Svět podle Apple: týden po MacWorldu

Tento týden ze světa počítačů Apple: Podpora IEEE 802.11n nebude zdarma * Známe specifikace AppleTV * Aplikace pro KDE mohou běžet na Macu * Nový weblog o Apple s Ondrou Toralem * Nový tablet s Mac OS X

Zaplaťte za podporu IEEE 802.11n

Jak informoval Martin Lér, připravil Apple pro své uživatele pěkně vypečenou rošťárnu. Téměř všechny počítače s procesory Intel prodané v loňském roce podporují kromě běžných standardů bezdrátových sítí také nový a výrazně rychlejší standard IEEE 802.11n. Tato funkcionalita je však v operačním systému zakázána a Apple nabízí její odblokování až nyní. Proč? Protože až teď uvádí na trh svůj bezdrátový směrovač s podporou této technologie. S ním sice potřebný software pro odblokování této funkce dostanete zdarma, pokud však již doma nějaký router s podporou enkové technologie máte, musíte si odblokování těchto schopností koupit za pět dolarů. Prý jako ochrana proti žalobám uživatelů.

Známe specifikace AppleTV

Díky zdrojům serveru The Inquirer (a mnoha dalších) známe hardwarové specifikace nové AppleTV. Obsahuje čtyřicetigigabajtový pevný disk (což už jsme věděli), dále 256 MB paměti (DDR2 400MHz) připájené pevně na základní desce a ULV variantu Pentia M taktovanou na frekvenci 1 GHz. Procesor však má snížený takt sběrnice na 350 Mhz, stejně tak USB port je určen pouze pro servisní zásahy. Podporuje také nejrychlejší současný skorostandard IEEE 802.11n, který bude potřeba pro bezproblémové streamování filmů ve vysokých rozlišeních.

AppleTV bude možné připojit také pouze k televizi s HDMI výstupem, což je dobře – televizí s tímto rozhraní je i na našem trhu stále více v dostupných cenových relacích a kvalita je nesrovnatelně vyšší, než při přenosu signálu kompozitním nebo komponentním kabelem. Rovněž cena samotné AppleTV je plně srovnatelná s konkurenčními přístroji, například D-Link DSM-320RD (stejné zařízení bez televizního tuneru, pouze místo pevného disku obsahuje DVD mechaniku) stojí po půl roce od uvedení na trh o deset dolarů méně než AppleTV. Starší verzi tohoto zařízení, D-Link DSM-320 (totéž co aktuální model, pouze bez mechaniky) v současnosti používám a pokud jej něčím nahradím, bude to zřejmě AppleTV.

Aplikace z KDE mohou běžet na Macu

Mnoho z vás jistě někdy zkoušelo, nebo alespoň slyšelo, o Linuxu a jeho desktopovém prostředí KDE. Tato zkratka se často zmiňuje především v souvislosti s prohlížečem Safari, který sdílí vykreslovací jádro s výchozím prohlížečem prostředí KDE, s aplikací Konqueror. Nyní se skupina nadšenců pokouší portovat aplikace pro KDE pro Mac OS X a jejich snaha slaví první úspěchy – první portované aplikaci již umí využít X11 server od Apple. Linux jsem dlouho používal jako pracovní stroj a popravdě nechápu, které aplikace z KDE mi pod Mac OS X chybí natolik, abych si je instaloval (a navíc používal pod X11 prostředím). Ale je dobré vědět, že to jde.

Nový, československý blog o Apple

Včera, těsně před třetí hodinou odpolední byl spuštěn nový jablečný blog, MacBlog. Již v současnosti je na něm dostatečné množství příspěvků, týmu MacBlogu se podařilo navázat spolupráci také se známým matadorem českých Apple podcastů, Ondrou Toralem. Jeho podcasty tedy budete nadále nacházet primárně na těchto stránkách.

Tablet s Mac OS X – ModBook

Na Mac Worldu byl představen společnostmi Axiotron a OWC také ModBook. Zařízení je postaveno na bázi současného MacBooku s procesorem C2D, u kterého je pomocí konverzního kitu zakryta klávesnice otočeným displejem, pod který je vložena magnetická podložka společnosti Wacom – stejná, jako se používá v tabletech. Tlakocitlivé je zde dotykové pero. Za nejvyšší model se SuperDrive mechanikou a GPS přijímačem zaplatíte přibližně 2 700 dolarů a podle dostupných informací by měl být dostupný také na českém trhu. Fotogalerii z představení produktu najdete na stránkách TUAW.com.

Softwarové novinky

iCrypt (zdarma)

iCrypt je aplikace určená k rychlému zašifrování důležitých souborů. Používá 128bitové šifrování a jeho použití je snadná – stačí pouze soubor hodit na jeho ikonu a zadat šifrovací heslo. Poté jej můžete skladovat nebo třeba poslat e-mailem někomu, kdo má také iCrypt nainstalován. A pozor, neposílejte mu šifrovací heslo napsané ve stejném e-mailu, jako šifrovaný soubor. :)

Bleezer (zdarma)

Tato aplikace je klient pro mnoho současných blogovacích nástrojů. Nabízí WYSIWYG editor, podporu tagů, kategorií a existuje také ve verzích pro Windows a Linux.

PodTube 1 (zdarma)

Jednoduchá aplikace, jejímž prostřednictvím snadno převedete videa z portálu YouTube do vašeho iPodu. Vše funguje zcela automaticky, aplikace si sama vezme video otevřené v Safari.

Diskuze (4) Další článek: Fujitsu chystá sub-notebooky s Windows Vista

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,