Svět podle Apple: Steve Jobs a zpověď o hudbě

Tento týden ze světa počítačů Apple: AppleTV bude včas * Steve Jobs a zpověď o hudbě * iPody dostanou upgrade? * Univerzální dock pro MacBook i MacBook Pro * VMWare Fusion podporuje DirectX * Programy pro tento týden

AppleTV bude včas

V posledních několika dnech se objevily spekulace hovořící o skutečnosti, že uvedení síťového set-top-boxu AppleTV bude opožděno a že je Apple nestihne dodat na trh v dříve slíbených termínech. Tato informace byla hojně živena především diskusními fóry do chvíle, než tyto spekulace vyvrátil přímo tiskový mluvčí Apple, který slíbil zahájení distribuce koncem tohoto měsíce.

Steve Jobs a zpověď o hudbě

V otevřeném dopise otevřel světu svůj názor na digitální ochrany hudby. A samozřejmě, přestože ještě před časem hovořil jiným jazykem, mu nutnost použití DRM (diktovaná nahrávacími společnostmi) leží v žaludku a nejraději by ji ze dne na den odstranil. Přestože se v dopisu místy neubrání od sklouznutí ke zjednodušování nebo přehlížení faktů, jedna myšlenka je skutečně neoddiskutovatelná – většina běžných hudebních cédéček, jejichž prodej není pro nahrávací firmy žádným problémem, nemá ochranu vůbec žádnou a několik dalších ji má poměrně snadno odstranitelnou. Pokud vládnete anglicky, doporučuji celý materiál k přečtení; velmi hezkou analýzu v češtině pak najdete zde.

iPody dostanou upgrade?

Je velmi pravděpodobné, že na tradičním červnovém představení nových produktů se dočká omlazení současná řada iPodů. Spekuluje se o mnohém, nejvíce pravděpodobné se jeví především zvětšení displeje u iPodu Video, reálně vypadá možnost použití stejného displeje jako u iPhonu. Další spekulace hovoří také o použití Flash pamětí namísto pevného disku. Tento krok by sice přinesl zvýšení výdrže na akumulátory, znamenal by však vyšší cenu a menší kapacity (ve srovnání s diskovou variantou). Vzhledem k častému pokusu Applu o vyšlapávání nových cest není ani tato možnost nereálná.

Univerzální dock pro MacBook i MacBook Pro

Uživatelé přenosných počítačů často používají dokovací stanici. Její použití je výhodné všude tam, kde je notebook často přenášen a současně je k němu připojeno velké množství periferií – vždyť komu by se chtělo každý den stále znovu zapojovat ty spousty kabelů k počítači. Ovšem s dokovacími stanicemi pro současné Macy je trochu problém – výrobce s jejich použitím nepočítal, a tudíž nejsou tyto notebooky pro jejich připojení připraveny. Naštěstí se objevilo řešení třetí strany: dokovací stanice pro MacBook (včetně varianty Pro), která se zasunuje do levého boku počítače obsahujícího konektory. Za přijatelnou cenu sto padesáti amerických dolarů ji můžete mít do několika týdnů.

VMWare Fusion podporuje DirectX

Poslední meta pro virtualizační nástroje pro Mac OS X byla, zdá se, pokořena. Interní testovací betaverze nového VMWare Fusion již podporuje podporu pro DirectX zobrazení, což bylo prezentováno na tomto videu. Prozatím to podle dostupných informací vypadá na funkční podporu pro DirectX 8.1, kdežto pro funkcionalitu rozhraní Aero ve Windows Vista je zapotřebí podpory DirectX 9 a pixel shaderů druhé verze. Řekl bych, že je to jen otázka času a bude zajímavé sledovat, jak na tuto hozenou rukavici odpoví vývojáři konkurenčního Parallels Desktopu.

Programy pro tento týden

Wallsaver (zdarma)

Wallsaver je úžasná aplikace, která dovolí vašemu oblíbenému spořiči obrazovky běžet místo tapety pracovní plochy. Výborná je také minimální zátěž systému, běžně nepřesahuje přibližně pět procent – testováno na Macu mini s integrovanou grafikou (Core Duo na 1 GHz), zátěž na počítačích s dedikovanou grafikou lze očekávat ještě nižší.

Shades (zdarma)

Přenosné počítače Apple dokáží prostřednictvím funkčních kláves manipulovat s jasem a podsvícením displeje. Stolní počítače jsou o tuto funkcionalitu ochuzeny a právě pro ně je určena aplikace Shades. Je užitečná například při sledování filmů v tmavé místnosti, kde se hodí světelnost displeje mírně přitlumit.

Polizei (zdarma)

Jedna z dalších mnoha aplikací sloužících k údržbě systému (přiznejte se, necháváte počítač spuštěn celou noc, aby se mohl udržovat sám?). Jeho rozhraní je přehledné a pro základní pravidelnou údržbu plně postačuje.
http://www.macdentro.com/MacDentro/Home.html

Diskuze (5) Další článek: Další velké slevy u AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,