Svět podle Apple: iPodů se již prodalo sto milionů

Tento týden ze světa počítačů Apple: Mac Pro nově se dvěma čtyřjádry * Google Desktop dostupný i pro Mac OS X * iPodů se již prodalo sto milionů * Deset let kampaně Think Different * První aplikace pro iPhone není od Apple? * Garmin přišel s podporou Mac OS X * Software pro tento týden

Mac Pro nově se dvěma čtyřjádry

Teprve před týdnem zveřejnil Apple podrobnosti o nové verzi své pracovní stanice Mac Pro. Nejvýznamnější novinkou je osazení počítače až dvěma čtyřjádrovými procesory Intel Xeon 5300 taktovanými na frekvenci 3 GHz. Mac Pro tak celkovým počtem osmi jader potvrzuje svou pozici nejrychlejšího současného počítače s logem Apple. Stávající konfigurace zůstávají stále v nabídce, osmijádrovou novinku lze objednat pouze prostřednictvím BTO konfigurace. Nový model se dá v závislosti na konfiguraci zakoupit již za 3 997 amerických dolarů.

Google Desktop dostupný i pro Mac OS X

Společnost Google zveřejnila první verzi svého vyhledávacího nástroje Google Desktop určenou pro počítače s operačním systémem Mac OS X. Google Desktop for Mac je určen pro stroje s procesory Intel i PowerPC a ke svému běhu vyžaduje verzi 10.4 operačního systému. Avšak desktopové vyhledávání na současných Macích již funguje a je přímo součástí systému - zde podle vyjádření Google nejde o konkurenci, ale doplnění stávajících funkcí vyhledávacího systému Spotlight. Google Desktop s ním bude koexistovat, dokáže také spolupracovat se zásuvnými moduly systému Spotlight. Přidává však další funkcionalitu navíc, například podporu indexace Gmail účtů. Skvělá je také plná podpora regulárních výrazů.

iPodů se již prodalo sto milionů

V pondělí to Apple oznámil: Za celou dobu prodeje již prodal celkem sto milionů hudebních přehrávačů iPod. Vzhledem k tomu, že první přehrávač s tímto názvem, tedy iPod první generace, byl představen teprve před pěti a půl lety se jedná o skutečně úctyhodný počet. Za tuto dobu Apple představil pět generací základních modelů přehrávače, dvě generace dnes již nevyráběného modelu mini, dvě generace iPodů Shuffle a také dvě generace iPodů nano. Jen pro srovnání: podle dostupných zdrojů prodal Sony „pouhých“ padesát milionů přehrávačů Walkman za celých deset let.

Deset let kampaně Think Different

Podle mého nejpovedenější reklamní kampaň Apple všech dob, Think Different, byla spuštěna přeed deseti lety, v roce 1997. V rámci této kampaně Apple propagovalo mnoho nejznámějších osobností, z nichž mnohé s účastí souhlasily až po osobní intervenci Steva Jobse. Pokud se chcete zavrtat do strhujícího čtení o historii této kampaně a všech souvislostech, určitě byste neměli přehlédnout článek na serveru Low End Mac.

První aplikace pro iPhone není od Apple?

Hra Scenario Poker od společnosti Scenario Software, která se v minulém týdnu objevila v Download sekci webu Apple.com, má mezi novinkami obsaženými v nové verzi také podporu pro dotykovou obrazovku připravovaného mobilního telefonu Apple iPhone. Aplikace je zařazena mezi Widgety, které by měly být na iPhonu také podporovány - byť možná v omezené verzi. Je-li tomu opravdu tak a Scenario Poker je kompatibilní s Apple iPhone, dokazovalo by to správnost našich spekulací o otevřenosti tohoto telefonu. Na rozdíl od mnoha ostatních komentátorů zastáváme ten názor, že Apple iPhone bude možné rozšiřovat o aplikace třetích subjektů, pouze tyto budou muset být „certifikovány pro iPhone“.

Garmin přišel s podporou Mac OS X

Jedná se sice pouze o betaverzi aplikace WebUpdater společnosti Garmin, ta je však určena pro počítače s operačním systémem Mac OS X. WebUpdater je aplikace, která komunikuje se serverem Garminu prostřednictvím internetu a umožňuje updatovat podporované satelitní navigátory tohoto výrobce nejnovější verzí software. Až doposud WebUpdate existoval pouze ve verzi pro operační systémy z rodiny Windows.

Software pro tento týden

VM2Go (14,95 dolarů)

VM2Go je aplikace, která vám umožní mít na disku svého iPodu uloženy virtuální počítače určené pro virtualizační software Parallels Desktop. Svá Windows či jiné systémy tak díky iPodu budete mít stále s sebou a budete je moci použít všude, kde bude Parallels Desktop nainstalován.

Desktopple Pro (17 dolarů)

Pokud stejně jako já používáte pracovní plochu počítače skutečně jako pracovní plochu a ne jen jako výkladní skříň pro nejrůznější tapety, pak jistě přivítáte aplikace Desktopple Pro - díky ní můžete definovat různé desktopy, nastavit skrývání různých položek v závislosti na aktuální situaci, a podobně.

Skim (zdarma)

Systémová aplikace Preview je sice rychlým PDF prohlížečem, pro připomínkování složitějších dokumentů (například korektury mnohasetstránkových knih) sáhněte raději po jiné alternativě, například po aplikaci Skim.

Diskuze (1) Další článek: Prodáno 100 miliónů hudebních přehrávačů iPod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,