Svatý grál spotřební elektroniky – univerzální zdroj

Svítá naděje, že nezkrotná chobotnice napájecích kabelů vedoucí od spousty krabiček v rozdvojkách jednou zmizí.

Notebook, modem s routerem a WiFi, switch, dva mobily, monitor, externí šuplík na disk, občas volant s force feedbackem, nabíječka baterií – dohromady asi osm různých vzájemně nekompatibilních adaptérů, které občas nebo stále používám. Některé z nich jsou v zásuvce neustále, některé občas, některé skoro zbytečně jen proto, že jsou občas potřeba a zdroje jsou uklizené na nepřístupném místě, nebo je zapotřebí mít zařízení v pohotovosti. Některé zůstávají v zásuvce nějaký čas zbytečně – třeba nabíječka mobilu ještě chvíli po skončení nabíjení. A k tomu další zařízení, která mají vlastní adaptér vestavěný – reproduktory, tiskárny, lampa... Celkem je těch zařízení kolem lépe vybaveného uživatele a počítače a tolik, že se často nevejdou do dvou „jezevčíků“ s pěti zásuvkami.

Kolik funkčních adaptérů skončilo v krabici jen proto, že produkt, který napájely, dosloužil, už asi také nespočítám. S většinou hraček, periferií, příslušenství a zařízení dostaneme vlastní nový zdroj, u nějž je žádoucí, abychom jej nezaměnili s jiným. Zejména u spotřebičů, jejichž nálepka nemá žádnou souvislost s produktem, který napájí, mají co do rozměrů „univerzální“ koaxiální napájecí konektor a které používám jen občas, už jsem si často po hrábnutí do skříně ani nebyl jistý, jestli mám správný adaptér. A tak jsem je začal pro jistotu hned po vybalení z krabice rovnou popisovat lihovkou podobně, jako čerstvě vypálená DVD.

USB coby zdroj proudu

Některá zařízení už lze napájet z USB. Ta, která neuživí jediný USB konektor, už se třeba spokojí s napájením přes druhý USB. Dokonce už se objevil i počítačový zdroj s vestavěným USB rozbočovačem, který dokáže podobná zařízení napájet i při vypnutém počítači.

V případě externích SATA disků sem tam výrobce skříní či desek myslí i na napájení z počítače, ale podobné řešení se objevuje spíše sporadicky.

Postesky nad změtí kabelů a spoustou adaptérů a sny o univerzálním zdroji energie pro malé žrouty nejsou výjimkou ani v diskuzích pod našimi články.

Univerzální zdroj střídavého proudu nízkého napětí, ke kterému nějak připojíte každý spotřebič – elektrickou zásuvku, najdete dnes snad už v každé domácnosti. Ale využíváme stále více zařízení, která vyžadují stejnosměrný proud a malé napětí. A právě pro ně by se hodil podobný univerzální zdroj proudu, díky kterému by zmizelo to obrovské množství černých krabiček s dráty.

Vyřeší to Zelená zásuvka?

Ambiciózní projekt, který si klade za cíl něco s tímto neutěšeným stavem udělat, najdete na stránkách Greenplug.us. Zakladatel Green Plug je údajně jedním z těch, kteří se podíleli na založení sdružení VESA. Podle některých indicií má tato iniciativa také něco společného s kalifornskými Astro Studios – společností, která spolupracovala na designu Xboxu 360, počítačových skříních a noteboocích Alienware, noteboocích Compaq Presario či Compaq Ipaq, Iomega 750 Zip Drive a řadě dalších známých produktů.

Cílem snažení je prosadit do praxe inteligentní napájecí zdroje, které dokáží najednou napájet více zařízení se všemi výhodami, které to přináší. Úspory chtějí autoři dosáhnout používáním nejmodernějších technologií, které nahradí často méně účinné levné adaptéry starší konstrukce. Další úspory mají vzniknout tím, že se při skončení nabíjení či vypnutí zapojeného zařízení odstaví napájení pro příslušný konektor, díky čemu už nenastanou situace, že najednou poběží zbytečně jeden či více adaptérů naprázdno. Majitelé univerzálního adaptéru mají dále ušetřit díky tomu, že by časem výrobci spotřební elektroniky nemuseli k produktu dodávat samostatný zdroj.

greenplug006.png greenplug002.png
 

Zdroje by měly zvládat i napájení zařízení, které v současné době určité alternativy – totiž napájení či nabíjení pomocí počítačových USB portů – zvládají.

Počítá se nejspíš s několika typy konektorů v závislosti na nárocích připojených zařízení.

hybrid-usb-connector-lrg.jpg greenplug004.png 

Pracuje se i na signalizaci pomocí LED integrovaných přímo do konektorů – podle barvy bychom tak mohli rychle poznat třeba aktuální stav nabíjení.

greenplug005.png

Zajímavou myšlenkou je i speciální protokol green talk, který by se měl postarat o to, aby připojené zařízení s napájecím zdrojem komunikovalo. Díky tomu by zdroj měl přehled třeba o stavu nabití baterií, či aktuálních požadavcích zařízení na napájení – udržovacím režimu, rychlém napájení, nabíjení na noční proud a podobně.

greenplug001.png 

V současné době jsou prý k dispozici konstrukční sady, které mají výrobcům spotřební elektroniky umožnit integrovat potřebné technologie do svých produktů. První výrobky, které mají nový způsob napájení využívat, se mají objevit na lednovém veletrhu CES 2008.

Můžeme se jen divit, že nebylo prozatím o podobné iniciativě nic moc slyšet. Na stránkách projektu nenajdete zmínky o žádném z velkých výrobců, kteří se k této iniciativě hlásí – jak tomu bývá v případě dalších velkých projektů, které i přesto neslaví úspěchy. Určitě bude zajímavé sledovat, zdali a kolik toho o Green plug v souvislosti s připravovaným veletrhem uslyšíme.

gp-power-hub-lrg.jpg greenplug003.png

Myšlenka je to lákavá, málokoho asi už něco podobného nenapadlo. Snad právě proto si neděláme velké iluze, že se podobný standard, se kterým nepřišly samotné nadnárodní korporace, které ročně chrlí miliardy malých černých krabiček se svými produkty, jen tak v brzké době prosadí. Tento projekt je ale docela mladý, proto by bylo předčasné dopředu jej zatracovat. Nezbývá nám, než ve skrytu duše doufat, že o něm či o jeho následovnících, budeme slýchat stále častěji.

Zdroj: Green plug

Diskuze (23) Další článek: Jak to vlastně Opera myslela?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,