Software | Prohlížeče | Chrome

Surfujete v Chromu na Windows? A všimli jste si změny? Prohlížeč je teď prý výrazně rychlejší

  • Google vylepšil svůj prohlížeč Chrome
  • Surfování teď bude rychlejší
  • Změna přichází automaticky s aktualizací na novou verzi prohlížeče

Surfujete v Chromu na Windows? Možná jste si v poslední době všimli drobného zrychlení. Počínaje verzí 53 (64bit), respektive 54 (32bit) totiž prohlížeč Chrome prošel optimalizací PGO – Profile Guided Optimalization – od Microsoftu, která zefektivňuje kompilaci zdrojových kódů prohlížeče podle toho, které části jeho kódu surfaři používají nejčastěji.

Rychlejší start i načítání stránek

Funkce, které prohlížeč používá nejčastěji, tedy překladač, zvýhodnil na úkor těch, které používáme jen sporadicky. Ve výsledku by měl Chrome na Windows zrychlit, uvádí vývojáři na blogu.

Spuštění prohlížeče může být až o 16,8 % svižnější, první vykreslení stránky až o 5,9 % svižnější a otevření nového panelu v průměru o 14,8 % rychlejší.

315717096
​Chrome je rychlejší. Všimli jste si?

Společně s touto optimalizací připravuje Googlu i již dříve ohlášenou odtučňovací kúru, která by měla nadobro skoncovat s obrovskou spotřebou RAM.

Nejen Chrome, snaží se i ostatní

Rychlost načítání a vykreslování stránek je stále hybnou silou vývoje internetových prohlížečů. Stejné cíle má například i vývojový tým Firefoxu z Mozilly, který se nedávno pochlubil prací na novém vykreslovacím jádře. Výsledkem by mělo být opět razantní zrychlení prohlížeče.

Stejně tak se na zrychlování průběžně pracuje i u Microsoftu a Opery.

Diskuze (44) Další článek: Obyčejná webkamera je nuda. Zkusili jsme Logitech Group, pořádnou videokomunikaci přes internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,