Suunto Ambit 2: Trochu jinak chytré hodinky [vyzkoušeno]

Zkusili jsme špičkový model hodinek finské firmy Suunto. GPS, barometr, kompas, teploměr, programovatelné aplikace a webová služba, která to všechno zpracuje. To zní chytře!
Kapitoly článku

Energie dost i na větší výlety

Jednou ze stěžejních otázek u chytřejších hodinek je výdrž. Ty jsem neměl možnost změřit až do krajních hodnot – bez aktivní GPS totiž hodinky vydrží aktivní údajně měsíc, nicméně po třech týdnech testování tomu nemám důvod nevěřit. Když byly několik dní v klidu, ubylo z měřidla jen pár jednotek procent. Při aktivitě pak záleží na tom, jak nastavíte přesnost záznamu.

Pokud se má zaznamenávat poloha co nejpřesněji a zaznamenávat každou sekundu, uvádí výrobce výdrž až 16 hodin. Přepočtem dle úbytku energie při reálných aktivitách jsem dospěl přibližně ke 12 hodinám, ale i to je velmi slušný výsledek. Zároveň totiž bylo připojeno bezdrátové čidlo pro měření tepové frekvence.

Suunto Ambit 2 - obr 14.JPGSuunto Ambit 2 - obr 15.JPG 
Zajímavost: zobrazení na displeji si můžete přepnout na inverzní. Vypadá to zajímavě, ale čitelnost to nezlepší.

Pro turistiku lze nastavit zjišťování polohy v intervalu jedné minuty s logem po 10 sekundách. Pokud zároveň odpojíte bezdrátová čidla, dostanete se až na výdrž 50 hodin záznamu. A tentokrát jsem se této hodnoty na základě měření dvouhodinového výletu dopočítal přesně. Úbytek 4% z akumulátoru znamená, že při rovnoměrném vybíjení by hodinky zmiňovaných 50 hodiny vydržely.

Plné nabití hodinek trvá dvě hodiny. V praxi to ale nejčastěji vypadá tak, že si párkrát do týdne jdete zasportovat a poté připojíte hodinky k počítači kvůli statistikám. Tím se ale zároveň začnou dobíjet, a udržují se průběžně plné energie.

Pro sportovce, kteří na to mají

Nejsou to chytré hodinky takové, jaké byste od tohoto označení v roce 2014 očekávali. Neposkytnou notifikace z telefonu, nemají mikrofon, foťák a barevný displej. Chytré jsou ale pro cílovou skupinu sportovců až dost. Jsou univerzálním nástrojem pro záznam různorodých aktivit, které nebudou vybíjet váš telefon.

Když už jsme u toho telefonu, Movescount má aplikaci pro iOS, kde si můžete prohlížet naměřené statistiky a když zapomenete hodinky, tak i pořizovat záznam aktivity prostřednictvím telefonu. Pro jiné platformy bohužel zatím k dispozici není.

663873444   67627705 874806797 
Testované Suunto Ambit 2 na oficiálním obrázku • Kromě černé se dělají ještě ve stříbrném provedení • odlehčený a levnější model 2S je pak k dispozici ve čtyřech barvách

Na výběr ale máte ze samotných hodinek. Vrcholný Model Ambit 2 se nabízí v námi testované černé, nebo stříbrné barvě a v setu s hrudním pásem aktuálně stojí 12,5 tisíce korun. K dispozici je i luxusnější verze Sapphire, ale také dvě levnější verze 2S (multisportovní) a 2R (určená pro běžce), které jsou o něco menší a lehčí, ovšem mají i menší akumulátor a chybí jim barometrický výškoměr. Kromě této vrcholné sportovní řady pak Suunto nabízí i hodinky pro outdoor nebo se zaměřením na konkrétní sporty. Každopádně nejde o levnou záležitost a vyplatí se jen těm, kteří mají aktivní život, milují statistiky a využívat k měření mobil je pro ně nepohodlné, ať už z hlediska rozměrů, omezených funkcí či vybíjení.

Nejsilnější konkurencí je Garmin, který nabízí univerzální multisportovní hodinky podobných vlastností Fenix 2, případně starší ryze sportovní model 910XT. Pokud jen běháte, má Garmin vhodnější hodinky ze série Forerunner, konkrétně modely 220 a 620, které jsou menší a lehčí. Ty jsou aktuálně v testu a přečtete si zde o nich za týden či dva.

Nabídku a ceny hodinek Suunto můžete v případě zájmu prozkoumat u českého distributora na webu www.suuntocz.cz, odkud jsme měli zapůjčeny hodinky k testu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,