SVG má zelenou

Vektorová grafika je jedna z oblastí, která je pro web jako stvořená. Konsorcium W3C již delší dobu vyvíjí standard SVG (Scalable Vector Graphics), založený na technologii XML. Nyní W3C vydalo doporučení k užívání SVG 1.0.
Základním standardem pro sdílení informací na webu je HTML. K HTML (hypertextovým) dokumentům je možné různě připojovat i externí objekty, například multimediální. I když tento způsob lepení různých typů dat funguje a je v současné době používán, technologie XML řeší daný problém systémově. Pomocí jmenných prostorů lze do jednoho XML dokumentu umístit data různých XML formátů. Tak je možné do XHTML stránky (XML obdoba HTML) vložit matematické vzorce (prostřednictvím jazyka MathML) nebo třeba vektorovou grafiku (SVG). SVG patří mezi ty formáty založené na XML, které mají největší naději, že se stanou všeobecně akceptovaným standardem.

SVG (Scalable Vector Graphics), značkovací jazyk pro dvourozměrnou vektorovou grafiku, pochází z dílny konsorcia W3C, které se stará o specifikaci standardů pro web. Po prvním návrhu specifikace, který byl zveřejněn v lednu roku 1999, následoval běžný schvalovací proces – ten nyní vyvrcholil uvolněním verze 1.0. Od 5. září tak SVG 1.0 konečně nese označení W3C Recommendation (doporučení), a je tedy oficiálně zpřístupněno pro všeobecné použití. Doporučení W3C představuje zejména shodný názor členů konsorcia (reprezentujících významnou část oblasti informačních technologií) na SVG jako na standard pro vytváření vektorové grafiky. Tim Berners-Lee, ředitel W3C a „zakladatel“ webu, při příležitosti uvolnění specifikace SVG uvedl, že „pomocí SVG se grafika na webu změní z pouhé dekorace na opravdovou grafickou informaci“. Tak, jak je XML univerzálním, platformově nezávislým nástrojem pro výměnu dat a dokumentů na webu, přenáší SVG výhody XML do světa vektorové grafiky. Dovoluje totiž grafiku významově popsat, a tím patřičné informace vyhledávat, třídit, popřípadě zobrazovat ve více jazycích.

SVG 1.0 je postaveno na základech dalších specifikací W3C, jako je DOM (Document Object Model), CSS, XSL, RDF, XML Linking nebo SMIL Animation. SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language) je standard pro synchronizaci multimediálních procesů a bylo W3C doporučeno ve stejný den jako SVG. Při vývoji SVG se nezačínalo od úplného začátku. Byly využity už dříve vypracované návrhy specifikací pro vektorovou grafiku, jako je na PostScriptu založeném jazyk PGML od Adobe (Precision Graphics Markup Language) nebo VML (Vector Markup Language) podporovaný Microsoftem.

Představu, jakou má SVG perspektivu z hlediska zájmů komerční sféry, může ozřejmit seznam společností, které se pod hlavičkou W3C na vývoji SVG podílejí: Adobe Systems, AOL/Netscape, Apple, Autodesk, Bitflash, Canon, Corel, CSIRO, Eastman Kodak, Ericsson, Excosoft, Hewlett-Packard, IBM, ILOG, IntraNet Systems, KDDI, Macromedia, Microsoft, Nokia, OASIS, Openwave, Opera, Oxford Brookes University, Quark, Savage Software, Schemasoft, Sun Microsystems, Xerox a ZoomOn.

Pouhý seznam zvučných jmen ovšem není rozhodující. Skutečně důležitým činitelem pro prosazení SVG je jeho podpora v aplikacích. Z hlediska masového rozšíření na webu je nejpodstatnější podpora v prohlížečích; zdaleka nejpoužívanějším prohlížečem je MS Internet Explorer. V příspěvku Internet Explorer 6 a Standardy vysvětluje Dave Massy strategii Microsoftu: prohlížeč podporuje ty standardy, které jsou důležité pro zákazníka. Takže zatímco moderní standardy DOM Level 1 a CSS Level 1 nový prohlížeč plně podporuje, protože slouží všem uživatelům, ostatní jako SVG nebo MathML ignoruje (otázkou je zda SVG, na rozdíl od MathML, není určen právě široké veřejnosti). Microsoft však umožňuje připojit k Exploreru zvnějšku nástroje ostatních výrobců, které s těmito standardy pracovat umí. To využila firma Adobe, která stojí v čele vývoje SVG a pro Internet Explorer vytvořila zásuvný modul (plug-in) Adobe SVG Viewer. Tento modul ve verzi 2.0 je možné volně stáhnout. Už teď je dispozici také beta verze Adobe SVG Viewer 3.0. Adobe včlenila SVG do svých hlavních produktů – např. obrázky nakreslené v Adobe Illustrator 9.0 je možné ukládat ve formátu SVG. Co se tedy týče podpory SVG Internet Explorerem, lze konstatovat, že Explorer prostřednictvím plug-inu od Adobe jazyku SVG rozumí. Problém rozšíření SVG se tak váže k otázce šíření Adobe SVG Vieweru mezi uživatele.

Tak jako ostatní XML formáty, také SVG ukládá svá data do obyčejného textového souboru. I když se v praxi nepředpokládá, že by se obrázky „zapisovaly ručně“, není obtížné strukturu údajů v SVG formátu pochopit. Jako ukázka je zde uveden obrázek s černým kruhem, červeně vyplněným obdélníkem a modrým nápisem SVG:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<svg width="200px" height="200px">
<desc>Image</desc>
<g>
<circle style="fill: none; stroke: black; stroke-width: 3px" cx="100px" cy="100px" r="60px"/>
<rect style="fill: red; stroke: red" x="40px" y="20px" width="70px" height="40px"/>
<text x="90px" y="120px" style="font-size: 30px; color: blue">
SVG
</text>
</g>
</svg>

Na tomto místě by se mělo ukázat, zda váš prohlížeč podporuje SVG. Výše popsaný obrázek je nad tímto odstavcem zobrazen ve formátu GIF, pod tímto odstavcem je zobrazen ve formátu SVG. Pokud dole nic nevidíte, tj. namísto dvou identických obrázků vidíte pouze ten v GIFu, pak nemáte možnost prohlížet vektorovou grafiku SVG.

Diskuze (6) Další článek: Letos by měl poprvé od roku 1986 klesnout roční prodej PC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,