Švýcaři vyslali na web robota. Nakupoval drogy. Pak jej zatkla policie

Švýcarská policie na začátku roku zatkla robota – respektive software, který se na internetu pokoušel nakupovat náhodné zboží na všemožných šedých e-shopech, v jejichž nabídce jsou spíše drogy než nové notebooky. Softwarového bota vyslala na internet umělecká skupina !Mediengruppe Bitnik a obdařila jej dostatečnou individualitou rozhodování, aby si následně mohla společnost klást otázku, kdo je vlastně zodpovědný za jeho rozhodnutí, pakliže je víceméně náhodné.

314821972
Robot (laptop) a jeho nákup

Robot postupem času skutečně nakoupil všemožné cetky včetně extáze, což už bylo pro policii příliš a nákup včetně programu a notebooku zabavila. Úřady nakonec uznaly, že se jednalo o poněkud netradiční formu performance artu a robota včetně nákupu – tedy až na extázi – propustila.

S nástupem automatizovaných autonomních systémů bude podobná otázka stále ožehavější a dnes ji ostatně usilovně řeší i ti, kteří vyvíjejí a schvalují třeba automobily bez řidiče aj. Podobné technologie se totiž dostanou do běžné praxe mnohem dříve než nějaká hypotetická umělá inteligence v podobě, jak nám ji servírují autoři sci-fi.

Diskuze (28) Další článek: Instalace Windows na nový MacBook? Trochu problémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,