Svět podle Apple: Safari i pro Windows

WWDC 2007 v plném proudu • Safari i pro Windows • Možnosti vývoje pro iPhone • Deset kostí Leoparda
Kapitoly článku

Deset kostí Leoparda

Jak jsem již zmínil v úvodu, v průběhu Keynote bylo představeno deset nových vlastností přicházející verze Mac OS X 10.5 Leopard, který se bude prodávat za 129 dolarů:

Vlastnost první: přepracovaná plochaVe zkratce: nová výchozí tapeta, průhledné menu, nový DockMíra inovace: 40 %

Výchozí tapetou po instalaci systému již nebudou modré vlnky, ale sytě zelená tráva. Orosená zelená tráva. Zelená zkrátka uklidňuje a není nad to být klidný po každém zapnutí počítače. Horní nabídková lišta je nově poloprůhledná a nepřekrývá tak zcela aktuálně použitou tapetu. Vizuálně to vypadá pěkně, ale již nyní se uživatelé na fórech dotazují, zda tato funkce půjde vypnout.

Dock redefinuje současný pohled na složky, které zobrazuje jako souhrnný pohled na jejich obsah. Tato funkce je označována jako Stacks. Na Dock přibyla nová složka Downloads pro stažené soubory z internetu.

Živě komentuje: Nové složky stejně jako složky stávající zobrazují po kliknutí jejich obsah, pouze graficky je toto zobrazení lépe provedeno. Separátní složku pro Download mnozí uživatelé vytvářejí ihned po instalaci současného systému a její umístění do Docku shledá praktickým každý, kdo toto uspořádání někdy použil. Průhlednost horního menu lze prostřednictvím aplikací třetích stran používat již nyní.

Vlastnost druhá: přepracovaný FinderVe zkratce: změněné zobrazení v postranním panelu, náhled na soubory Cover Flow, vyhledávání na síťových discíchMíra inovace: 60 %

Vizuální zpracování postranního panelu bylo převzato z iTunes, stejně jako členění položek do tematických celků. Kontextový vyhledávač Spotlight je s Finderem daleko více svázán formou chytrých složek, samozřejmě zůstává zachována možnost vyhledávat také přímým zadáváním textu do vyhledávacího okénka. Novinkou je také podpora vyhledávání (a zřejmě i indexace) jakéhokoli připojeného síťového disku, tedy i disků připojených prostřednictvím SMB protokolu. Přibyla čtvrtá možnost prohlížení souborů, kterou je náhled Cover Flow podporující také živý náhled prohlížených dokumentů.

Živě komentuje: Nový přepracovaný vzhled ve stylu iTunes je elegantní a osobně mu tleskám, v Tigeru jej musím řešit prostřednictvím aplikace ShapeShifter. Vyhledávání souborů i na síťových discích, pokud půjde o jeho indexaci, bude jistě užitečné, i když bude přinášet zvýšené nároky na síťové propojení obou počítačů. A náhled Cover Flow je elegantní hračka pro předvádění schopností systému, v praktickém použití mu příliš šancí nedávám - klasické sloupcové rozložení Finderu zřejmě v praktičnosti nepřekoná.

Vlastnost třetí: QuickLookVe zkratce: náhledy na obsah souboruMíra inovace: 75 %

QuickLook je systém, který vám umožní zobrazovat obsah souboru bez toho, abyste jej museli otevírat. V omezené míře u některých tipů souborů toto funguje už v současném Finderu při sloupcovém rozložení, QuickLook jde však ještě dále: používá zásuvné moduly pro podporu dalších formátů.

Živě komentuje: Systém implementace i použití funkce QuickLook velmi připomíná způsob náhledu na obsah souborů v souborových manažerech posledních verzích desktopových prostředí KDE a Gnome dostupných na operačních systémech Linux, svůj způsob náhledu souborů nabízí také konkurenční systémy Microsoftu. Je to proto, že zobrazení obsahu souboru bez nutnosti jejich spuštění je velmi praktické.

Vlastnost čtvrtá: podpora 64 bitůVe zkratce: operační systém i jeho aplikace jsou plně 64 bitovéMíra inovace: 80 %

Celý operační systém bude dostupný také ve 64bitové verzi. Obě verze, jak 32bitová tak 64bitová, jsou obsaženy na jediném instalačním médiu, tudíž uživatel nebude muset znát přesnou procesorovou platformu svého stroje. Systém umí spouštět oba typy aplikací současně, výhoda 64bitových verzí je především v podpoře více než čtyř gigabajtů operační paměti, u speciálně optimalizovaných aplikací může docházet také ke zrychlení jejich běhu.

Živě komentuje: Již nyní je Tiger pro Intel zčásti čtyřiašedesátibitový, proto je tento krok zcela logický. Otázkou zůstává, jak si plně čtyřiašedesátibitová verze poradí s dvaatřicetibitovými ovladači hardwaru a jinými nestandardními softwarovými řešeními.

Vlastnost pátá: Core AnimationVe zkratce: vykreslování animací přímo grafickou kartouMíra inovace: 80 %

Core Animation usnadňuje vývojářům práci s grafikou a animací a současně se stará o její akcelerované vykreslování prostřednictvím grafické karty bez přímé účasti procesoru počítače. Core Animation již nyní používá síťový multimediální přehrávač Apple TV a bude použita také v iPhonu.

Živě komentuje: Grafickou kartou akcelerované vykreslování prvků uživatelského prostředí je krokem správným směrem a můžeme mu pouze zatleskat.

Vlastnost šestá: Boot CampVe zkratce: možnost spouštění Windows součástí operačního systémuMíra inovace: 40 %

V současnosti již plně odladěná verze nástroje Boot Camp, jehož prostřednictvím lze na Macy nainstalovat Windows XP nebo Vista bude pevnou součástí operačního systému. Největší novinkou tak zůstává deklarovaná skutečnost, že nebude nutné vypalovat cédéčko s ovladači pro nově instalovaná Windows. Pro virtualizaci Windows doporučuje Apple použít aplikace VMWare Fusion nebo Parallels Desktop.

Živě komentuje: Možnost mít na jednom počítači kromě Mac OS X nainstalovány také Windows je skvělá, otázkou zůstává pouze řešení „bezdiskové" instalace ovladačů do Windows: budou nainstalovány přímo Boot Campem do systému nebo Boot Camp pouze nahraje instalátor například na plochu čerstvě nainstalovaných Windows a prostřednictvím StartUP složek zajistí jejich spuštění po startu Windows? To by ale znamenalo možnost zápisu na oddíly se souborovým systémem NTFS…

Vlastnost sedmá: SpacesVe zkratce: virtuální plochyMíra inovace: 40 %

K dispozici dostanete čtyři virtuální plochy, na kterých můžete mít rozmístěny své aplikace a mezi jednotlivými plochami se později snadno přepínat.

Živě komentuje: Podpora více ploch již dorazila také do Mac OS X. Pokud jde o jejich využití, existují dvě skupiny uživatelů: Jedni se je nenaučí nikdy používat, jiní na ně nikdy nedají dopustit. Budou si ale aplikace pamatovat plochu, na které byly ukončeny a poté se na ní opět otevřou?

Vlastnost osmá: Dashboard a widgetyVe zkratce: nové widgety pro DashboardMíra inovace: 20 %

V Leopardu najdeme podle dostupných informací pouze dva nové widgety pro Dashboard: První z nich umožňuje prohledávat programy amerických kin včetně možnosti registraci lístků přes internet. Druhou novinkou je widget WebClip, který dokáže vyříznout část kterékoli webové stránky a tu pak použít jako Widget.

Živě komentuje: Uáááá, co to má být? V době, kdy Yahoo! se svými Yahoo! Widgets dostupnými i pro Maca a nabízejícími v mnohém praktičtější rozhraní i více Widgetů přichází v nové verzi s přepracovaným uživatelským rozhraním, přihodit ke stávající sadě pouhé dva nové widgety? Není to trochu málo? Naštěstí by se měly Widgety (snad) spouštět již po startu systému a ne zdlouhavě až při jejich prvním zobrazení…

Vlastnost devátá: iChat a iChat TheaterVe zkratce: rozšířené možnosti konferencí v iChatuMíra inovace: 95 %

iChat toho přinese hodně: nové kodeky pro vyšší kvalitu zvuku, konverzace se sdružováním do karet a prostřednictvím rozhraní iChat Theater (společně s QuickLookem) umožňuje iChat zobrazovat obsahy souborů v podporovaných formátech pro všechny účastníky chatu. Efekty z Photo Booth byly přidány také do iTunes včetně několika nových a vizuálně velmi povedených.

Živě komentuje: Možnost přehrávání prezentací nebo fotografií mezi účastníky chatu je super, nové efekty také stojí za vyzkoušení. Nejzajímavější je zřejmě efekt modrého plátna, který dokáže klíčovat virtuální pozadí v průběhu videohovoru.

Vlastnost desátá: Time MachineVe zkratce: automatické zálohováníMíra inovace: 80 %

Automatická zálohovací, nebo přesněji archivační, aplikace Time Machine nabízí možnost definice datových úložišť pro zálohovaná data, mezi kterými pak lze snadno a elegantně procházet.

Živě komentuje: Time Machine, automatický zálohovací software se od posledního představení před půl rokem nedočkal žádných změn. Je to zkrátka užitečná funkce pro každého, kdo si kdy omylem smazal alespoň jeden důležitý dokument.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,