Apple | Microsoft | Notebooky

Surface Book vs. Macbook Pro: nabízí lepší notebook Microsoft nebo Apple?

  • Apple i Microsoft mají nové profesionální notebooky
  • Najdeme v nich starší procesory generace Skylake a stejně tak starší grafiky
  • Ceny přesahují 100 tisíc korun

Microsoft se minulý týden pochlubil inovovaným modelem Surface Book i7, Apple záhy přišel s novým Macbookem Pro. Oba notebooky jsou ztělesněním představ o ideálním přenosném počítači pro náročné uživatele a oba přitom prezentují nejen možnosti hardwaru, ale také jeho provázanost s operačním systémem. Podívejme se blíže, jak svůj stroj postavil Microsoft a jak Apple.

en-INTL-XL-Surface-Orion-975-00001-mnco.jpgMBP13RD-TB-2016-SpGry-Orange_PR_00-0008-052-PRINT.jpg
Surface Book vs. Macbook Pro 13"

Procesory: Na Kaby Lake je ještě brzy

Kolem nových Macbooků se strhla vášnivá diskuze především v souvislosti s novým dotykovým panelem Touch Bar pod displejem a také vyšší cenou. Zároveň však mnozí poukazovali na to, že Apple použil v nových Macboocích procesory 6. generace od Intelu, tedy předchozí řadu Skylake.

Stejná situace však ve skutečnosti panuje také u Microsoftu v případě Surface Booku. Ani zde se s procesory Kaby Lake, tedy 7. generace, nesetkáme. Mrzet to může především kvůli novým grafikám Intel HD 620, které jsou součástí nových mobilních procesorů.

Základní konfigurace:
Macbook Pro 13": Intel Core i5-6360U (2.00/3.10 GHz)
Surface Book: Intel Core i7-6600U (2.80/3.40 GHz)
Střední konfigurace:
Macbook Pro 13" s Touch Barem: Intel Core i5-6267U (2.90/3.30 GHz)
Surface Book: Intel Core i7-6267U (2.90/3.30 GHz)
Nejvyšší konfigurace:
Macbook Pro 13" s Touch Barem: Intel Core i5-6267U (2.90/3.30 GHz)
Surface Book: Intel Core i7 (nespecifikovaný)

Ani Microsoft, ani Apple nespecifikují, jaké konkrétní procesory do svých zařízení použili, z dalších parametrů to však můžeme vyčíst. Vzhledem k tomu, že Apple udává takty procesoru (2.9 GHz/3.3 GHz), je jasné, že u třináctipalcového modelu s dotykovým panelem použil Core i5-6267U s grafikou Intel Iris 550 a u levnějšího modelu bez Touch Baru Core i5-6360U (2.00 GHz/3.10 GHz a Intel Iris 540).

Slabší model potom najdeme v základním modelu Surface Book, kde máme indicii pouze v použité grafice Intel Iris 520. Bude se tedy jednat o procesor Intel Core i7-6600U nebo i7-6500U. Ty se nepatrně liší takty, které jsou u vyššího modelu nastaveny na 2,4 GHz/3.00 GHz.

MBP13RD-2016-PT-SpGry_PR-PRINT.jpgSurface_Book_TechSpecs_2_ContentPlacementPanel_POPUP_3_V1.jpg
Apple nabízí dvě barevné varianty - stříbrnou a Space Grey, Microsoft má pouze základní stříbrnou

Důvody toho, proč v Macboocích Pro ani v Surface Booku nenajdeme procesory Kaby Lake, jsou dva. První z nich je prostý – čas. Intel je oficiálně oznámil teprve v srpnu, což minimálně u Applu, který vyvíjel prakticky nový notebook znamená jen pár měsíců mezi uvedením procesorů a finálního notebooku. A u Microsoftu nebude situace o mnoho jiná – i ten přikročil ke změnám v konstrukci. Surface Book nyní využívá nový dvouventilátorový systém chlazení, a tak by ani zde nebyla výměna procesoru nijak triviální.

Druhým a závažnějším důvodem je potom miniaturní nabídka procesorů Kaby Lake, které u Intelu aktuálně najdeme. Podle jeho databáze to jsou zatím pouhé dva modely v každé výkonnostní řadě Intel Core i3, i5 a i7. Z toho jeden je navíc vždy ultraúsporný procesor s TDP 4,5 W a tedy výkonem, který se do profesionálních notebooků ani zdaleka nehodí. A to rozhodně nestačí k tomu, aby mohli Microsoft a Apple vytvořit několik cenových kategorií svých strojů. Z tohoto pohledu je tedy použití procesorů Skylake jediným možných východiskem.

Grafiky: Od Intelu, Nvidie i AMD

U třináctipalcových modelů se stejně jako nových procesorů nedočkáme ani grafik z nové generace. Apple vsadil kompletně na integrované řešení Intelu, takže v jeho strojích najdeme Intel Iris 540 a Iris 550.

O něco zajímavější situace je v případě Surface Booku, do kterého Microsoft v rámci vyšší konfigurace umožňuje zvolit Nvidii GTX 965M. Opět tedy starší model s architekturou Maxwell a dedikovanou pamětí 2 GB. Nabízí však přibližně dvojnásobek výkonu ve srovnání s Intel Iris 550 a trojnásobek při porovnání s Intel Iris 520 ze základního modelu Surface Booku.

Základní konfigurace:
Macbook Pro 13": Intel Iris 540
Surface Book: Intel Iris 520
Střední konfigurace:
Macbook Pro 13" s Touch Barem: Intel Iris 550
Surface Book: Nvidia GTX 965M
Nejvyšší konfigurace:
Macbook Pro 13" s Touch Barem: Intel Iris 550
Surface Book: Nvidia GTX 9XX (nespecifikovaná)

Pokud bychom chtěli najít ve specifikacích grafiky z letošních řad Polaris u AMD nebo Pascal u Nvidie, pak se budeme muset přesunout do kategorie patnáctipalcového Macbooku Pro. Ten jako jediný bude pracovat s grafikami AMD, které byly oficiálně představeny právě ve čtvrtek zároveň s novinkami Applu. Jsou jimi AMD Radeon Pro 450 a Radeon Pro 455. Ty navazují na řadu FirePro a více než o výkon ve hrách zde půjde o práci v aplikacích jako jsou Autocad, Maya, balík Adobe CC, Final Cut, nebo Avid Media Composer.

V případě Nvidie a Pascalu zatím žádné profi řešení, které by zároveň bylo dostatečně úsporné pro běh v supertenkých noteboocích, neznáme. Viděli jsme sice tenký Razer Blade s GTX 1060, ten však směřuje do zcela jiné kategorie.

Úložiště: 256 GB? Chceme víc

Nové iPhony 7 a iPady Pro se prodávají s kapacitou interního úložiště 256 GB. Nejde sice o základní konfigurace, ale stále jsou to mobilní zařízení. I z toho důvodu bychom u plnohodnotných (a navíc profesionálních) notebooků čekali víc. Jenže jak Apple, tak Microsoft jsou jiného názoru a v základních (a nikoliv levných) modelech najdeme SSD s kapacitou 256 GB.

Základní konfigurace:
Macbook Pro 13": 256 GB
Surface Book: 256 GB
Střední konfigurace:
Macbook Pro 13" s Touch Barem: 256 GB
Surface Book: 512 GB
Nejvyšší konfigurace:
Macbook Pro 13" s Touch Barem: 512 GB
Surface Book: 1 TB

Jistě, úložiště jsou to rychlá, typu NVMe, jenže čtvrt terabajtu není v dnešní době moc složité zaplnit. Tenhle parametr naštve o to víc, že příplatek za dvojnásobnou kapacitu u Applu je 6 400 Kč. U Microsoftu potom pouze úložiště nejde nakonfigurovat vůbec – můžete vybrat pouze vyšší model s dražším procesorem a SSD o kapacitě 512 GB, který je o 9 500 Kč dražší.

A stejně tak bychom si mohli stěžovat u základní kapacity operační paměti 8 GB. Tu sice ještě nemáme v mobilních zařízeních, ale najdeme ji u notebooků za mnohem nižší ceny. 16 GB by profesionálním notebookům slušelo mnohem víc i v základních konfiguracích. Jenže tady už by výrobci narazili na to, že mobilní procesory Skylake podporují 16 GB jako maximum. A nabídnout stejnou operační paměť ve všech cenových kategoriích by vypadalo divně. Takže 8 GB musí v základu stačit.

Ovládání: Dotykový displej vs. Touch Bar

Nesmíme se vyhnout ani srovnání dotykového ovládání. Apple se totiž rozhodl, že vyslyší hlasy těch, kteří by stroj s macOS chtěli ovládat jinak než pomocí trackpadu, myši nebo klávesnice. Protože se však Apple pasoval do role odpůrců dotykových displejů u počítačů, vyřešil tuto situaci Touch Barem.

Tenký OLED proužek nad klávesnicí zobrazuje prvky podle aktivní aplikace – mohou to být nápovědy při psaní na klávesnici, systémová tlačítka, náhrada za klávesové zkraty, náhledy fotek nebo třeba ovládání softwaru pro mixování hudby.

Surface Book naproti tomu nabízí běžný dotykový displej a samozřejmě odpojitelnou klávesnici, takže ho snadno přeměníte na tablet.

MBP13RD-TB-2016-PSL-PSR-SpGry_PR-PRINT.jpgSurface_Book_TechSpecs_2_ContentPlacementPanel_POPUP_4_V1.jpg
Ani jeden z notebooků na tom není ideálně. Apple vsadil pouze na USB-C, Microsoft jej naopak zcela ignoruje

Jak funguje dotykový displej u notebooků všichni víme – především při cestách v dopravních prostředcích to může být užitečná vlastnost. Jenže v případě Touch Baru se má podle Applu jednat o plnohodnotné ovládání i v případě profesionálního (např. střihového) softwaru.

Zatím si příliš nedokážeme představit, jaká bude ergonomie při používání – přece jen se jedná spíše o součást klávesnice, na kterou každý kouká nerad. Navíc nejde o další polohovací zařízení s jasnou odezvou, tady je potřeba koukat na maličký dotykový pruh, ovládat jej prstem, zatímco vše podstatné se odehrává na hlavním displeji.

120090382 61393014
Tohle MacBook Pro neumí...
550792630 517360821
A tohle zas neumí Surface Book

Obavy máme kromě samotného ovládání také z podpory Touch Baru ze strany vývojářů. I vinou vysoké ceny pravděpodobně nebude počet uživatelů Macbooku s Touch Barem nijak oslnivý. A vzhledem k tomu, že Touch Bar na pozadí pracuje dost odděleně (Apple pro něj použil vlastní ARM procesor a systém watchOS z hodinek), vývojáři se pravděpodobně do podpory Touch Baru příliš nepohrnou.

Konektivita: Bez redukcí ani ránu

Další vlna kritiky se v případě Macbooku Pro snesla na jeho konektorovou výbavu. Obsahuje totiž jeden jediný typ konektoru – USB-C ve čtyřech exemplářích. Na pozadí jde o rozhraní Thunderbolt 3. USB typu C je považován za univerzální konektor budoucnosti, jenže v případě modelu, který má ve svém názvu Pro, bychom toho čekali víc. I vzhledem k tomu, že se Apple chlubí věrným displejem, který je jako stvořený pro úpravu fotografií, by se hodila alespoň čtečka SD karet.

MBP13RD-TB-2016-SpGry-BlueBurst_PR_00-0008-048-PRINT.jpgSurface_Book_TechSpecs_2_ContentPlacementPanel_POPUP_2_V1.jpg
Prim hraje především tenká konstrukce, někdy je to však na škodu

Uživatelé Macbooku Pro se tedy nevyhnou nákupu značného množství redukcí – k monitoru (HDMI/Display Port), k myši (USB-A), k iPhonu (Lightning), nebo staršímu disku s Thunderboltem 2 (mini DisplayPort). Ideálním řešením je samozřejmě dokovací stanice, jenže to je další investice, která snadno překročí částku 10 tisíc korun.

Surface Book od Microsoftu je na tom lépe, ale ani tady zdaleka nejde o ideál. Microsoft zvolil dvojici USB 3.0, čtečku SD karet a mini DisplayPort. Zde bychom naopak USB-C přivítali – ať už z důvodu připojení nových periferií nebo napájení dalších zařízení.

Ceny: Start nad třiceti tisíci

Microsoft postavil Surface Book do role prémiového zařízení a tuto kategorii se snaží podtrhnout i cenou. Ta se i u nejlevnější letošní konfigurace dostala na částku, která převyšuje nejdražší Macbook pro s Touch Barem. Zároveň však v nabídce zůstaly modely z loňska, kterým Microsoft nadělil nový hardware. Ty se cenami dostávají do kategorie běžných pracovních notebooků a při srovnatelné konfiguraci vychází o pár tisíc levněji než v případě Macbooků.

Základní konfigurace:
Macbook Pro 13" (Intel Core i5, 8 GB RAM, 256GB SSD): 45 990 Kč
Surface Book: (Intel Core i5, 8 GB RAM, 128GB SSD): 32 500 Kč (1 045 dolarů)
Střední konfigurace:
Macbook Pro 13" (Touch Bar, Intel Core i5, 8 GB RAM, 256GB SSD): 55 990 Kč
Surface Book: (Intel Core i5, 8 GB RAM, 256GB SSD): 42 000 Kč (2 799 dolarů)
Nejvyšší konfigurace:
Macbook Pro 13" (Touch Bar, Intel Core i5, 8 GB RAM, 512GB SSD): 61 990 Kč
Surface Book: (Intel Core i7, 8 GB RAM, 512GB SSD): 67 800 Kč (2 649 liber)
Surface Book: (Intel Core i7, 16 GB RAM, 1TB SSD): 80 000 Kč (3 299 dolarů)

V případě Applu má uživatel možnost změnit i jednotlivé komponenty. Takže pokud by vás zajímalo, na kolik přijde nejdražší možný Macbook Pro, pak je to necelých 135 000 korun. Za tuhle částku dostanete čtyřjádrový Intel Core i7 (boost až 3,8 GHz), 2TB SSD, Radeon Pro 460 a 16 GB paměti.

Diskuze (149) Další článek: Microsoft měl prototyp klávesnice s kontextovými displeji už v roce 2002, podívejte se na video

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,