T602 a Canon 210 podruhé

Computer: V Computeru 16/96 jsem odpovídal na dotaz našeho čtenáře Dalibora Zikese z...
Computer: V Computeru 16/96 jsem odpovídal na dotaz našeho čtenáře Dalibora Zikese z Kaplice, který se týkal jeho problémů s tiskem češtiny z textového editoru T602 na jeho inkoustovou tiskárnu Canon BJC 210. Napsal jsem tehdy, že problém je v ovladači tiskárny, který používá, neboť používal s touto inkoustovou tiskárnou ovladač určený pro 24jehličkové tiskárny kompatibilní se standardem EPSON.

K této odpovědi jsem dostal od našich čtenářů velké množství připomínek a informací o jejich zkušenostech s tímto problémem. Hned na začátku musím říci, že mne tyto odezvy čtenářů potěšily, neboť dokazují, že mé odpovědi alespoň někdo čte a tak námaha s tím spojená nepřichází nazmar. Chtěl bych proto požádat na tomto místě čtenáře, aby neváhali poslat či zatelefonovat jakoukoliv věcnou připomínku k obsahu servisu k nám do redakce. Nikdo není vševědoucí a neomylný, takže ani já ne. A pokud jste narazili na nějaký zajímavý problém, který se vám podařilo vyřešit, pošlete mi jeho popis i s řešením. Velmi rád takováto čtenářská řešení uveřejním.

Ale teď již ke Canonu. Odezvy se dělily zhruba na dvě skupiny. Jedna skupina potvrzovala, že tisk s ovladačem EPSON není možný a upozorňovala na to, že sehnat ovladač přímo pro tiskárnu Canon není až tak jednoduché. Všichni však nabízeli řešení tisku s pomocí ovladačů pro inkoustové tiskárny IBM, které jsou ve standardní nabídce editoru T602. S jejich pomocí má být tisk z T602 velmi kvalitní a spolehlivý.

Druhá skupina mne pak upozorňovala na to, že i s ovladačem pro EPSON jim jejich tiskárna tiskne z T602 spolehlivě a kvalitně. Příčina tohoto stavu je velmi jednoduchá. Zmíněná tiskárna totiž jde přepnout do módu kompatibilního s jehličkovými tiskárnami EPSON. Toto přepnutí se provádí pomocí DIP přepínačů na tiskárně, přičemž popis správného nastavení by měl být uveden v dokumentaci k této tiskárně. Po přepnutí této tiskárny do EPSON módu je ji možné používat jako plnohodnotnou náhradu jehličkové tiskárny, aniž by bylo potřeba měnit ovladače. Je ovšem pravdou, že tisk v EPSON módu není až tak kvalitní, jako když se používá ovladač přímo pro inkoustovou tiskárnu.

Z výše uvedených skutečností pak tedy plyne, že k tiskárně není nutné shánět speciální ovladač pro T602, ale tisk z tohoto editoru lze rozchodit buď použitím ovladačů pro tiskárny IBM nebo přepnutím tiskárny do režimu kompatibilního s jehlovými tiskárnami EPSON a použití ovladače pro tiskárny jehličkové.

Ještě jednou děkuji všem čtenářům, kteří mi zaslali připomínky a rady k tomuto problému.

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , , , , , , ,