Systémy pro publikování na webu

Máte už určité zkušenosti s Internetem a chcete vytvořit stránky, kde budete pravidelně zveřejňovat zprávy a informace z určité oblasti. Takovým serverům se obecně říká zpravodajské. Ale může jít třeba o vaše firemní stránky s aktuálními informacemi.
Zdeněk Šindelář: Máte už určité zkušenosti s Internetem a chcete vytvořit stránky, kde budete pravidelně zveřejňovat zprávy a informace z určité oblasti. Takovým serverům se obecně říká zpravodajské. Ale může jít třeba o vaše firemní stránky s aktuálními informacemi.

Jaké jsou tedy možnosti při tvorbě podobného serveru? Pokud máte jasno v otázce publikovaného obsahu, zbývá problém technické realizace. Teoreticky si vystačíte i s pouhou znalostí jazyka HMTL či nějakým programem pro tvorbu webových stránek. Nevýhody jsou asi zřejmé na první pohled. Každý článek budete muset napsat a v určitou dobu umístit na server. Problematická je i provázanost mezi jednotlivými částmi serveru (například mezi články a archivem, vyhledávání a podobně). S dost velkou pravděpodobností zjistíte, že tento způsob není zcela ideální, a buď publikování zanecháte, nebo se zblázníte.

Vznikl publikační systém
Ale pak vás napadne spásná myšlenka. Všechny stránky jsou přece po stránce designu stejné, mění se jen obsah. Co takhle mít nějaký systém, kam bych jen zadával texty, a nějaký program by mi z nich v určenou dobu generoval stránky podle předem dané šablony a vystavoval je na serveru? A přesně na tomto principu jsou založeny takzvané publikační či redakční systémy. Kromě této funkce toho ale většinou dovedou mnohem více, například pohodlnou správu obrázků a dalších objektů, dělení článků do kategorii, vytváření archivů, prohledávání, přehledy čtenosti, hlasování, ankety a mnoho dalšího.

Další myšlenkou zřejmě bude napsat si vlastní aplikaci. Není to nemožné – pro realizaci stačí webový server, databáze a nějaký skriptovací jazyk. Na všechny tyto části můžete použít i volně šiřitelný software a přitom dosáhnout profesionálních výsledků (velmi oblíbená je například kombinace Apache + MySQL + PHP). Vyžaduje to ovšem programátorské zkušenosti, rozhodně by se do toho neměl pouštět člověk, jehož umění končí u prográmku vypisujícího „Ahoj světe“. Počítejte také s tím, že podobnou aplikaci určitě nenapíšete a hlavně neodladíte za jeden večer. Pokud se nechcete učit programovat či usoudíte, že hodnota času stráveného programováním systému mnohonásobně převyšuje efekt, který vám přinese výsledek, je na čase poohlédnout se po dalších možnostech.

Řešením může být systém na zakázku
Jednou z nich může být nechat si napsat systém na zakázku. Zde je potřeba zvážit náklady. Je vhodné počítat nejen s jednorázovými náklady (vlastní aplikace), ale i s náklady budoucími. Velmi brzo asi zjistíte, že některé věci by šly dělat jinak lépe, nebo že budete chtít systém dále rozšiřovat. Což znamená další práci, která nemusí být zdarma. Jaké jsou další možnosti v případě, že ani tato cesta není pro vás ideální?

… ale existuje i několik již hotových řešení
První jejich výhodou je cena, která se samozřejmě u každého produktu liší, ale obecně bývá nižší než cena na zakázku vytvořeného systému. Existuje i možnost pronájmu, kdy si nekupujete vlastní produkt, ale platíte za využívání systému, například podle objemu publikovaných článků. V případě, že hodláte publikovat menší objem informací (třeba jeden článek denně), může to být velmi zajímavé řešení.

Druhou výhodou je, že předem víte, jaké možnosti a funkce produkt nabízí. Nekupujete tedy zajíce v pytli. Je ale třeba pečlivě zvážit, zda rozsah funkcí pokrývá vaše potřeby (nejlépe i ty budoucí), protože rozšiřování o nestandardní funkce (pokud je to vůbec možné) bude pravděpodobně vyžadovat práci na zakázku, což může znamenat značné prodražení. Na druhou stranu je třeba říci, že profesionální systémy jsou stavěny tak, aby pokryly co nejširší spektrum požadavků.

Třetí, nezanedbatelnou výhodou je podpora ze strany výrobce a obvykle pokračující vývoj a vylepšování produktu. Pro zákazníky většinou existuje možnost upgradu na nové verze za zvýhodněné ceny.

V zásadě lze tedy říci, že použití komerčního redakčního systému je zajímavou volbou v případě, že chcete pohodlně publikovat na Internetu, nechcete se zabývat technickou realizací a přitom nemáte nějaké naprosto nestandardní požadavky.

WPublisher
Publikování na Internetu snadno, rychle a levně. Ač to zní skoro jako reklamní slogan, je to asi nejvýstižnější charakteristika systému Wpublisher brněnské firmy MarkKing. Stačí poslat on-line objednávku, zaplatit aktivační poplatek, počkat cca 10 dní, než platba proběhne přes banky, a vaše stránky jsou na světě. Není třeba zařizovat nebo nastavovat cokoli dalšího. Používání WPublisheru se totiž děje výhradně formou pronájmu, čili si nekupujete produkt samotný, ale pronajímáte si jeho využívání. Vaše stránky jsou umístěny na serveru provozovatele, cena závisí na počtu článků vydaných za měsíc a jsou zde i možnosti zajímavých slev.

Co všechno WPublisher umí? Kromě funkcí, které jsou u těchto produktu samozřejmostí (například automatické vydávání v určitou dobu, třídění článků do kategorií), zahrnuje i řadu věcí, které někteří z konkurentů nabízejí jen za příplatek – například přehledy nečtenějších článků, fulltextové vyhledávání, reklamní systém, definování uživatelských práv autorů (funkce šéfredaktor nebo korektor) a další. Zadávání dat a správa systému se provádí přes webové rozhraní, vystačíte si tedy s připojením k Internetu a prohlížečem.

Provoz formou pronájmu však může mít v určitých případech i jisté nevýhody. Umístěním stránek na serveru provozovatele se zbavujete možnosti kontroly nad zabezpečením systému a dimenzováním jeho výkonnosti či kapacity připojení do Internetu. Podle informací provozovatele je v současné době vše zajištěno dostatečně (připojení zajišťuje čtyřmegabitová linka ke SkyNetu), nicméně pokud by se vám podařilo vybudovat server s návštěvností několik tisíc lidí denně, mohl by už vzniknout problém. Ovšem začínající stránky tyto problémy obvykle nemají, je to tedy spíše teoretická úvaha.

Další věcí jsou stránky prezentující WPublisher. Najdete na nich chyby, které kazí celkový dojem. Například hrubky v textech nebo nefunkční odkaz na kompletní popis systému (který byste mohli stáhnout a klidu, bez placení telefonních poplatků, prostudovat), anoncovaná adresa na anglickou verzi www.wpublisher.com vůbec neexistuje. V informacích o objednávání a dokonce i v objednávkách samotných se počítá s ceníky, které již neplatí. Cena za používání systému byla výrazně snížena směrem dolů, což je určitě zajímavé pro zákazníky, ale tento fakt zapomněli v době psaní článku sdělit i na webu.

WPublisher může být ideální službou pro servery menšího až středního rozsahu nebo v případě, že si chcete publikování na webu jen vyzkoušet. Za zřízení serveru nemusíte platit částky se čtyřmi nulami a nemusíte si ani pořizovat vlastní hardware. Vše potřebné zařídí provozovatel aplikace a vy budete platit jen nevelký měsíční poplatek.

Nároky na server: pro zákazníka žádné, zajišťuje poskytovatel
Nároky na klienta: libovolný prohlížeč webu s podporou rámců
Ceny: studenti a nekomerční organizace: zřízení zdarma, 100–250 Kč měsíčně (podle počtu vydaných článků)
komerční využití: zřízení 500 Kč, 550–1100 Kč měsíčně (podle počtu vydaných článků)
Slevy: při platbě na čtvrt roku, půl roku nebo celý rok dopředu (10, 15 nebo 20 %)

RedSys
Zcela odlišně je zaměřen publikační systém RedSys firmy ABC Systems. Jedná se o produkt postavený na databázi Lotus Domino a groupwarovém systému Lotus Notes. Je tedy založen na kvalitním a profesionálním základě, z čehož plynou nemalé výhody. Například velká škálovatelnost systému, protože server může běžet jak na pécéčku s Windows, tak na unixovém mainframu, robustnost, bezpečnost. Prostředí Lotus Notes, které využívá aplikace pro správu a zadávání údajů do RedSysu, je zase mocným prostředkem pro týmovou spolupráci.

Zmiňovaná aplikace umožňuje pohodlnou práci s dokumenty (i la-ikům bez znalosti HTML) včetně práce s obrázky, styly písem a pozadím přímo v editovaném dokumentu, používání kontroly pravopisu a další možnosti, jako například přípravu stránek off-line, bez nutnosti trvalého připojení k Internetu. RedSys je ale možné spravovat i přes webové rozhraní ve dvou verzích (komfortnější verze s Javou nebo méně náročná bez Javy) – vhodné například pro externí spolupracovníky.

Jaké další věci RedSys umí? Několik typů schvalovacích procesů, zveřejnění článků v daném termínu, přehled souvisejících a nejčtenějších článků, rozesílání přehledů článků, formátování článku pro tisk, posílání článků e-mailem, fulltextové vyhledávání, ankety, reklamní systém pro umisťování a vyhodnocování proužkové reklamy na stránkách spravovaných RedSysem, výměnné boxy (pro zobrazování informací z jiných serverů), replikaci dat (například mezi intranetem a Internetem či na notebooky a palm piloty redaktorů), nastavování vzhledu stránek.

RedSys nemusí sloužit jen pro publikaci na webu – díky svým schopnostem zvládá celý publikační proces i v „papírové“ podobě, včetně korekturních a schvalovacích procesů.

Cena systému není pevně stanovena a závisí na konkrétní aplikaci podle potřeby zákazníka. Firma k tomu říká (vynecháno námi): „Neprodáváme krabici … Objem implementačních prací je různý, tím pádem je různá i cena.“ Jedním z nabízených modelů je i kompletní řešení ze strany firmy, tj. webhosting serveru, správa systému a pronájem aplikace. Zákazník tedy zaplatí jen zavedení a zbytek platí formou paušálních plateb.

Nároky na server Lotus Domino (doporučená verze R5)
Nároky na klienta Lotus Notes (doporučená verze R5)
Ceny různé případ od případu

WebToDate
Dalším systémem pro profesionální využití je publikační systém WebToDate firmy Macron. Co vše nabízí? Skutečně pěkně propracované webové rozhraní pro publikaci, které umožňuje zadávat data i lidem, jimž jazyk HTML nic neříká. Dále možnost současného vytváření obsahu jedné webové stránky více uživateli a možnost současného publikování stejných informací na více stranách, snadnou úpravu vzhledu stránek pomocí úpravy šablon stránky.

Informace mohou být do systému vkládány různými způsoby – například importem z Wordu (systém umožňuje vkládání dokumentů formátu MS Excel a MS Word včetně tabulek pomocí schránky), T602 či QuarkXPressu až po možnost napojení různých databází či elektronických archivů. Pomocí doplňku k programu QuarkXPress – Macron QuarkToDate je možné „zalámanou“ stránku ve formátu QXD zpětně „rozebrat“ na jednotlivé články a ty pak automaticky naimportovat do prostředí WebToDate 2.0.

Celý systém je postaven modulárně, takže svůj web můžete podle potřeby rozšiřovat přikoupením dalších modulů. Celkem je k dispozici na 15 modulů, které umožňují stránky obohatit o fulltextové vyhledávání, komentáře čtenářů či pro správce administraci obrázků.

K dispozici jsou tyto: fulltextové vyhledávání, řízení uživatelských práv (podle přístupových hesel), automatické rozesílání informací čtenářům e-mailem, diskusní skupiny, návštěvní kniha, hlasovací modul, katalog, přehled nejčtenějších článků, správce obrázků, dynamické generování obrázků (např. grafy), servis (kalendář akcí), systém řízení reklamy, on-line poradna s archivem, personalizace, řízení přístupu k neveřejné (placené) části serveru, kódování češtiny (pro návštěvníky ze zahraničí).

Modulární struktura je na jednu stranu výhoda, protože zaplatíte jen za ty funkce, které potřebujete. Je ovšem třeba předem plánovat, protože pokud v budoucnu zjistíte, že potřebujete další a další moduly, může se váš web hezky prodražit.

Nároky na server: MS Windows NT Server 4.0, MS SQL Server 6.5 a vyšší
Nároky na klienta: MS Internet Explorer 4.0 a vyšší
Ceny: základní verze 49 900 Kč, instalace 2 400 Kč, přídavné moduly 9 990 Kč až 29 990 Kč
Slevy: 50 % pro školství, 25 % pro státní správu, 10 % a instalace zdarma při pronájmu webového prostoru na serveru Macron. Slevy existují i v rámci partnerských programů „Autorizovaný prodejce WebToDate“ a „Zprostředkovatel prodeje WebToDate“.

Apollo
O čtvrtém popisovaném produktu, systému Apollo firmy Moonface, se už zmíníme jen krátce. Ve velké míře pro něj platí to, co v předchozí recenzi. I on je totiž postaven modulárním způsobem s možností dokupování rozšiřujících funkcí. Kromě obvyklých věcí, jako jsou dvoustupňová přístupová práva ke správě, reklamní systém, diskusní fórum, návštěvní kniha, fulltextové vyhledávání, ankety a další, umí i některé méně obvyklé funkce, které jsem u jiných systémů neviděl. Například inzerci, adresář nebo mezi uživateli Internetu velmi populární elektronické pohlednice.

I tento systém je postaven na technologiích Microsoftu, správa se provádí přes webovou aplikaci a pro přístup k ní se doporučuje Internet Explorer 4.0 a vyšší.

Nároky na server: MS Windows NT Server 4.0, IIS 4.0, databázový server podle nároků na výkonnost (MS Access, MS SQL Server nebo Oracle)
Nároky na klienta: doporučen MS Internet Explorer 4.0 a vyšší
Ceny: základní verze 19 500 Kč, návrh a vytvoření zákaznického designu systému 8 000 Kč, přídavné moduly 1 500 Kč až 19 500 Kč
Diskuze (2) Další článek: Sony CPD-E200E: levnější varianta stačí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,