System Center: pro serverové profíky

Diskuze čtenářů k článku

13. 02. 2009 19:46

SC SMSE - alias System Center Server Management Suite Enterprise je sice geniální licence, která umožní používat všechny popisované produkty rodiny SC, ale není to tak, že by zahrnovala neomezený počet klientů, jak se v článku píše.

Je to sama o sobě "klientská licence", nebo-li - jak se u rodiny SC přesně říká, je to "management license", čili licence, která umožňuje, aby daný stroj byl spravován pomocí produktů rodiny SC. Samozřejmě je potřeba mít k tomu jednotlivé "serverové licence" - SC Configuration Manager, Operatins Manager, Virtual Machine Manager a Data Protection Manager - a k nim taky odpovídající licenční pokrytí pro SQL Server, kam všechny dané produkty ukládají svá data, ale tento kompletní balíček (jak naznačuje slovíčko SUITE v názvu) přece jen jednu obrovskou výhodu má!

Uvidí ji především ti, kdož virtualizují. Tato jedna licence totiž pokryje všechna "operační prostředí" (aneb OSE) na stroji, k němuž byla přidělena. Ostatní jednotlivé SC produkty chtějí management license pro každé OSE, takže pokud je třeba spravovat jeden stroj fyzický i s jedním na něm běžícím virtuálním, jsou licence potřeba dvě...

Když ale virtualizujete "co se do vás vejde" - třeba s právem na neomezený počet běžících virtuálů, které má v sobě Windows Server 2008 Datacenter Edition, nebo si uživáte i jen se čtyřmi virtuály, které dává Windows Server Enterprise, tak se vám určitě SC SMSE vrchovatě vyplatí.

Microsoft podporuje virtualizaci nejen technologicky, ale i všelijakými licenčními výhodami. Jen se v tom musíte umět vyznat )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 14:26

Jsem zvedav, kolik MS zaplatil za reklamu, no urcite je ucinnejsi nez jine formy.

Divim se, ze zminenou funkcionalitu jeste nenabizi v kazdem servru standard edition zdarma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor