Warez | Hudba, filmy, seriály

Švýcaři připravují nová pravidla pro warez. Skoro jako by se inspirovali v Česku

Švýcarsko připravuje novelu svého autorského zákona, který nápadně připomíná českou praxi. Alpská země byla dlouhé roky kritizovaná především ze strany USA, které ji svého času zařadily dokonce i na černou listinu.

Podle nových pravidel by mohli surfaři nadále volně stahovat a streamovat audiovizuální warez pro vlastní potřebu, čímž návrh legitimizuje i to, co dobře známe z našich končin. Naopak jakékoliv neautorizované sídlení bude samozřejmě ilegální – do tohoto ranku tedy patří třeba i jediný bajt dat sdílený s ostatními skrze BitTorrent.

Co je však nejzajímavější, Švýcarsko má podle TorrentFreaku v plánu zavést novou daň ve výši 13 franků uvalenou na všechna zařízení, které umožňují přehrávání multimédií. Právě z těchto poplatků by se vyrovnávaly všechny případné škody. I to je nám dost dobře známé, viďte.

Nutno podotknout, že česká praxe není v zahraničí samozřejmá a v mnoha zemích je ilegální i stahování pro vlastní potřebu. Ostatně Soudní dvůr EU v minulosti již rozhodl, že by členské země neměly podobnou praxi tolerovat.

Diskuze (65) Další článek: Windows 10 se ještě více přiblíží Applu. Nový vyhledávač vypadá jako Spotlight

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,