Tablet PC pod mikroskopem

Testcentrum V České republice se začínají prodávat počítače Tablet PC a do redakce tak dorazily první kousky. Pojďte se podrobně podívat na nabízené schopnosti z pohledu českého uživatele. Konkrétně proklepneme nový Compaq Tablet PC TC1000.

Windows Journal - zásadní aplikace

Input Panel tu je ale jen pro tradiční aplikace bez podpory rozpoznávání psaného textu. Zásadní aplikací Tablet PC je především Windows Journal, který i přes svou jednoduchost skýtá bohaté možnosti. Prakticky se jedná o elektronický poznámkový blok. Píšete si poznámky do počítače místo na papír.

Klikněte pro větší verzi.

Standardní pracovní plocha Windows Journalu.

Protože je to ale počítač, můžete napsané poznámky libovolně přesouvat, mazat, nebo třeba zmenšovat. Asi znáte ten problém, když si na papíru nakreslíte rámeček a za chvíli zjistíte, že se vám do něj nevejde požadovaný text, tady si prostě kliknete na rámeček a trochu ho roztáhnete. Nebo potřebujete vložit řádek do poznámek, tak si jednoduše vše odsunete dolů. Jasně, je to přece počítač, ale právě tyto maličkosti vás okouzlí.

Při tvorbě poznámek můžete využívat několik předefinovaných typů pera a zvýrazňovačů, nebo si můžete nastavit vlastní. Možnosti kreslení jsou poměrně omezené, nemáte tu třeba výplně nebo předdefinované tvary. Můžete sice rukou nakreslené čtverce, ovály a čáry převést na přesné geometrické tvary, není to ale úplně přímočaré a tak spíše zůstanete u rukou psaných poznámek.

Označování textu a objektů lasem

Vše, co napíšete, se převádí do tzv. digitálního inkoustu, česky jednoduše do křivek. Text a objekty tedy můžete označovat lasem, kopírovat, zmenšovat a podobně, chybí snad jen rotace. Na obrazovce jsou křivky vyhlazené, takže to opravdu vypadá jako normální poznámky na papíru.

Jako podklad pro poznámky můžete použít několik různých předloh od běžného bloku s linkami či čtverečkovaným papírem po notovou osnovu nebo milimetrový papír. Osobně jsem zvyklý na čtverečkovaný papír s velmi malým písmem. V Journalu to nebyl problém a poznámky pro mne byly zcela dostačující.

Klikni pro větší verzi.

Práce s textem vytištěným z jiné aplikace.

Jako podklad pro dokument ale nemusí sloužit jen linky, s Journalem se nainstaluje ovladač tiskárny a tak z libovolné aplikace můžete vytisknout dokument a dělat do něj poznámky v Journalu. Vytištěný dokument navíc není importován jen jako obrázek, v jeho textech můžete prohledávat jako v rukou psaných poznámkách.

Příjemnou vychytávkou je automatický název dokumentu. To, co napíšete na horní okraj prvního listu dokumentu, je převedeno na text a použito jako název celého dokumentu. V seznamu dokumentů je navíc zobrazen ne název souboru, ale obrázek právě tohoto textu. Snáze tedy můžete identifikovat poznámky podle svého textu.

Otevírání jednotlivých sešitů

Převod psaného textu na tištěný je jednoduchý, lasem objedete požadovaný text a zvolíte jeho převod. Zobrazí se okno s navrhovaným překladem, přičemž můžete ručně upravit chybně převedená slovíčka. Výsledek pak můžete vložit do Journalu nebo do jiné aplikace. Pro češtinu to ale nejde využít, jak jsem již napsal výše.

Bohužel při převodu textu se zcela vypouští jakékoli formátování, problémy působí třeba odrážky, je to skutečně jen na převod textu, žádné pokročilé schopnosti nehledejte.

Pro hledání v textu ale nemusíte převádět vůbec nic, stačí zadat požadované slovo a můžete prohledat nejen aktuální dokument, ale třeba celý disk. Systém prohledá rukou psané poznámky a zvýrazní nalezená slova. Hledají se nejen přesné tvary, ale i slova, která vypadají podobně. Pro dohledání informací je to mimořádně účinné, bohužel, nepodporuje to češtinu. Až bude podporována čeština, bude právě hledání v rukou psaných poznámkách tím, co vás může ovlivnit pro koupi Tablet PC, zatím bohužel…

e-mail s psaným textem

Také byste chtěli posílat takovéto e-maily? Velikost tohoto je 4 kB.

Do jiných aplikací mohou poznámky z Journalu putovat různými cestami, tradičně přes schránku třeba do Outlooku se text přenáší jako GIF, stačí tedy text napsat v Journalu a překopírovat jej do e-mailu. Můžete ale přenést také jen čistý text. Do e-mailu se to prostě vloží jako obrázek, do Poznámkového bloku jako převedený text. Pokud byste potřebovali možnost úpravy poznámek v programech Office, musíte si doinstalovat Tablet Pack for Office XP. Lze jej nainstalovat i do české verze Office XP, jen budou nové možnosti anglicky. Ve Wordu pak můžete vložit rukou kreslený obrázek nebo můžete přidávat rukou psané komentáře. V Powerpointu můžete psát přímo do slajdů vlastnoruční poznámky, v Excelu přibude možnost vkládání rukou psaných poznámek a obrázků a v Outlooku možnost rukou psaných e-mailů, pokud je Word nastaven jako editor e-mailů. S tímto rozšiřujícím balíčkem můžete v Journalu importovat schůzky a kontakty z Outlooku a také z něj do Outlooku exportovat.

Samotný Windows Journal je ale přes pokročilé funkce stále jen jednoduchou aplikací naznačující budoucí možnosti. Následníkem by mohl být chystaný OneNote, který bude mít lepší nástroje na organizaci rukou psaných poznámek. Journal postačí jako náhrada běžného papírového bloku, je tu ale stále velký prostor pro zlepšení.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,