Svět podle Apple: Budou iPody s Wi-Fi?

Tento týden ze světa počítačů Apple: Novinky ve videu * Budou iPody s Wi-Fi? * Leopard na jaře nebude * Nový vzhled Leopardu * Další výročí: 30 let od uvedení Apple II * Software pro tento týden

Novinky ve videu

Především videoprofesionály mohly potěšit novinky představené na tiskové konferenci pořádané v rámci výstavy NAB 2007. Aplikační balík střihového softwaru Final Cut Studio povýšil do druhé verze a bude obsahovat Final Cut 6, DVD Studio 4,  Soundtrack Pro 2, Compressor 3, Motion 3 a Color 1. Posledně jmenovaná aplikace pro barevné korekce pochází z nedávného nákupu systému FinalTouch. Nejzajímavější novinkou v novém balíku je především formát Apple ProRes 422, který nabízí výborný kompresní poměr (jeden terabajt záznamu slibuje uložit do 170 gigabajtů) při zachování kvality původní předlohy.
 
Druhou významnou novinkou je Final Cut Server, což je serverový software určený pro centrální zpracování videa. Server potřebuje běžet na Macu, klientské stanice mohou používat Windows nebo Mac OS X. Desetiuživatelská licence stojí 999 dolarů, neomezená verze pak o tisíc dolarů více.

Budou iPody s Wi-Fi?

Čím více se blíží plánované představení nových jablečných produktů, tím více se začínají objevovat nejrůznější spekulace. Jednou z nich jsou také informace o podpoře Wi-Fi spojení v nové generaci iPodů. Zdroje hovoří o možnosti posílání hudby mezi dvěma iPody podobně, jako to nabízí například přehrávač Zune. Pokud Apple opravdu sáhne k této možnosti, je velmi nepravděpodobné, že by bylo možné hudbu posílat na cizí iPod (tedy uložit ji do jeho paměťového prostoru). Spíše půjde půjčování, nebo přesněji o streamování hudby uložené na jiném iPodu. Bylo by to logické: Nepřinášelo by to větší problémy s autorskými právy, navíc Apple technologii streamování obsahu přes Wi-Fi sítě již umí. Otázkou je také možnost případné bezdrátové synchronizace, která však nebude příliš užitečná - iPod je stejně nutné pravidelně připojovat k počítačům kvůli dobití jeho akumulátorů.

Leopard na jaře nebude

Dlouho očekávaná nová verze operačního systému Mac OS X 10.5, která podle prvních oznámení měla být dostupná již počátkem letošního roku (a postupně byla přesunuta na pozdní jaro), se opět odkládá - podle aktuálních informací je slíbeno vydání až na říjen letošního roku. Apple vysvětluje zpoždění potřebou vývojářů na projektu iPhone, tudíž musel jít Mac OS X prozatím k ledu. Chápu, že Apple na iPhone hodně sází, ale původní záměr postavit Leoparda jako konkurenta/alternativu k Windows Vista tím zcela eliminoval. I pokud vše půjde podle dosavadních ujišťování, přijde Leopard reálně na trh rovný rok po zahájení prodejů Visty. A to vše za předpokladu, že nebudou žádná další zpoždění. Ostatně, seznam chyb aktuální testovací verze je opravu dlouhý.

Nový vzhled Leopardu

Aktuální testovací sestavení 9A410 ukazuje na mírně upravený výchozí vzhled systému i aplikací. Vše je vizuálně sjednoceno stejně, jako když do současného systému doinstalujete freewarovou aplikaci UNO. Ovšem osobně mne nový vzhled neuchvacuje a přivítal bych možnost uživatelské skinovatelnosti prostředí. Prozatím mi dobře slouží komerční ShapeShifter. Také bych přivítal možnost konfigurace řezů a velikostí písem používaných uživatelským rozhraním.
 
 

Další výročí: 30 let od uvedení Apple II

Ano, je tomu již třicet let co Steve Jobs a Steve Wozniak představili na počítačovém veletrhu West Coast Computer Faire novou verzi počítače Apple, model Apple II. Ten byl osazen procesorem MOS 6502 taktovaným na frekvenci 1 MHz, maximální velikost operační paměti byla 48 kB. Operační systém s příkazovou řádkou byl uložen ve 12 kB ROM paměti. Apple II dokázal zobrazit šest barev při rozlišení 280 × 192 bodů nebo čtyřbitové barvy v rozlišení 40 × 48 bodů. Apple II se prodával čtyři roky a byl následován mírně vylepšeným modelem. Zajímavé je především to, že počítače rodiny Apple II se prodávaly až do roku 1993 (výroba běžela do roku 1990), za tu dobu se prodaly více než dva miliony těchto strojů.

Software pro tento týden

Live Interior 3D (79,95 dolarů)

Tato aplikace, která je k dispozici také v testovací verzi, slouží pro modelování výbavy nábytkem nejrůznějších interiérů. Práce s ním je přehledná, potěší také možnosti vizualizace a virtuální procházky vytvořeným domem.

JellyfiSSH (zdarma)

JellyfiSSH je nádstavba nad systémovou podporu SSH připojení v Mac OS X, která je poskytována pouze v prostředí příkazové řádky. Aplikace dokáže vytvářet také šifrované síťové tunely přes SSH.

AppFresh (zdarma)

Tato užitečná aplikace automaticky sleduje nové verzi vašich programů, widgetů, pluginů a dalších a pokud nějakou novou objeví, automaticky ji stáhne do zvoleného umístění a upozorní vás.
 
Diskuze (5) Další článek: Adobe představilo nový Adobe Media Player

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,