T-Mobile | Připojení k internetu

T-Mobile také zavádí bonding. Vodafone zatím rychlejší VDSL neplánuje

O2 nasadilo VDSL bonding prvního prosince, konkurenční T-Mobile dnes. Uživatelé připojení přes metalickou síť, kteří mají doma dva páry (dříve telefonních) linek, mohou surfovat dvakrát rychleji než dřív.

Pomocí bondingu a speciálního modemu Terminátor lze tam, kde dosud byly dostupné rychlosti 20/2 Mb/s nebo 50/5 Mb/s využít až 50/5 či 100/10 Mb/s. Takové propustnosti lze dosáhnout na 1,5 milionu přípojkách, tedy třetině všech míst s DSL. Podle T-Mobilu půjde od ledna bonding využít i na současných 100megabitových přípojkách, a zvýšit tak rychlost na 250 Mb/s.

Na bonding mají nárok noví i stávající zákazníci operátora. Terminátora nainstaluje technik zdarma, za modem se ani neplatí žádný jednorázový či pravidelný poplatek. V současnosti má navíc operátor akci, že ta prvních šest měsíců si bude účtovat po 299 Kč.

Standardně jeho tarify s rychlostmi 20, 50, 100 a 250 Mb/s stojí 399, 499, 599 a 799 Kč. Menší poskytovatelé mají i nižší tarify, T-Mobile na druhou stranu láká na bezplatnou instalaci/aktivaci a zdarma k internetu přiděluje i jednu veřejnou adresu IPv4 a také IPv6 o rozsahu /56.

Bonding a modem Terminátor kromě T-Mobilu a O2 nabízejí také 365internet, AIM, Avonet, Český bezdrát, Fixnet, Giganet, Metronet, Nej.cz, Quadruple, Telly, ÚVT a WIA. Vodafone nikoliv a v současnosti to ani neplánuje. Pravděpodobně chce rozvíjet jen služby ve vlastní kabelové síti bývalé UPC.

Co brání výstavbě rychlého internetu? Byrokracie:

Diskuze (1) Další článek: Street View bude moci fotit úplně každý. Pomůže rozšířená realita a mobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,