Systémy s Duronem - tipy a triky

10. září 2000
Krotitelem zvěře SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Tento článek vás provede hlavními úskalími, na které můžete narazit při stavbě systému s novými procesory AMD - Durony a Thunderbirdy. Snažili jsme se v něm obsáhnout všechny specialitky a "zákysy", na které můžete při stavbě / upgrade počítače "Duron Inside" narazit. Celý průvodce je psán pro ty, kteří již mají s hardware (například s Celerony, deskami BX...) jisté zkušeností.

Plocha polovodičového čipu Duronu Thinderbirdu je překvapivě křehká. Citlivé jsou zejména rohy. Ty se často uštípnou, a to nejen v případě silného tlaku chladiče či neopatrné montáže chladiče. Pokud se tak stane, nepanikařte - tento "jev" je poměrně častý... a nemá vliv na funkčnost čipu (stalo se i nám... ale vše běželo OK).

P.S. "Drtičem rohů" jsou zejména (jinak skvělé) turbínové chladiče Majesty M1AB. Z tohoto důvodu jsou pro Durony dodávány jiné, specialní typy (eagle: TTC-D2TB a Majesty M5AB).

Nejčastější "závada" - nedoléhání chladiče

Problémem Duronu č.1 je nedokonalé přiléhaní chladiče! Tyto potíže způsobuje pružení mírně vyšších pryžových "podpěrných" nožek ve spojení s chladičem, který má slabší, či nerovnoměrně tlačící pružinu. Procesor se pak lokálně přehřívá a po krátkém čase tuhne - a to i ve standardním nastavení.

Co proti tomu dělat:

  • Vždy používejte termovodivou pastu mezi chladič a procesor (to je téměř nezbytné),
  • "seříďte" pružinu - na rovnoměrnější, mírně silnější tlak (pozor na křehké rohy CPU!),
  • odlepte "nožičky" a umístěte je nově tak, aby mezi chladičem a procesorem byla vždy jen polovina gumičky (půlkruh),
  • nožičky můžete také "zůžit" (np. polovinu seřízněte, odřízněte)...

Tip č. 8: Chlazení obecně musí být velmi kvalitní - Duron emituje značné množstvé tepelné energie. Pokud systém tuhne při 3D testech / či po určitém provozu - na vině je většinou nedostatečné chlazení (a také někdy klesající / "měkké" napětí - Duron má totiž poměrně větší odběr proudu).

Změna napětí

Overclocker: Tip č. 9: Možnost změny napětí je dalším, velmi důležitým kritériem stability přetaktovaného systému. Vždyť i sám výrobce, firma AMD dodává rychlejší procesory s nastaveným vyšším napětím (1.5V pro 600, 1.6 pro 800Mhz).

Overclocker: Tip č. 10: Pokud systém nepodporuje zvýšení napětí, pak ho lze zvýšit propojením můstků na procesoru. Za napětí je odpovědná soustava L7:

Pro kvalitní napájení doporučujeme moderní ATX zdroj 230, 250W nejlépe však 300W. Sekundární roli zde hraje i kvalitní stabilizátor na základní desce (ten ale neovlivníme).

P.S. Volné pokračování tématu Duron / Tbird je také zde.

Joro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,