Paměti | Přetaktování | Rekordy

Světový rekord v přetaktování pamětí DDR4. Pod proudem dusíku se podařilo prolomit hranici 7 GHz

Operační paměti DDR4 už jsou na sklonku života, protože je od příštího roku začne pomalu nahrazovat nová generace v podobě DDR5. Fanoušci přetaktování se ale nevzdávají a stále se snaží z pamětí DDR4 vytáhnout co nejvyšší možné frekvence. Tentokrát se opět podařilo vytvořit nový světový rekord.

Expert na přetaktování s přezdívkou Baby-j použil pro rekordní výsledky operační paměti Crucial Ballistix Max DDR4-4000 (čipy Micron-B), tedy relativně pomalý model. Jednalo se o jeden 16GB single rank modul v jednokanálovém zapojení.

Díky použití kapalného dusíku i s přetaktováním procesoru AMD Ryzen 5 PRO 4650G a jeho kvalitním paměťovým řadičem na základní desce MSI MEG B550 Unify-X se nakonec podařilo překonat bariéru 7 GHz. Konkrétně šlo o 7 004 MHz, což byla frekvence při validaci v programu CPU-Z.

Aby bylo možné dosáhnout tak vysoké frekvence, muselo být kromě napětí zvýšeno i časování na 22-26-26-46-127-1. Vzhledem k tomu, že současné stanovené specifikace pro paměti DDR5 mají standardní maximální frekvenci 8,4 GHz, máme se s novou generací a budoucím přetaktováním ještě na co těšit. Prolomit hranici 10 GHz asi nebude větší problém.

Ukázka nejrychlejších pamětí od Adata

Diskuze (2) Další článek: NASA připouští, že v roce 2024 se lidé na Měsíc pravděpodobně nevrátí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,