Svět podle Apple: Likvidace iPodu kuchyňskými nástroji

Tento týden ze světa počítačů Apple: nová beta Photoshopu CS 3 * Linksys představuje iPhone * Likvidace iPodu kuchyňskými nástroji * Povedená integrace Firefoxu * Moderní souborový systém v Leopardu

Dočkali jsme se aneb Photoshop CS 3 Beta mezi námi

Nejzajímavější spekulace minulého týdne se v pátek stala skutečností, společnost Adobe poskytla k betatestování novou verzi Photoshopu CS 3 (tedy ne celý balík Creative Suite, jako předpovídaly některé zdroje). Novinka se vyznačuje především nativní podporou aktuálních Maců, dále má přepracované jádro a upravené grafické rozhraní.

Nárůst rychlosti hlásí uživatelé všech procesorových platforem, srovnávat nativní aplikaci pro Intel se starší verzí CS2 bežící pod emulační vrstvou Rossetta snad ani nejde. A protože se jedná o betaverzi, nachází se v ní také několik zásadních a velké množství menších chyb. I přesto je však tato beta velmi dobře použitelná. Ostatně nejvíce se o novém Photoshopu dozvíte z videocastu časopisu Macworld nebo na české Digiaréně.

iPhone od Linksysu

V pondělí byla představena řada telefonů iPhone. Ovšem pro mnohé překvapivě, ne od Applu ale od společnosti Linksys (respektive Cisco), která vlastní práva na tuto ochrannou známku na území Spojených států (Apple zase má právo na iPhone v ostatních zemích). Nezbývá tedy než spekulovat, zda telefon od Apple opravdu bude (zřejmě ano) a jak se bude skutečně jmenovat. Nabízí se mnoho možných názvů, například iTalk (tuto ochrannou známku drží Apple). Mně osobně by se nejvíc líbil nápis iPod Mobile – krásně by zapadal do současné rodiny produktů (máme přece iPod Video, iPod Nano, iPod Shuffle). A nebo snad to bude iPod Phone?

Rozmixujte iPod na prach

Znáte webové stránky willitblend.com? Jsou domovem oblíbené videosérie s mixérem v hlavní roli. Že stále nechápete? Představte si místnost s kuchyňským vybavením jak vystřiženou z teleshopingů, sympatickou americkou variantu Horsta Fuchse a výkonný mixér. Do mixéru je v každé ze sérií vhozen jiný předmět a … a celý je rozmixován. Takhle „rozšmelcovaný“ již byl telefon, hrací karty, golfová hůl a mnoho dalšího; V jednom z posledních dílů také iPod (druhé generace). Nikdy bych nevěřil, že lze během několika málo okamžiků vyrobit z přehrávače kovovoplastový prášek.

Firefox konečně plně použitelný

Zatímco na ostatních platformách lze nativní port Firefoxu považovat ze velmi dobrý, starší verze Mac OS X verzi stále k dokonalosti mnohé chybělo. Problémem je především nulová integrovanost do okolního systému; Na mysli mám například vlastní správu pluginů nebo nesystémové souborové dialogy (které jsou opravdu ošklivé). V nedávno uvolněné verzi 2.0 se Firefox již velmi přiblížil konkurenčnímu Caminu, i když na mně stále působí jako subjektivně rychlejší. Velmi dobrý pocit však mám z vývojové verze Firefoxu 3.0 nazvané Gran Paradiso, která je postavena na novém jádru Cairo (Gecko 1.9). Pokud vás tedy doposud Firefox neoslovil, vyzkoušejte.

Nový souborový systém v Leopardu?

V nové verzi Mac OS X 10.5 (Leopard) má být integrována podpora nového souborové systému ZFS (Zettabyte File System). Jedná se o 128bitový souborový systém původně určený pro Solaris 10 společnosti Sun Microsystems. Systém je vyvíjen od roku 2001, první veřejná verze byla zveřejněna 15. listopadu 2005. Souborový systém se často plete s nesouvisejícím, zato ale podobně znějícím systémem zFS společnosti IBM.

Mezi jeho výhody patří vysoká integrita dat, která je zabezpečena neustálým udržováním jejich vnitřní konzistence, jednotlivé souborové operace mají povahu transakcí. Všechny operace používají metodu kopírování při zápisu, navíc je ochrana před skrytým poškozením řešena prostřednictvím 64bitových kontrolních součtů.

ZFS systém umožní adresovat 2^128 sektorů a např. při 512 bytech na sektor získáme 174224571863520493293247799005065324265472 bytů. Zprávu přinesl francouzský server Mac4Ever.

Softwarové novinky

SaveHollywood (zdarma)

Zajímavý spořič obrazovky, který přehrává vaše oblíbená videa. Aktuální verze je již plně Universal Binary a kromě běžných videí podporovaných v QuickTimu umí přehrávat také flashové animace. Snadno tak s jeho použitím realizujete spořič s prezentací vaší společnosti.

Gcal.app (zdarma)

Pokud jste stejně jako já začali používat webový kalendář Googlu (především kvůli tomu, že jej lze synchronizovat s iCalem a s mobilními telefony podporovanými přes iSync), pak zkrátka musíte mít malou aplikaci Gcal.app, která je jednoduchým prohlížečem upraveným přímo na míru pro Google Calendar.

FlickrBooth (zdarma)

FlickrBooth je plugin do fotobudky, kterou jsou vybaveny všechny Macy s kamerou iSight. Umožní vám odesílat právě vyfocené fotografie přímo do vašeho účtu na serveru Flickr.

 

Diskuze (13) Další článek: Zrychlete si phishingový filtr v Internet Exploreru 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,