Systémy s Duronem - tipy a triky

10. září 2000
Krotitelem zvěře SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Tento článek vás provede hlavními úskalími, na které můžete narazit při stavbě systému s novými procesory AMD - Durony a Thunderbirdy. Snažili jsme se v něm obsáhnout všechny specialitky a "zákysy", na které můžete při stavbě / upgrade počítače "Duron Inside" narazit. Celý průvodce je psán pro ty, kteří již mají s hardware (například s Celerony, deskami BX...) jisté zkušeností.

Rozvážný: Overclocking, jakkoliv často používaný, je prakticky provozováním vašeho HW mimo specifikaci danou výrobcem. Veškeré důsledky, které z toho plynou (možnost ztráty záruky, poškození HW!) jsou tedy na Vás!

Šetřivý: overclocking je mj. i způsobem, jak levně zvýšit výkon!

1. Overclocking změnou frekvence FSB

Frekvence FSB současné sběrnice Duronu - EV6 je nyní standardně 100Mhz. Tato sběrnice však pracuje na principu Double Data Rate, a proto se často uvádí i efektivní frekvence 200Mhz (synchronizační takt je ale skutečně "jen" 100Mhz). Zvýšením této frekvence dosáhneme zvýšení taktu procesoru podle obvyklého schématu: (zvýšení na 105Mhz poskytne o 5% vyšší výslednou frekvenci procesoru, zvýšením na 110 dostanete frekvenci o 10% vyšší od základní)...

Tip č. 2: Změna / zvýšení FSB se nejčastěji provádí přímo v BIOSu (např. nastavením pole "CPU Clock" na "Manual" či "User Defined" a po té vlastní změnou hodnoty této frekvence).

Základní poznatky:

Externí frekvenci nelze v případě procesorů Socket A a čipsetu KT133 podstatně zvyšovat. Za velmi dobrý výsledek lze považovat +10 / 15% - což je narůst "o jeden typ nahoru". Duron 600 pak můžete takto "povýšit" na frekvenci 650Mhz - tedy pokud vám toto nastavení dovolí vaše deska (viz. dále "základní desky").

Důvodem malé hranice zvýšení FSB Duronu (Info: pro systémy s Pentiem III Coppermine není přechod ze 100 na 125Mhz žádným problémem...) je vlastní konstrukce sběrnice, ale především implementace této sběrnice na konkrétním čipsetu a desce - v našem případě to je KT133 který frekvence nad 100Mhz oficiálně nepodporuje (mnohem výše pak selhává časování a synchronizace složitější "DDR sběrnice" EV6... procesoru to však nemůžeme "vyčítat").

Overclocker: Tip č. 3: pokud chcete mírně stabilizovat systém, který míníte přetaktovat změnou FSB (protože vaše deska nepodporuje změnu násobitele), zkuste zvýšit napětí čipsetu (některé desky to podporují).

2. Overclocking změnou násobitele (multiplieru)

Je, byl a bude nejelegantnější metodou změny frekvence procesoru. Externí takt FSB totiž můžeme ponechat na standardní hodnotě a měníme pouze násobitel (pro přechod z 650 na 800Mhz pak musíme změnit násobitel 6.5 na 8 - FSB zůstává 100). Tento násobitel je nastaven na procesoru -  a tam se také může poměrně složitě měnit (Viz. dřívější článek "Duron 600 na 800").


soustava malých můsrečků určuje vše zásadní: násobitel, a napětí...

Vzhledem k tomu, že se jedná poměrně složitou věc, zkusím vám naznačit ještě jednu cestu a tou je...

Změna násobitele "na základní desce"

Celý princip změny násobitele je vyřešen tak, že je zde určitý prostor pro to, aby základní deska mohla (pokud je tak navržená) nastavení násobitele ovlivnit. Tyto informace se přenášejí (pokud je to podporováno BIOSem a základní deskou) ze základní desky přes soustavu můstku L1.


"odblokovaný" Duron 600...

Rozvážný: Pokud tedy deska podporuje změnu násobitele (těchto desek je však menšina: dříve se zdálo, že to umožní pouze Asus A7V, Abit KT7, nyní těchto typů trochu přibývá...) a můstky L1 jsou na procesoru propojené, pak máme vyhráno - stačí jen alternovat (override) násobitel. V tomto případě nemusíme vůbec zasahovat do desky ani procesoru. Jiná situace nastává...

Pokud je procesor "zablokován"...

Firma AMD to činí takto: na mnohých sériích prostě přeruší čtyři můstečky L1. V této situaci pak sebedokonalejší základní deska nemůže změnit interní nastavení násobitele!

Rozvážný: Tip č. 4: Kupujte zejména procesory se spojenými můstky L1 - tedy pokud chcete změnit násobitel a vaše deska to podporuje (pokud ne, tak stejně máte utrum). Procesoru s propojenými můstky L1 se pak říká "odblokovaný".

Overclocker: Tip č. 5: Pokud jsou můstky však rozpojené (to je nyní běžné), pak nezbývá, než je znovu propojit. I zde však má tento úkol smysl, pokud základní deska podporuje možnost změny násobitele!

Overclocker: Tip č. 6: Propojení můstečku provedeme vodivým lakem / fixem na opravu přerušených plošných spojů. Na Internetu jsem narazil na návod, jak můstečky propojit čárkami nakreslenými středně tvrdou mikrotužkou (zatím neověřená zpráva).

Overclocker: Pokud vaše deska nepodporuje změnu násobitele, pak se musíte vydat složitou cestou úprav soustav ostatních můstečku přímo na procesoru. To je však docela složité a náročné na čas a přesnost (viz. článek "Duron 600 na 800").

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,