Světová IT událost roku již od zítřka: Co uvidíme na CeBITu?

Již zítra, 15. března, začíná letošní ročník největšího světového svátku všech příznivců moderních technologií, moderních elektronických hraček. V německém Hannoveru startuje veletrh CeBIT a i letos by mělo jít o pěkně našlapanou akci, na níž přirozeně nemůžeme chybět. Co uvidíme na CeBITu 2007?

Největší světový veletrh informačních a komunikačních technologií a spousty dalších elektronických hraček. Jedenadvacátý ročník CeBITu nabídne šesti tisícům a dvěma stům vystavovatelů výstavní plochu padesáti šesti fotbalových hřišť (280 000 metrů čtverečních). Po jeden týden se Hannover stane centrem všeho světového IT života. Pro českého návštěvníka nejbližší ICT veletrh světové úrovně můžete navštívit až do 21. března.

Brány výstaviště jsou otevřeny denně od devíti do osmnácti hodin. I když si odmyslíme náklady na dopravu (cca 2400 korun vlakem), návštěva CeBITu nebude pro našince levnou záležitostí. Denní vstupenka vyjde na místě na 33 eur, celotýdenní na 78. Sedmnáctého, osmnáctého a dvacátého prvního března je možno zakoupit zlevněnou vstupenku za pouhých 17 eur. Zakoupená vstupenka opravňuje svého držitele k bezplatnému využití veřejné dopravy v obvodu Velký Hannover.

Přímo na výstavišti budou prostory rozděleny podle svého tematického zaměření. Byznysmeni jistě navštíví haly 1 a 3 - 8, komunikace najdeme v pavilonech 11 - 16, 25 a 26, digitální hračky v halách 1, 2 a 19 - 25. Hala 17 bude zaměřena na bankovnictví a finance a konečně do budoucnosti nahlédneme v pavilonu číslo devět. Z nejvýznamnějších vystavovatelů jmenujme v abecedním pořádku alespoň Acer, Adobe, AMD, Asus, Creative Labs, Electronic Arts, Fujitsu - Siemens, IBM, Intel, Logitech, Microsoft, Panasonic, Philips, Samsung a Toshibu. Naproti tomu chybět bude Konica Minolta, Lenovo, BenQ, Nokia i Motorola.

Letošní ročník se ponese v duchu nástupu nových generací DVD formátů a s nimi přímo svázaným plným HD videem. Chybět nesmí ani duch Windows Vista, jejichž marketingová kampaň je v plném proudu a půjde bezesporu o hlavní událost roku 2007 nejen na CeBITu ale i v celém ICT odvětví. Jen snad doufejme, že Microsoft nepojme marketingovou masáž tak důkladně, abychom museli říkat „Wow“ na každém rohu. Přehlédnout jistě nepůjdou ani expozice výrobců procesorů, kde se budou chtít svými novinkami (žel ne právě těmi procesorovými) blýsknout jak Intel, tak i AMD... A možná přijde i kouzelník.

Na závěr nudného úvodu však to nejlepší. U toho všeho totiž nemůže Živě.cz chybět! Každý den trvání CeBITu 2007 vám nabídneme aktuální zpravodajství přímo z Hannoveru.

Největší lákadla podle Živě.cz aneb co v Hannoveru nehodlám minout

Začnu asi vysvětlením kouzelníka ze závěru předchozí kapitoly. Kouzelníkem by mohla být firma GeCube, kolem níž se vedou spekulace o předvedení dlouho očekávaného, opakovaně odkládaného a vzývaného nového Radeonu. GeCube snad odhalí grafickou kartu postavenou na jádře AMD R600, podle informací samotného výrobce nejvýkonnější grafické karty současnoti, kde podpora DirectX 10 je samozřejmostí.
 
Jsou tam dole dvě karty vybavené Radeony R600? (zdroj: 3DNews.ru)
Podobně jako někteří kolegové vkládám i já velké naděje do projektu Optimus, tedy klávesnice, jejíž klávesy obsahují (přesněji mají obsahovat) OLED displeje. Kdo by nechtěl mít klávesnici, na níž lze libovolně měnit popisky či zobrazovat obrázky? Celý projekt designerského studia Art Lebedev má však zásadní háček. V oblasti výpočetní techniky se začíná pomalu ale jistě přesouvat do řad projektů typu Duke Nukem Forever. A tak říkám: „Sliby, chyby.“ Každopádně Art Lebedev bude mít na CeBITu vlastní stánek, na němž mají ti, kteří studiu stále věří, mít možnost zhlédnout vzorky zázraku jménem Optimus.
 
Optimus keyboard nebo jen špatný vtip?
Nemine mě ani účast na tiskových konferencích, u nichž bývá obvykle efektivita vloženého času vzhledem k jiným cestám pro získání stejných informací (mírně řečeno) diskutabilní. Něco jiného však čekám od dvou tiskových akcí na CeBITu. Několik minut po příjezdu do Hannoveru se pokusím vyhrát souboj s časem a stihnout setkání s novináři firmy ASUS. Na jejím stánku totiž budou k vidění první základní desky a notebooky vybavené zatím rouškou tajemství zahalenou technologií Windows SideShow. Setkání s novináři pořádá i Intel. Ten bude představovat novou mobilní platformu Centrino Duo, známou dnes spíše pod označením Santa Rosa.
 
Displej pro Windows SideShow na víku notebooku ASUS. Uvidíme takový naživo?
Závěrem nahlédněme do soudku nejméně vzrušujícího, přesto však nesmírně důležitého. Mimo řady odborných konferencí se v Hannoveru uskuteční i setkání ministrů zodpovědných za informatiku všech sedmadvaceti zemí Evropské unie.

Diskuze (15) Další článek: Grisoft představil AVG SBS Edition

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,