Svobodný software 20 – Svobodný software potřebuje vaši pomoc!

Diskuze čtenářů k článku

Jozko Pucik  |  16. 11. 2001 16:44

Vsetci by chceli vyuzivat pokial co mozno najkvalitnejsi software zdarma. Lenze za vsetko treba platit. Pri komercnom software sa plati peniazmi, pri free software sa plati inym modelom. Takze ak nahodou je ten vas free software aj zadarmo urobte si aspon raz za zivot cas a stante sa dobrovolnikom a urobte nieco pre to, aby aj ostatny ludia mali z vasej prace uzitok. Casto staci 1 hodina rocne :) [na internete je niekolmo milionov ludi, ak kazdy venuje jednu hodinu rocne, vznikne urcite mnoho kvalitneho softu].

ps. ja osobne som tak isto pomohol pri vyvoji pre vacsinu ludi zanedbatelneho softu a celkom ma potesilo, ked som bol zaradeny do authors :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  16. 11. 2001 21:22

Ano, naprosto souhlasim. Jen podotknu, ze tou pomoci (co se tyce nasi republiky) muze byt i pouzivani terminu ,,svobodny software'' misto free software. Rovna se to asi tak praci vlozene v napsani jednoho clanku vysvetlujiciho, ze free neznamena zdarma a nejedna se o komunismus :) Tenhle clanek sice byl vicemene o svobodnem software zdarma, ale to je zase jine povidani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
orbman  |  16. 11. 2001 16:44

"byt soucasti neceho" jeste neni nabozenstvi... ale ma to cenu to vubec psat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adam  |  16. 11. 2001 15:59

Možná již GNU/Linux někteří z vás používali, možná někteří právě začali. Všichni, kdo nějak vstoupí do světa svobodného software, jsou součástí komunity.

No to je přesně ta brzda OS Linux. Lépe  to autor vystihnout nemohl . SW není náboženství, jak si myslí autor, aby se jeho uživatelé museli přihlašovat k nějaké komunitě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RT  |  16. 11. 2001 17:10

Ja jsem se teda nikam neprihlasoval.
Vy jste se zrejme prihlasil k poddanym cisarstvi Microsoft (C:) a jeste jste jim za to zaplatil a budete platit cim dal vic a cim dal casteji. Tomu ja rikam nabozenstvi, kdyz zaplatite cokoliv, jen abyste se nemusel nic ucit, neresit nic noveho a pouze konzumovat, co Vam panicek Microsoft laskave predhodi pod cenich .

Taky patrim do komunity lidi, kteri radi delaji software a radi ho delaji nejlepe jak je to mozne. Bohuzel za penize si tohle nikdo dovolit delat nemuze - jak si kazdy brzo zjisti, komerce neni o delani veci dobre, ale o delani rychle a aby to dobre vypadalo. Takze nam nezbyva nic jineho, nez si spokojene programovat po vecerech, v hospode si pokecat o problemech s podobnymi nadsenci a trumfovat komercni firmy, ktere nemaji ani tolik prostredku, ani tolik casu, ani tolik znalosti, ani tolik lidi, aby si mohly dovolit delat podobne veci stejne dobre . Je zajimave, ze kdyz chci pro nekoho znameho udelat neco peclive, radsi mu to udelam pod GPL, protoze vim, ze za penize by se mi to nikdy tak dobre udelat nevyplatilo a ani by me to nebavilo. A kdyz se mi to povede udelat dobre, muzou to pouzivat dalsi miliony lidi. Vetsina lidi, ktera nema svuj obor jako konicek, nemuze tenhle pristup nikdy pochopit a proto nikdy pro nikoho nic neudela nezistne (proc taky, kdyz je to nebavi). Ja umim hodne malo veci opravdu dobre, ale informatika je jedna z nich a rad se o ni podelim s ostatnimi, stejne tak, jako se nadseny rybar podeli o svuj ulovek, protoze ho nechytal kvuli jidlu, ale protoze ho rybolov bavi.

Takze je tenhle clanek opravdu skvely, kdo neco umi a dela to rad, ten se dozvi, ze existuje stejna parta lidi, ktera take rada prilozi ruku k dilu. A jestli po nejake dobe (na ktere ani tak moc nezalezi) vytvori neco fakt nabusenyho (nic jineho by je samozrejme delat nebavilo - koho by bavilo delat prumerne veci?), udelaji tim mimo sebe radost i ostatnim a i kdyz se v dnesni dobe vdeku nikdo nedocka (pochybuju, ze napr. Linus ceka, ze mu nejaky Adam ze Lhotky bude vdecny - no alespon by mu nemusel nadavat, ze mu dava sanci jeho praci pouzivat), malo vyvojarum na tom sejde, protoze to delaji pro zabavu.

Aby nebylo pochyb, tak se zivim programovanim a opravdu nemam strach, ze sam sebe nekdy pripravim o praci . To me driv pripravi o praci MS, ktery bude mit integrovano uplne vsechno v nejakem instantnim reseni a nikdo jiny (komercni firma) si ani neskrtne. No, je fakt ze MS pouze prenasi praci odborniku na poloodborniky, takze mi bude stacit, kdyz se par let budu valet na gauci a nic se neucil, abych jeho produktum vyhovoval, protoze s nima v dnesni dobe nemuzu pracovat, jak mi silene lezou na nerv (zatim jsem si vzdycky prizpusoboval pocitac sam sobe, aby mi vyhovoval - u MS se kazdy musi prizpusobit jemu, a v tom ho nehodlam podporovat, protoze mu zacina nejak moc rust hrebinek).


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Halen  |  16. 11. 2001 17:32

Super !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  16. 11. 2001 18:00

Naprosto souhlasim s myslenkou, ze u komercniho programovani VELICE CASTO chradne kvalita na ukor kvantity. Velky zakaznik si treba preje, aby databaze zpivala; programatori reknou, ze je to nesystemovy nesmysl, jenze obchodnici prohlasi, ze to proste byt musi. Nakonec to dopadne tak, ze to musi byt a pokud mozno do zitrka - a tak neni cas ani na to tu nesystemovou vlastnost do stavajiciho SW nejak "systemove" zaclenit. A tak se tuhle neco priohne, tamhle se vlozi IF a soft se zprasi!

Musime si take uvedomit to, ze ten nejlepsi SW malokdy vzniknul pod komercnim tlakem - napr. UNIX, C  nebo C++ sice vznikly ve vyvojovych laboratorich AT&T, ale autori jej nepsali na kseft, ale protoze jim to pripadalo jako dobry napad. A firma je nechala pracovat, protoze verila, ze z toho treba jednou neco bude. A podivejte se dnes - napr. UNIX zatim nic neprekonalo. Jeho krasne cista vnitrni struktura a spousta chytrych myslenek mu dovolila prezit (alespon tomu zakladu) CELYCH 30 LET! Vsechny OS od MS nejsou nic jineho nez postupne kroky v metamorfoze CP/M v UNIX. Myslim, ze kazdy, kdo trochu rozumi pocitacum jasne vidi, jak DOS -> Windows -> Win 95 -> Win NT -> Win 2k/XP postupne prebiraji spoustu dalsich a dalsich mechanismu z UNIXU az se postupne sami UNIXem stanou (jen vam to samozrejme nikdo od MS nerekne, protoze pak by padla psychologicka bariera "Windows prece nejsou UNIX", ktera sama o sobe zpusobuje spouste uzivatelu Windows UNIX-slepotu).

Pravda, zamestnavat spoustu spickovych vedcu a odborniku a nechat je, aby si svou praci de-facto vymysleli sami si muze dovolit opravdu jen par gigantu jako AT&T, IBM, HP apod.  Na druhe strane jde o investici do budoucnosti s velmi dlouhou navratnosti, ovsem o to vice se jim vrati a ne jenom v panezich.

MS ma naproti tomu stale velky problem se zakladnim vyzkumem - a nejspise je to zpusobeno i tim, ze chteji ze vseho vyzdimat zisk, nejlepe nejpozdeji zitra. Proto spousta jejich SW nese punc dortu kocicky a pejska: kdyz se vezme to nejlepsi z myslenek a napadu tohohle a tamhletoho a bez velkeho zormysleni se to vsechno splaca dohromady, pak vzniknaji nece jako napr. platforma C# .NET. V ni to nejlepsi z C++,  Javy a Visual Basicu dohromady dava jazyk, ktery je prekombinovany a prilisna skala moznosti,  ktere by bohate stacilo implementovat na urovni knihoven, programatora spise mate, rozptyluje a nuti cist tluste manualy zabyvajici se syntaxi jazyka, misto aby studoval obecne principy OOP, efektivity algoritmu a datovych struktur.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
orol  |  16. 11. 2001 18:10

jeden z najlepsich prispevkov ako som kedy cital na temu komercny software open soft

toto by sa malo vycapit na zaciatok kazdej diskusie tykajucesa komerneho a open softu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  16. 11. 2001 21:44

Ne, ne, ne... zasadni chyba. Opakme Open Source software neni komercni software, ale vlastnicky software. Opakem nekomercniho software je komercni software. Existuje jak komercni Open Source tak nekomercni Open Source. Tedy nemuze existovat diskuze Open Source proti komercnimu software. Muzeme se hadat, jestli je lepsi Felicie nebo Oktavie, ale nemuzeme se hadat, zda je lepsi Felicie nebo podvozek.
Blizsi informace http://svobodnysoft.zde.cz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ondrej  |  17. 11. 2001 00:35


> .... ten nejlepsi SW malokdy vzniknul pod komercnim tlakem - napr.
> UNIX, C  nebo C++ sice vznikly .....

C je nejlepsi soft ? to je vtip ? pripada mi ze v posledni dobe spousta lidi trpi nostalgii po starych zlatych UNIX casech jako kdyby nic lepsiho neznali (to bude asi ono...)

> Vsechny OS od MS nejsou nic jineho nez postupne kroky v metamorfoze
> CP/M v UNIX. Myslim, ze kazdy, kdo trochu rozumi pocitacum jasne
> vidi, jak DOS -> Windows -> Win 95 -> Win NT -> Win 2k/XP postupne
> prebiraji spoustu dalsich a dalsich mechanismu z UNIXU az se postupne
> sami UNIXem stanou

WinNT jsou naprosto nezavisly na nejakym DOSu a Win95

neco si o NT precti, nez zacnes zase nekde vykladat ze metamorfuji v UNIX

> MS ma naproti tomu stale velky problem se zakladnim vyzkumem - a
> nejspise je to zpusobeno i tim, ze chteji ze vseho vyzdimat zisk,
> nejlepe nejpozdeji zitra.

koukal ses nekdy na MS Research ? zjevne ne

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Chromy  |  17. 11. 2001 10:19

Take si neco precti - postupnou implementaci POSIXu, preemptivniho multitaskingu, semaforu, sdileme pameti, named pipes, pristupovych prav atp.... se z toho vazne stava skoroUNIX.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ondrej  |  17. 11. 2001 14:10


ad implementace posixu - NT uz od uplneho zacatku jadro POSIXu oficialne podporuji. Sice je to tak uzka cast ze nema smysl ji pouzivat, ale jak muzes NT obvinovat s priblizovani se k POSIXu kdyz jeho emulace byla jednim z oficialnich designovych pozadavku na NT ? (jedinym cilem bylo stejne splneni podminek vlady USA aby ji mohli NT prodat) Stejne tak emuluji win32 a OS/2.

To je jako tvrdit ze QNX je jenom dalsim klonem UNIXu a ze vlastne vsichni z nej vsechno opisuji.

preemptivniho multitaskingu - to je jen v UNIXu ? to ma kazdy poradny operacni system !

semaforu - to je jen v UNIXu ? to ma kazdy poradny operacni system !

sdileme pameti - to je jen v UNIXu ? to ma kazdy poradny operacni system !

named pipes - tady nevim jak je to rozsireno v jinych OS, ale opet - co je na tom sakra tak UNIX-specifickeho ?

pristupovych prav -pardon, co maji spolecneho pristupova prava NT a UNIXu ?

 

Zaverem - z toho ze NT maji neco jako UNIX nemuzes usuzovat ze to vzaly z nej, kdyz jsou to uplne bezne veci !

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
clive  |  19. 11. 2001 10:37

Co se tyce WinNT/2000 - vsadim boty, ze je jejich jadro, spis nez UNIXu, podobne stare dobre VMS... Jsem si tim naprosto jist

Jenze - ac si MS nechal vytvorit jadro od tvurcu VMS, to cim to pak obalil to jadro ponekud degraduje...To uz je pak nekdy hruza a des...

Krome toho - NT byly vyvijeny pro potreby pracovnich stanic. Pak z toho sice - z obchodnich duvodu - zbastlili i cosi jako server, jenze je to znat....poradny server z toho nikdy nebude - vzdy jen drbani levou rukou za pravym uchem a bastl....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adam  |  16. 11. 2001 19:20

Názorně vysvětlím.
Každý, kdo nepoužívá Linux a CL je podle Běžný Franta Uživatel (BFU) (dle autora, přečtěte si předchozí díl), nebo Klikač, etc.... (stačí si přečíst komentáře k některým článkům). Je potřeba jej přivést k té jediné pravé víře (rozuměj nainstalovat jediný skvělý dokonalý OS Linux). Kritik je označen za kacíře (doporučuji Svět Namodro - JXD) a vyobcován z jediné správné církve a označen za BFU a huliče (tento ýraz se nachází nejen v souvislosti s JXD i na Živě). To GNU/Linux jednoznačně škodí.

Sám používám Linux, znám jeho přednosti, znám jeho slabosti. Linux, jakožto OS,  trpí vývojovou roztříštěností. Není tady jasné projektové řízení. To znamená obtížnou podporu ze strany výrobců HW. Promiňte, ale má-li být Linux nasazen masově, nemohu čekat, až nějaký studentík naprogramuje ovladače. Uvedu názorný příklad. Můj dodavatel HW, je jeden z mála, co vyvíjí ovladače ke svému HW, a to ve formě patche na jádro. Bohužel, v okamžiku, kdy vyvine kvalitní ovladač na jádro 2.3.X a starší, je na světě jádro 2.4.X (aktuálně 2.4.14). A protože bylo jádro 2.4.X zásadněji přepracováno, patch je neaplikovatelný. Oops. Sám si je programovat nebudu, byť C mi není neznámé, protože to není nápní mé práce, která mě, zřejmě narozdíl od vás, plně vytěžuje. Zvuková karta? OK. Rozchodil jsem ji v Linuxu bez problémů. Tedy až na to že hraje cca. o 15% rychleji (trošku jiná vzork. frekvence). Řešení? Nalezl jsem v konferenci. Přepsat zdrojové kódy a kompilovat ... kompilovat .... A ten stroj rozhodně nebyl nějaký obskurní asembl. Zajímalo by mě tedy, kdo se čemu přizpůsobuje.

Tvrďte si co chcete,ale Linux není a nebude zralý pro aplikování na desktop, jak to postupně v tomto seriálu snažil podsouvat autor, dokud se ho nechytí nějaký silnější _KOMERČNÍ_ subjekt (jak to např. v současnosti dělá SuSE).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  16. 11. 2001 22:01

Hm, jenze ja nikdy nenazyval lidi co preferuji graficky rezim BFU!!! Napsal jsem neco v tom smyslu, ze BFU vetsinou ani netusi o vyhodach prikazove radky. Vedet o vyhodach neceho a pouzivat to (protoze ono to ma take nevyhody, ze...) je uplne neco jineho. Mluvil jsem o spatne informovanosti beznych uzivatelu. Mimo to doufam, ze vetsina lidi to oznaceni pochopila jako legraci, tedy tak, jak to bylo zamyslene. Mohl jsem samozrejme napsat ,,bezni uzivatele''.
Co rikaji ctenari pod clanky, o cem se tam hadaji, a jake spatne argumenty mnoho z nich pouziva, to ja proste (mozna bouhuzel) vubec ani trosku neovlivnim. Neovlivnim ani to, co rika JXD. Proste je jejich pravo to rikat, proc si za to stezujete mne? Se mnou to nijak nesouvisi. Mne to stve. Take si myslim, ze nenavistnymi vypady spise skodi.

O te vyvojove roztristenosti je hloupost. Pojednava o tom myslim dil Myty 2 nebo 3. Vetsina projektu ma vedeni. A krom toho projekt GNU jiz dokazal schopnost celeho modelu tim, ze vytvoril konkurenci (rikejte si, ze treba spatnou, na tom nezalezi) k MS Windows. Pokud by byl tak spatny, nikdy by to nedokazal.

K GNU/Linuxu na desktop vas nenutim. Ja jej tam pouzivam a prezentoval jsem jeho vyhody, ktere vidim. Pro vas zrejme prevazuji nevyhody. Ok, ale co ja s tim? Mate samozrejme pravdu (co se tyce vas). Rikat, ze GNU/Linux se hodi/nehodi na desktop -- no mne se tam hodi, spouste lidi se tam hodi, vam se tam nehodi, spouste jinych lidi se tam nehodi. Je to tak. O tom preci tenhle serial nebyl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dadly  |  18. 11. 2001 21:55

Rad bych reagoval na Vas prvni odstavec, s kterym naprosto nesouhlasim a popisu proc. Nedavno jsem byl na navsteve u znamych a oni ta doma mely keyboard, zadny levny sunt ani zadna extra trida. Posadil jsem se k tomu ovladat jsem se ho naucil za 5 minut a potom jsem si zacal hrat a k memu prekvapeni se to dalo poslouchat, nevim nic o notach a hudbe ale hralo to jakz takz. A o tom to cele je. Psat o nekom kdo dela s produkty Microsoftu a radit je k nejakemu nabozenstvi a psat z opovrzenim se mi zda dost trapne na cloveka, ktery vypada ze ma uroven. U nas ve firme mame 4 pocitace (jsme mensi firma), a na nich pracuji ctyri lide. Nejsou hloupi ale diky sve vytizenosti nemaji cas na jakekoliv studium informatiky apod. Jeste navic se k pocitacum dosali v dobe kdyz uz na uceni byli realtivne stari (tzn. faze kdy lenivost prevazuje nad jednodchosti) a ti dostali do ruky MS Ofifce (v ten moment se podle vas stali: poddani cisarstvi Microsoftu) a byli ve stejne situaci jako ja s tim klavirem se kterym jsem si hral, nepotreboval jsem a nemusel jsem se ucit noty a oktavy proste jsem mackal. Mozna se Vam to bude zdat divne ale lide ve firme kde pracuji nepotrebuji LINUX ani zadnou jinou alternativu. A nema cenau resit jestli je to dobre nebo spatne, protoze to je fakt, jestlize mate doma mikrovlnku tak ji taky pouzijete k ohrevu jidla a nebudete spinit dalsi veci a pridelavat si praci a tak to mate se vsim. Lidi proste delaji a budou delat vzdy to jednodussi a vy nejste vyjimka. To ze IT je vas konicek neznamena ze musi byt konicek ostatnich. Vzdyt oni ani o ty alternativy nestoji. A v case kterym by jim venovali se oni venuji tomu ceo je jejich zamestnance zivi.

Jinak s Vami souhlasim a doufam ze tady ted nekdo nezacne polemizovat nad jednoduchosti vyrobku MS vim ze to neni nic moc ale vsak vite je to nejjednodussi. (jeste jsem zapomnel na prihlouple zakazniky, jednu dobu jsme pouzivali jako alternativu levnejsi Soft602, ale kdyz vsichni maji ten Office a poslete jim neco ze Soft602 a naopak neni to vzdy idealni, takze smula)

Takze Vam preji hodne stesti a programatori vsech zemi spojte se (-: a vytvorte novy Gigant.

Dadly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kostas  |  19. 11. 2001 15:03

Nerad bych se te nejak dotknul, ale tohle neni jen laicky nazor na Linux, ale i na Windows (i s Officem dohromady). Takze podle tebe software pod Windozem jsou ergonomicka (tj. snadno se ovladaji) a intuitivna (tj. clovek nemusi studovat manual, prijde na vse sam). Sice jsi to nerekl jasne, ale (snad) podle tebe pod Linuxem tomu tak neni?

a) jak vypada a pracuje nejaka aplikace - neni zalezitosti operacniho systemu ale aplikaci samotne, da se najit tez pekny humus psany pod Windows a pekny pritulny softik pod Linux, a taky naopak To ze autor clanku je zrovna fanda prikazove radky ( ) neznamena ze v Linuxu to jinak nejde

b) jako lajk si myslis ze ty Wokna na ty 4 PC ve vasi firme "naskocily" samy (nebo se tam vylihly jako mouchy) a uzivatel si ted jenom klika a po zbytek zivota nema zadne starosti? To je zase laicky nazor - nekdo to musel nainstalovat, nakonfigurovat, a jednou za cas se to musi trochu i udrzovat - to jsou cas a (odborna) prace. Na tech 4 strojich to temer neni videt, ale v nasi firme je tech stroju o 2 rady vice a obcas clovek ma pocit ze nedela nic jineho nez se v tom hrabe - viry co "upravuji" registry, stupidni hry a tzv. "utility" co rozstyluji system, ruzna "demo CD" z ruznych stupidnich casaku a podobny hnuj colveka zacina opravdu dostavat.
Jako jednu z velkych vyhod Linuxu v kanclu bych videl v tom ze by lidem nefungovali podobne sracky (ty jsou vetsinou delana pod Windows) a tak by to ani nezkouseli a spravce by mel desetinu prace oproti stavajicimu stavu

c) porad to beres jako BFU - prijdu do prace, mam tam nejaky PC ke kteremu si sednu a makam, a nemam cas "studovat informatiku". A predstav si ze jsi podnikatel co ma treba jen 10 zamestnancu - dejme tomu 10ks PC jiz mas, ted si pocitas: 10x Wokonusy (12K Kc) + 10x Ofisy (cca 20K Kc) = 320.000 Kc (+22% DPH) jen proto, aby si "deti meli na co klikat". Za ty penize se vyplati tech 10 lidi desetkrat nechat zaskolit, pak aspon mas jistotu ze kazdy z nich skutecne vi vse co vedet ma a nebude si to "zkouset nez sam na to prijde". Zrovna mi volala dalsi krasavice - prisla ji Emailem nejaka kravina a vona to zase "zkusila" - klikla si na to a uz je to zase v hajzlu, zase musim to PC jit lecit a buhvi co se vsechno prihodilo
Zkratka - kdybych byl (pan) podnikatel a musel bych si sve lidi vybavovat PC a softwarem za sve naklady, pak Wokonusy mam jen na 2 PC v celem podniku, komu se to nelibi - at se jde vetrat, kdo chce ale neco neumi - toho necham zaskolit a jeste pritom setrim kopu penez sa licence a za spravu site.

Nejsem zaryty Linuxak, ale se..e mne kdys nekdo krafe o tom jak jsou Windoze super snadna a pohodlna a v Linuxu jak vse slozite, a pri tom nema ani paru co to da prce uzdrzovat v chodu jen trochu vetsi sit' a pritom nijak drasticky neomezovat uzivatele - ty magori klikaji na kazdou ptakovinu a az se vsechno roze..ere, pak volaji technika. To potom kazdy system je snadny a pohodlny

A od takoveho "znalce" bych si zrovna nechal poradit co je lepsi a v cem se dela pohodlneji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dadly  |  19. 11. 2001 15:56

Dekuji za poklonu, Zamerne jsem zapomnel dodat ze firma je meho otce a o ty pocitace se staram ja, a to z toho duvodu ze vim jak tezke je meho otce neco naucit jeste kdyz pozaduje vsechno v cestine(nevim jak je to s cestinou na Linuxu, tak me nekamenujte). A to nemluvim o sekretarkach apod. Dalsi veci jsou cenove nabidky navrhy smlouvy o dilo, ceniky apod, ktere si zasilame mezi zakazniky. Nekteri maji problem soubor rozzipovat. Ja netvrdim ze Linux je spatny nebo ze neni uzivatelsi pristupny ale nedky proste neni vychodisko. Jasne kdybych se na skole ucil delat na Linuxu tak vse vypada trosku jinak, ale pocitace na firme mame od 386 a at se to nekomu libi nebo ne stareho psa novym kouskum nenaucis, kdykoliv jsem prisel z necim co trosku odbocovalo od normalu nebylo jednoduche donutit je ke zmene. S tema srackama z tech CD-cek mate naprostou pravdu da to nekdy zabrat, nastesti oni maji problem i nainstalovat program, takze si udelejte obrazek. Muzete sanozrejme namitnout zaplati skoleni, bla bla bal, ale to nema cenu. Jak hrach na zed hazet.

Nedavno jsem podobny problem resil s kamosem, ktery se stara o PC v jednom mensim statnim podniku, par pocitacu o servis se stara specializovana firma. Znamy tam proste obcas neco nainstaluje a jak on rika kdyz spadne server tak ho restartuje. No a ten mi rekl oni se toho boji a dejte jim neco co nevypada jako Windows a oni se leknou Smutne ale fakt. Tohle vyresi mozna nasi nastupci pokud se podari primet skoly aby pouzivali Open Source tak se veci pohnou. Mozna vsak diky lidem jako znam a podle vas jsem urcite i ja tato platforma padne. Snad se to nestane, me se taky nelibi politika Microsoftu ale kdyz stojite proti presile je to tezke. Takze drzim palce vsem kdo se vydali do boje. A my co patrime do cisarstvi MS si proste pockame. Holt musime se starat taky o jine veci.

Zatim Dadly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kostas  |  19. 11. 2001 17:25

Neber to jako urazku

Je pravda, ze v male soukrome firme je vsechno jinak - lide jsou jine, (platy vetsinou tez ) PC jina, naklady na SW a na spravu PC jsou tez nekde jinde

Ja mluvim o vetsim podniku, tam stejne se musi prijmat lidi z ulice, pak neni problem uvest zakladni znalost Linuxu jako pozadavek (napr. orientace v KDE nebo Gnome), a takovy StarOffice uz nikomu by problem nedelal - Office je furt Office. A pokud ten job je aspon trochu atraktivni, pak mate z ceho vybirat a ty uchazece jiz prijdou i zaskoleni - kolik lidi ve dnesni dobe za tezke prachy nechavaji se doucovat treba anglictinu - proste vedi ze bez toho dobre misto nesezenou. Aneb nechat kazdeho absolvovat povinny jednodenni kurz - firmu to moc nestoji, da se to do nakladu a pak mate jistotu ze Vas neceka nemile prekvapeni ze nekdo jen tak rika ze to umi

A kdys uz stejne musite mit spravce na plny uvazek, pak se proste prijme linuxak aneb se preskoli ten stavajici, a je to.

To ze uzivatele pry neumeji nainstalovat program neberu jako argument, vono totiz narvat do PC nejake CD dejme tomu z casaku Quo (nebo podobneho) zvladne kazdy, poklepat na ikonu taktez, a uz to jede! Nejprve se instaluje "CD browser" co vytvori na C:\ tri adresare, pro jistotu modifikuje registry a pri tom vsem se jeste pokousi poslat nekam neco po Internetu Na tohle inteligence kazdeho BFU bohate staci, a o to tady jde - tim se Wokonusy za chvili rozvrtaji tak ze se musi preinstalovat.

jednou jsem videl v chodu velkou sit kde spravce skutecne mel klid. Tam meli nainstalovany ZEN Works od Novellu, a ten to resil tak ze uzivatelum z Woken zmizel treba takovy pruzkumnik, prikazova radka, neumoznovalo jim to treba spustit zadny *.exe soubor mimo tech par co spravce povolil (MsWord.exe apod), zadna polozka "Pridat nebo ubrat programy" apod. A jejich spravce rikal ze pak takhle oklestene PC vydrzi v provozu leta a neni s nicim problem. Jenze Windoze musite zaplatit stejne, Novell taktez a takovy ZEN pack tez neni nic lacineho (licence na kazdy PC) a a jednoducheho na konfiguraci a spravu.

A pritom takovy Linux je zdarma, slozity je asi taktez (Windows+Novell+ZEN), pro lineho BFU dost slozitej aby se v tom vrtal a pritom dostatecne nekompatibilni s windozimi sracky aby mohl chvili zustat v provozu a nemusel se furt osetrovat. Ze neni moc aplikaci? Tak to je v kancelari vyhoda, beznemu uzivateli staci nejaka obdoba Office a vse ostatni je jen kontraproduktivni. Zdaleka ne kazdy musi na Internet (ale i to jde), ne kazdy potrebuje prehravat video nebo mp3 (jinak tez to funguje) apod. Cili ma volba by byla v tomto pripade jasna - Linux vsude od serveru po desktopy, 1 az 2 PC s Windows (jen pro jistotu), sikovny spravce a klid (a spousta usetrenych penez, a zadna buzerace kvuli licencim, a zadne cerne pytle nebo videokazety od BSA)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  16. 11. 2001 21:39

Jiz vam spravne odpovedelo nekolik lidi. Presto odpovim take. Podivejte, ja si nemyslim, ze by slo o nejake nabozenstvi. Ptate se proc nas nazyvam komunitou. No tento model je uplne uplne jiny. Cim nas mam nazyvat? Firmou? Jak jsem jiz psal, nekdy v roce 1984/5 se seslo par lidi a reklo si, ze je stavajici system zneuzivajici copyrightu a omezujici svobody stve. Nechteli se ale snazit zrusit copyright, misto toho si rekli, ze vyrobi sami pro sebe jiny system, ktery nebude copyright zneuzivat a budou jej moci sami pouzivat. Tam nekde bych videl pocatky toho, cemu rikam komunita. Proto nas nazyvam komunitou. Ze si zatim spoustu svobodneho software tvorime sami pro sebe zadarmo. To neni podminka, muze se to zmenit, ale zatim to tak je. Naprosto souhlasim s tim, ze to, ze nekam patrime, neni automaticky znakem nabozenstvi! Kdybych pouzil terminy nasi ,,komunity'' :), jaky je dle vaseho nazoru rozdil mezi spolupraci+sdilenim informaci a nabozenstvi? Dle meho nazoru obrovsky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
venca  |  16. 11. 2001 12:26

Ja uz pusobim na vyvoji SQL serveru hypersoniq

Je to super SQL server, je free a muze jej kdokoliv pouzivat napr. i v PDA aplikacich (ma velikost 150k). Je napsany primarne v Jave a beha srovnatelne napr. se Sybase nebo Oracle (Oracle je o neco lepsi ).

Ale v Cechach jiz je hodne lidi, co vidi, ze open source je super, da se na tom delat jmeno, da se na tom delat business a neprudi me nejaky kretensky MS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dusan Bolek  |  16. 11. 2001 13:19

Beha srovnatelne s Oracle ? Zajimave co si predstavujete pod pojmem "beha" ? Ma to aspon nejake funkcnosti nebo je to stejna parodie jako MySQL ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Becvar  |  16. 11. 2001 16:00

Hmmm, tak se ukazte, co jste naprogramoval vy, kdyz tady vypoustite tak silna slova. Proc maji nejvetsi sebevodomi vzdy nejvetsi amateri?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dusan Bolek  |  16. 11. 2001 16:11

To je podobny argument jako kdybyste nestastnemu majiteli Felicie co nadava na to jaky je to krap, vynadal s tim, jestli nekdy postavil lepsi auto. Mne nezajima jestli je to nejlepsi co kdo po vecerech napsal, treba MySQL napsali skutecni machri, ale to nic nemeni na tom, ze to neni skutecna databaze, ale jenom jakasi protivaha kartoteky od MS zvane Access. Sorry, ale do databaze to ma zatracene daleko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  16. 11. 2001 20:59

"Sorry, ale do databaze to ma zatracene daleko."
no, nazivajme si MySQL ako chceme, ale medzi databazam-podobnymi programami :) je to jeden z najpouzivanejsich (na webe) a najoverenejsich, takze ja by som az tak proti nej nevyskakoval (imho vo vacsine pripadov na ktore sa mysql zvykne pouzivat, je to 100% vyhovujuci program - proste pre taketo databazy je na svete tiez miesto (podobne ako je miesto pre Access - btw. a to je predsa len uz nieco uplne ako MySQL... - a podobne je miesto i pre databaze typu Hypersonic SQL (btw. nie "Hypersoniq"))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  16. 11. 2001 22:08

Ja bych jeste pridal. Prece MySQL si lide vybiraji pro rychlost ne? A rychlosti dosahuje jednodussi implementaci. Kdo potrebuje opravdovou SQL databazi sahne po Postgre SQL. Kdyby MySQL zeslozitela na uroven Postgre SQL, zrejme by se zpomalila na jeji uroven, nebo blizko. Meli bychom tak dve SQL-temer-uplne a temer stejne rychle databaze. Neni to nelogicke?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  19. 11. 2001 02:54

btw, do mysql bude v verzich 4.x pridana spousta featur znamych z vyspelich db...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dusan Bolek  |  19. 11. 2001 12:13

No pak by mozna stalo za to pouzit misto databaze indexovane files, ty jsou jednoznacne nejrychlejsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Chromy  |  17. 11. 2001 10:12

Tak ci tak, praxe ukazuje, ze na spoustu, ale spoustu veci to staci a jet o rychle (hlavne selecty, s updatovanim o neco hordi) cili databaze idelani pro web. Ne kazdy potrebuje nejakou obludnost jenom proto, aby delal v 95% pripadu obycejny select.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dusan Bolek  |  19. 11. 2001 12:13

No podle meho nazoru neni databaze v prvni rade o rychlosti, ale o zajisteni konzistence dat pri jejich ulozeni. A tam je MySQL naprosto mimo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dusan Bolek  |  16. 11. 2001 13:19

Beha srovnatelne s Oracle ? Zajimave co si predstavujete pod pojmem "beha" ? Ma to aspon nejake funkcnosti nebo je to stejna parodie jako MySQL ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrác  |  16. 11. 2001 15:19


Jsem rád, že Vás to těší, a to je to nejkrásnější. Mimochodem, kde se o něm dozvím něco bližšího?

Trochu mi nesedí ta Java. Ale vy jste řekl "primárně v Javě", takže možná se třeba přeportovalo na jiný Jazyk.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  16. 11. 2001 20:50

"kde se o něm dozvím něco bliľsího?" - www.hsqldb.org
"Trochu mi nesedí ta Java" - a preco ? nepreportovava sa nikam, je to cista Java...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  16. 11. 2001 10:09

Myslim, a to naprosto uprimne, ze lepsi charakteristiku Open Source jsem neslysel, a to i s prihlednutim k tomu, ze se de facto o charakteristiku nejedna. Dekuji take vsem tvurcum GNU software.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor