Svět podle Apple: Milujete svůj počítač?

Tento týden ze světa počítačů Apple: Apple Polsko se blíží * Finální BootCamp nebude zdarma * Třadvacet let od zrodu legendy * První recenze Apple iPhone * Milujete svůj počítač?

Apple oficiálně v Polsku?

Přímé zastoupení Apple v Polsku se začíná rýsovat stále reálněji. Zatímco před několika měsíci při první zmínce o této připravované změně jsme se dočkali pouze útoků v diskusi pod článkem, nyní již i zarytí nedůvěřivci začínají věřit dostupným informacím. Martin Lér si dal tu práci a sebral dohromady všechny dostupné informace a dohady, aby z nich vytvořil velmi jasně formulovaný závěr. Například víme, že šéfem polského Apple má být Wojciech Woźniak, také příští verze Mac OS X 10.5 Leopard bude celá lokalizována do polštiny přímo od výrobce. Dá se očekávat také spuštění polského iTunes Store.

Zaplatíme za finální BootCamp?

Jistě mnoho uživatelů moderních Intel Maců zná BootCamp: Systém, který umožňuje na jejich počítačích provozovat také Windows XP konkurenčního Microsoftu. BootCamp je v současné verzi dostupný ve veřejné betaverzi, která je k dispozici všem uživatelům zdarma. Finální verze má pak být dále zdarma součástí příští verze operačního systému Mac OS X, dostupná by měla zůstat i uživatelům současné verze systému, kteří se pro upgrade nerozhodnou. Ne však zdarma. Podle dostupných informací za něj zaplatíme devětadvacet amerických dolarů.

Před třiadvaceti lety bylo 1984

Zřejmě nejznámější Apple reklama všech dob, 1984, byla odvysílána již před třiadvaceti lety při reklamní pauze Super Bowlu. Reklama, kterou natočil Ridley Scot na motivy stejnojmenné knihy Erica Arthura Blaira. Reklama předcházela uvedení prvního počítače řady MacIntosh, který spatřil světlo světa 24. ledna 1984. A protože je originální reklama velmi dobře známá, prohlédněte si opravdu povedenou úpravu z roku 2004. Poznáte, co je v ní jinak?

Trocha recese: první recenze Apple iPhone

Mobilní zařízení od Apple vlastní nejeden uživatel již několik let. Jeden z jeho uživatelů však přišel s nápadem, jak z něj udělat nový iPhone a tento stroj také ihned zrecenzoval. Pravda, ve srovnání s obyčejným mobilem vypadá iPhone spíše jako pádlo, zato dotykový displej je doslova obrovský. Celou recenzi zveřejnily Ďábelsky šílené vědecké laboratoře.

Mac je zkrátka úchvatný

Nemálo lidí má k věcem až nezvykle vřelý vztah. Spousty lidí rádo opečovává o ochraňuje běžné věci denní potřeby, jako by byly posvátné. A nejde jen o počítače, nejeden motorista se například o rezavějící Felicii stará jako by se jednalo o pozlaceného veterána. A jsou mezi námi také uživatelé, kteří svůj Apple milují natolik, že mu píší zamilované básně a zpívají mu songy plné něhy.

Aplikace pro tento týden

Edgies (9, 99 dolarů)

Pokud jste si také v Mac OS 9 zvykli na záložky, do kterých šlo skrýt celá okna, jistě vám tato funkcionalita pod OS X také chybí. Také mi chyběla do chvíle, než jsem objevil Edgies, výborně funkční a velmi dobře nastavovatelné vyskakovací lístečky na okrajích obrazovky. Mohou sloužit pro rychlé poznámky (pouze najede na roh obrazovky, kliknete a máte nový lísteček pro novou poznámku), ale i jako spouštěč aplikací. Za deset dolarů je to zkrátka aplikace, kterou nemůžete nemít.

ToDo (zdarma)

Všemožných poznámkovníků známe mnoho, maličký ToDo si velmi rychle získal místo na mé pracovní ploše. Umožňuje efektivně udržovat několik seznamů úkolů, je plně skinovatelný a lze jej synchronizovat třeba i s mobilním telefonem.

Hide Folders (zdarma)

Pokud potřebujete před nepovolanými skrýt své složky včetně obsahu, pak je právě tato aplikace pro vás tou pravou. V nové verzi je již plně univerzální.

Diskuze (21) Další článek: Intel oznámil spolupráci se Sun Microsystems

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,