Tablet Kno se dvěma displeji má nahradit skripta i sešity

Kno má nahradit sešity, skripta a veškeré studijní materiály, které musí studenti tahat ve svých taškách. Postačí jim rozevírací placka se dvěma velkými dotykovými displeji a velkou pamětí.

Současná tabletová éra dává vzniknout i odvážnějším počinům, které nejsou jen ztvárněním základní myšlenky přístroje s velkým dotykovým displejem, ale jdou ještě o krok dál. Jedním takovým je Kno, zařízení připomínající dva spojené tablety dohromady. Dva dotykové čtrnáctipalcové displeje jsou spojeny kloubem a svým charakterem a způsobem použití připomíná sešit. Ne náhodou je proto cílen především na studenty.

Kno místo hromady sešitů a skript

Kno má podle představ svých tvůrců nahradit běžné poznámkové sešity a učebnice u studentů. Jednají proto s vydavateli studentské a odborné literatury, univerzitami a vysokoškolskými vydavateli, aby studenti mohli získat učební materiály v elektronické podobě. Samotné zařízení je samozřejmě připraveno pro prohlížení učebních textů a jiných interaktivních materiálů, naopak pro zadávání informací se počítá se s ručně psanými poznámkami dotykovým perem.

Kno.jpg

Zařízení je sice primárně určeno pro studium, ale zvládne i multimediální zábavu. Nechybí pochopitelně Wi-Fi konektivita a internetový prohlížeč s podporou HTML5 i Flashe. Systém je založený na Linuxu a umožňuje instalaci dodatečných aplikací.

Prohlédněte si Kno na videu:

Dva čtrnáctipalcové displeje jsou spojeny průžným kloubem umožňujícím libovolné rozevření až na úroveň 360°, tedy zavření, kdy zůstává aktivní jen jeden displej a přístroj se podobá běžnému tabletu. Hmotnost zařízení je 2,5 kg, což je jako běžný notebook. Srovnávání s běžnými tablety se moc nehodí, protože Kno má velké čtrnáctipalcové displeje, které běžné „iPod-styl“ tablety nenabízí. Velké displeje mají své opodstatnění, nabídnou přehledný soubor informací bez nutnosti posunování obrazu.

Kno back.jpg

Naděje pro americké studenty

Uvnitř tabletu pracuje procesor Nvidia Tegra a je tu zabudováno 16 GB nebo 32 GB uživatelské paměti. Předpokládáme také dostatečně dimenzovaný akumulátor pro celodenní práci, ovšem o tom se výrobce zatím nezmiňuje. Podrobnou technickou specifikaci, ceny a způsob distribuce slíbil prozradit v průběhu příštích měsíců, kdy už také budou jasné nějaké výsledky spolupráce s vydavateli.

Kno1.jpg Kno2.jpg Kno3.jpg
Pár propagačních obrázků s lidmi pro představu o velikosti Kno

Oproti různým tabletům z asijské produkce má tento přístroj trochu lepší reputaci a šanci na větší rozšíření. Společnost se sídlem v Kalifornii totiž zaměstnává několik manažerů pocházejících z Applu, Cisca či HP. Bez potřebného obsahu by však Kno byla i s takovým zastoupením jen další elektronická hračka z řady. Pokud by však byly elektronické studijní materiály běžně dostupné, mohlo by se v Americe zařízení rozšířit. Překážkou by pak pro studenty mohla zůstat jen cena, která se odhaduje na 1 000 dolarů.

Úmysl tvůrců je celkem chvályhodný. V dnešní elektronické době je až s podivem, že jsou žáci a studenti odkázáni na přenášení těžkých „analogových“ studijních materiálů. Ať už by je nahradil Kno nebo běžný notebook, vždy bude překážkou především dostupnost zdrojů digitálního obsahu. Pokud se ale podaří tvůrcům Kno podaří rozhýbat elektronickou distribuci učebnic, třeba se za pár let také dočkáme.

Více informací na www.kno.com.

Diskuze (54) Další článek: Videohádanka: podivné magnety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,