Svět podle Apple: nejen nové iMacy

Ze světa počítačů Apple: Zcela nové počítače iMac • Nový Mac mini • Kancelářský balík iWork • Inovovaný balík iLife

Nové a ještě lepší iMacy

Dlouho očekávané se stalo skutečností: Na včerejším Media Eventu byly představeny nové počítače iMac. Novinka doznala nejen hardwarových, ale také vzhledových změn. Tělo počítače je nyní štíhlejší, není již plastové ale hliníkové a LCD panel je překryt sklem. Jedná se tedy o tzv. glossy provedení displeje známé již z přenosných počítačů a nově také z iPhonu. Výhodou těchto displejů je lepší kontrast i podání barev, nevýhodou pak větší odrazivost okolí. Osobně patřím spíše k zastáncům glossy displejů, navíc při stacionárním použití by jejich vyšší odrazivost nemusela působit tolik problémů, jak práce na lesklém přenosném počítači venku. Nabídka portů zahrnuje navíc také FireWire 800 port.

07imac_hero.jpg

Jak se předpokládalo, byl z nabídky vypuštěn sedmnáctipalcový iMac, nyní jsou k dispozici pouze modely s úhlopříčkou displeje 20 a 24 palců. Původní sedmnáctipalcový model nyní nahrazuje dvacetipalcový stroj se slabší hardwarovou výbavou (procesor Intel Core 2 Duo taktovaný na 2 GHz, 250GB pevný disk, grafická karta ATI Radeon HD 2400 XT se 128 MB GDDR3 paměti), dále je k dispozici vyšší konfigurace dvacetipalcového iMacu (Intel Core 2 Duo na 2,4 GHz, 320 GB pevný disk, grafická karta ATI Radeon HD 2600 PRO s 256 MB GDDR3 paměti) a větší model s úhlopříčkou 24 palců, jehož základní hardwarová výbava je shodná s nejvyšším dvacetipalcovým strojem. Rozlišení displejů je 1680 × 1050 bodů u modelu s 20" displejem, dvacet čtyřka pak nabízí 1920 × 1200 bodů. Osobně mě mrzí, že není alespoň na objednávku k dispozici displej s plným HD rozlišením.

Ceny za tyto modely jsou 1 199 dolarů, 1 499 dolarů a 1 799 dolarů. Hardwarové konfigurace jsou zajímavé, především u startovacího dvacetipalcového modelu, který je důstojnou náhradou současných sedmnáctipalcových kousků. Zajímavá je však také příplatková výbava. Připlatit si (u nejvyššího modelu) můžete za výkonný procesor Intel Core 2 Extreme taktovaný na frekvenci 2,8 GHz, až čtyři gigabajty operační paměti, pevný disk můžete mít až s terabajtovou kapacitou.

Současně s novým iMacem získáte také novou hliníkovou klávesnici, jejíž fotografie již dříve prosákla na internet. Tato klávesnice je velmi nízká, její tlačítka jsou velmi podobná klávesnici známé z MacBooku. Klávesnice bude dostupná se všemi novými iMacy, v době psaní článku není jasné, zda a za kolik ji bude možné zakoupit samostatně (Apple Store je stále nefunkční). K dispozici je jak varianta s kabelem (ta obsahuje plný numerický blok), tak i bezdrátová verze bez numerického bloku.

Tichá inovace Macu mini

Osobně jsem velmi rád, že se nevyplnily předpovědi mnohých komentátorů, kteří předpovídali ukončení řady počítačů Mac mini. Jako spokojený uživatel tohoto počítače bych v současné nabídce Apple asi hledat těžko přijatelnou náhradu počítače Apple bez vestavěného monitoru. A přestože se o Macu mini včera vůbec nehovořilo, dočkal se také tiché aktualizace.

Mac mini dostal ve dvou konfiguracích nové procesory Core 2 Duo, v nižší konfiguraci je taktován na frekvenci 1,83 GHz se dvěma megabajty L2 vyrovnávací paměti, ve vyšší konfiguraci pak běží na frekvenci 2 GHz a je vybaven čtyřmi megabajty L2 paměti. Pevné disky jsou nabízeny ve velikostech 80 GB a 120 GB. Další změny se nekonají, především je s podivem, že je nejnižší model stále vybaven pouze combo mechanikou. Proč to, když DVD vypalovačka dnes patří mezi běžnou konfekci u všech tříd konkurenčních produktů?

Na multimédia s iLife '08

Multimediální balík iLife je bezesporu sbírkou aplikací, která je nejen dobře funkční, ale tvoří pro mnoho nových uživatelů ten rozhodující důvod pro přechod na Mac platformu. Současná verze, přestože je stále velmi dobře použitelná, již v některých oblastech ztrácela trochu krok se současnými trendy v IT. Hovořím například o nemožnosti práce s HD videem v AVCHD formátu nebo problémy při práci s rozsáhlými fotogaleriemi. iLife '08 toto vše odstraňuje a navíc přidává něco navíc.

ilife08box.jpg

U iPhota bylo přepracováno uživatelské rozhraní a kromě jiného přidáno především inteligentní sdružování fotografií podle událostí, zlepšeny jsou také možnosti exportu a publikace na web. iMovie bylo přepracováno zcela, uživatelské rozhraní nyní připomíná profesionální nástroje. Kromě již zmíněné podpory pro video ve vysokém rozlišení komprimované ve formátu AVCHD (které používají všechny současné harddiskové kamery pro uchovávání HD videa) je snadnější práce s kolekcemi médií a knihovnami, nové moderní přechody a exportní možnosti. Podobné typy novinek najdete ve všech aplikacích z balíku: iDVD navíc přidává deset nových témat a lepší encoder (podle dostupných informací však neumožňuje authoring videodisků ve vysokém rozlišení), GarageBand pak přichází s novým, vizuálně povedeným průvodcem pro začínající hudebníky, iWeb nabízí nové šablony.

iphoto08.jpg

Celý popis balíku rozsahem přesahuje možnosti tohoto článku, proto si jej necháme na dobu, až získáme iLife '08 na podrobnou recenzi.

iWork '08 s tabulkovým procesorem

Zatímco iLife je určený pro multimediální použití, iWork pro práci. Prozatím obsahoval textový editor Pages a aplikaci pro tvorbu prezentací Keynote, nyní přináší také tabulkový procesor nazvaný prostě Numbers. Ten je zaměřen na vizuální stránku práce s tabulkami a nejrůznější průvodce, samozřejmostí v dnešním světě je formátová kompatibilita s konkurenčním produktem Excel od Microsoftu. Sází také na inteligentní tabulky nebo přehlednou analýzu dat, ovšem na soudy je podle prozatím dostupných informací ještě brzy.

iwork08_box.jpg

Zajímavostí je také skutečnost, že Pages umí pracovat ve dvou funkčních módech: v módu vizuálního editoru (tedy takového odlehčeného sázecího programu) a nově také v módu obyčejného textového procesoru. Vše samozřejmě plně souborově kompatibilní s balíkem Microsoft Office.

numbers08.jpg

Poznámka závěrem: Novinky včera uvedené byly natolik zajímavé, že jsme se jim rozhodli věnovat celé vydání Týden podle Apple. O ostatní drobnosti tohoto týdne nepřijdete, dostanete je příští týden v dalším pokračování této série článků.

Software pro tento týden

JetPhoto (zdarma)

Pokud vám pro správu fotografií nevyhovuje iPhoto, pak by JetPhoto mohlo být tou pravou aplikací pro vás. Dělá to samé jako iPhoto, jenže trošku jinak. K dispozici je také vylepšená PRO verze, která je již placená. Umí pracovat také s mapami a GPS souřadnicemi.

mac_map.png

i23 (zdarma)

Jste paranoidní? Nebojte se, díky aplikaci i23 můžete mít všechna svá hesla, piny, telefony na milenky, čísla tajných kont a všechny další citlivé informace bezpečně ve svém počítači chráněny prostřednictvím silného šifrování.

622.png

Diskuze (81) Další článek: Sony představuje tři nové mechaniky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,