Svět IT v obrazech aneb Tech Data Forum hodnotilo uplynulý rok

Včera dopoledne se v pražském Veletržním paláci sešlo sedm zástupců významných firem podnikajících na českém IT trhu, aby zhodnotilo loňské výsledky a pokusilo se odhadnout vývojové trendy pro rok 2005. Víme, kdo prodal nejvíce PC, notebooků i tiskáren.

Tech Data Forum je pravidelné setkání prodejců výpočetní techniky a jejich dodavatelů, které pořádá společnost Tech Data Distribution, letos se ve dnech 23. 2. - 24. 2. koná už osmý ročník, kterého se účastní formou expozic 51 výrobců. První den byl z větší části věnován úvodní konferenci Svět IT v obrazech s panelovou diskusí, které jsme se zúčastnili.

Stagnující trh

Úvodní projekce seznámila účastníky s nejvýznačnějšími tendencemi, které doposud určovaly směr trhu. Diskutovalo se o snaze růstu přidané hodnoty distributorů se širokým záběrem nabídky a zejména o loňské roli "trpasličích" počítačových firem. Tento specifický segment trhu, o kterém se také hovoří jako o garážových firmách, i přes očekávaný růst zaznamenal pokles obratu o dvě procenta. To je paradoxní situace zejména proto, že v souvislosti s harmonizací práva podle evropských norem odpadla povinná certifikace výsledků výrobního provozu.

Účastníci diskuse se shodli na tom, že celkově můžeme trh informačních technologií i přes mírný růst v ČR označit za stagnující. Stále rostoucí komoditou ale zůstává trh s osobními počítači, který vykazoval i v loňském roce vzestup o 14%, rostoucí tendenci si patrně udrží i v roce 2005. V rámci tohoto trhu pak vysoce nad průměr roste prodej do podnikové sféry, který zaznamenal o třetinu vyšší nárůst ve srovnání s domácnostmi s dvakrát větším obratem. I nadále pokračuje stoupající obliba přenosných počítačů, počty prodaných kusů rostly trojnásobně ve srovnání se stolními PC.

Hypermarkety netáhnou

Zajímavým referátem byl přehled počítačové techniky prodávané v hypermarketech. Nárůst prodejů počítačového vybavení dosáhl v uplynulém roce 10%. Je však třeba říci, že tohoto stavu bylo dosaženo budováním nových poboček řetězců, nikoliv zvýším prodejnosti počítačů, jejich příslušenství nebo software v rámci jednotlivých obchodů.

Česko si nestálo špatně v celkovém prodeji počítačů v zemích bývalého východního bloku přepočteném na 1000 obyvatel, kde nám náleží hned po Slovinsku druhá příčka. Ve srovnání se zbytkem Evropy patří Česku až místo devatenácté a současné trendy napovídají, že si stejné postavení udržíme i v roce 2005.

Největší je ACC a Acer

V prodejích počítačů v České republice podle jednotlivých výrobců se na prvních třech místech se s minimálními rozdíly umístily společnosti ACC Czech, Hewlett-Packard a AT Computers s průměrným ročním prodejem mezi 63 až 65 tisíci kusů. Při pohledu na trh s notebooky vede stále jednoznačně ACER následovaný notebooky od HP a IBM.

Očekává se, že prodeje notebooků budou nadále růst, a to až o 30%. Očekává se, že lokální prodejci vyvinou větší úsilí o vlastní propagaci zejména v oblasti přidaných hodnot, neboť český trh je celkově ještě stále hodně citlivý na cenu produktů. Je také pravděpodobné, že poroste tlak na výrobce notebooků jako multifunkčních zařízení.

Černé na bílém

Přehled trhu v roce 2004 se dotkl i prodejů tiskových řešení. Své loňské prvenství u nás obhájily inkoustové tiskárny, druhé nejprodávanější jsou černobílé laserové tiskárny, třetí barevné laserovky a stále se prodávají i jehličkové tiskárny používané kromě jiného v pokladnách. Je ovšem třeba podotknout, že toto pořadí je vytvořeno na základě obratu jednotlivých kategorií, neboť podle počtu prodaných kusů letos nad barevnými laserovými tiskárnami převážily jehličkové. Na českém tiskovém trhu se v loni nejvíce dařilo společnostem Hewlett-Packard, Lexmark, Epson a Canon.

Zajímavým tématem, kterého se diskutující dotkli, byly i tzv. "chytré čipy", které softwarově znemožňují funkci tiskových náplní podle regionů podobně jako jsou chráněna DVD. Podle účastníků diskuse není možné do budoucna odhadnout míru jejich uplatnění, o kterém budou rozhodovat marketingové strategie jednotlivých dodavatelů i politická jednání.

Závěrečný příspěvek o změnách podmínek po vstupu Česka do EU pouze konstatoval, že zatím nedošlo k boomu investic velkých nadnárodních firem do ČR, zato došlo vlivem aplikace evropského práva k legalizaci šedého trhu s IT komoditami.

Váš názor Další článek: Oživeno: Ztratily se vám v ICQ všechny kontakty? Nejste sami!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,