Světoznámá konference TED opět míří do Prahy

(inzerce) V sobotu 25. května se v Praze uskuteční již čtvrtý ročník inspirativní konference TEDxPrague založené na principech světoznámé konference TED.

Hlavním tématem bude „Přes hranice" a mezi řečníky nebudou chybět český antropolog, básník, spisovatel a producent Michal Horáček, fyzik Tomáš Tyc, novinářka Iva Roze Skochová nebo londýnský guerillový zahradník Steve Wheen.

TedX Prague.png

Historie českého TEDx se začala psát před šesti lety. První TEDxPrague se pak konal v roce 2009 a za jeho organizací stojí jména jako Nikola Rafaj nebo Petra Hubačová, kteří jsou dnes známí svým napojením na českou start-upovou scénu. Do letošního roku se konalo téměř 6 500 lokálních TEDx konferencí na téměř 1 800 místech po celé světě. Všechny konference mají společné jedno – sdílí myšlenky, které jsou hodné k šíření.

Přijede více řečníků z domova i ze světa

Pro letošní rok čeští pořadatelé připravili navýšení kapacit. Květnová konference se bude konat v hale Na Folimance v pražských Nuslích a pojme až tisíc diváků. Oproti loňskému roku se také zvýší počet českých i zahraničních řečníků.

„V loňském roce jsme prodali vstupenky bezmála během 50 minut, což je pro nás jasný signál, že konference si našla své diváky. Zajímavé myšlenky chceme sdílet s co nejvíce lidmi, a proto jsme se rozhodli letos navýšit počet míst až na téměř tisíc a podobně jako loni chceme zrealizovat i živý přenos," řekl Petr Maňas, jeden z organizátorů TEDxPrague.

Celodenní konference bude plná zvučných jmen. Nebude chybět český fyzik Tomáš Tyc, který se podílel na návrhu neviditelného pláště, britský vědec Nick Goldman, který hodlá do jednoho gramu syntetické DNA vtěsnat data o objemu rovnajícímu se půl miliónu DVD či londýnský guerillový zahradník Steve Wheen, podle kterého je každá puklina k něčemu dobrá. Výčet všech řečníků najdou zájemci na internetových stránkách TEDxPrague.

Vstupenky lze koupit zde. Cena vstupenky je 1 777 Kč.

Ochutnávka o měsíc dříve – TEDxSalon 23. dubna

Podobně jako v minulém roce se mohou fanoušci těšit na českou ochutnávku ještě před samotnou květnovou konferencí. V úterý 23. dubna se v Národní technické knihovně v Praze uskuteční druhý ročník dalšího TEDx formátu – TEDxPragueSalon.

„Aby české myšlenky hodné šíření nevyrážely do světa jen nárazově najedou ve velkém množství, zahájili jsme tradici menších opakovaných setkání v duchu TED,“ vysvětluje Samuel Titěra, jeden z organizátorů TEDxPragueSalon.

V Ballingově sále se můžete od 18 hodin setkat se čtyřmi českými badateli, kteří netradičně představí tématiku experimentů z různých stran. Tentokrát ovšem nechali organizátoři stranou přírodní vědy a dali přednost těm humanitním. Pozvání přijali Jan Volín, Jan Houdek, Adam Gajdoš a Oto Potluka. Více informací k řečníkům najdete na www.tedxprague.cz/tedxpraguesalon.

Další článek: Leap Motion: ovládání počítače gesty začíná dávat smysl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,