ovladače i pro Windows 2000 a MacOS
+ design ve stylu iMac
- baterie v peru
- krátký kabel pro připojení
- složitější instalace ovladačů

Tablet Acecad Acecat Flair+
Zdroj: TNTrade,
Telefon: (049) 67 32 29
Cena: 3 137 Kč vč. DPH
Parametry: třítlačítkové tlakově citlivé bezdrátové pero (rozeznává 512 úrovní tlaku) napájené baterií, rozlišení 2540 lpi, připojení přes sériový port, aktivní plocha 12,7 x 9,5 cm, software Art Dabbler a MediaStudio Pro Video Paint, podporuje Windows 95/98/NT,OS2/Warp
Tablet Acecad Acecat Flair USB
Zdroj: TNTrade, Hradec Králové
Telefon: (049) 67 32 29
Cena: 3 472 Kč vč. DPH
Parametry: třítlačítkové tlakově citlivé bezdrátové pero (rozeznává 512 úrovní tlaku) napájené baterií, rozlišení 2540 lpi, připojení přes USB, software Art Dabbler, kompatibilní s iMac, podporuje Windows 98/2000, MacOS

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Váš názor Další článek: Mac OS X startuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,