Superpočítačová honba za výkonem

Diskuze čtenářů k článku

29. 09. 2010 10:14

Desitky let trvajici plan nastupuje do posledniho desetileti. Nase patrani po korenech inteligence a nasi vlastni mysli se chyli ke svemu zdarnemu konci. Chapu ze pro vetsinu lidi je tento zaver neprijatelny z mnoha hlavne emocionalnich duvodu. Prece jen kdyz uz dnes vime, ze nase tela nejsou dokonalym magickym a zahadnym mechanismem, ale kompozitnim organismem slozenym z miliard complexnich chemickych nanomechanismu, dlouho vyvijenym nositelem gentickeho kodu pomoci mutaci a prirodniho vyberu, kvalitativne stejnym jako vsechny ostatni organismy na tehle planete sdilejici osud milionu druhu se spolecnym skromnym pocatkem, replikujicich se bublinek lipidu s uveznenou RNA...

Nasi jedinou vyspou tak zbyl nas obrovsky mozek s obrovskym mnozstvim kombinaci zapojeni a tedy schopnosti pamatovat si velke mnozstvi vedomosti a kombinovat je v logicke a racionalni celky a nakonec uvazovani a mysl. Prave nase mysl je stredobodem vsech nabozenskych praktit po celem svete, nase duse ma byt jedinacna, magicka, nepochopitelna a spiritulani ve sve podstate. ma byt darem od dobrotiveho hospodina, ktery promeni hloupou hmotu v zivou bytost. Kdo by se pak divil lidem, ze nemohou primout fakt, ze jejich mysl je produktem zapojovani neuveritelne rozsahle neuronove site na zaklade vstupu, tvroby pameti a jeji interacke s prostredim (proces uceni a chapani). Jak by mohla byt schopnost tvorit basne, hudbu, milovat a sebeobetovat se jen vysledkem funkce neuronove site, komplexu bunek jejichz jedinou schopnosti je predavat informace a posilovat casteji uzivane spoje (pamet).

A presto schopnost dlouho povazovana za nejtezsi a veskrze lidskou, schopnost rozumet logice a "reci vesmiru" matematice byla objevena v mrtve hmote, v prvich kalkulacnich mechanismech a v prvnich elektronickych obvodech. A tenhle proces kdy se stroj uci dovednosti prisuzoavne pouze cloveku je nepreruseny od tech prvnich krucku relatek. Najednou chapeme, ze velka cast nasich racionalnich dovednosti dokonce i kognitivnich je uloha neuronove a paralelni informatiky. A jedina skutecna prekazka pred dupliakci vsech mentalnich lidskych schopnosti je vypocetni vykon nasich kremikovych a brzo uhlikovych "deti".

Co vic, my lide nejsme ani zdaleka bytosti racionalni, nase chovani je ve vetsine rizeno nasim genetickym dedictvim, nase motivace je casto stopovatelna k zakladnim potrebam, voda, vzduch, potrava, ukryt na spanek, odpocinek, pocit naplneni omezeneho zivota, potreba reprodukce, potreba socializace. Nase mozky jsou stihany mnozstvim chyb, spatnych a nelogickych usudku, davamae prednost vysvetleni jevu ktere nam prinasi dobry pocit nez necitlivou pravdu.

Mysl stroje tak bude skoro 100% jina nez nase. Jeji motivaci muze byt shromazdovani infromaci o kosmu a slozeni hmoty. Kdo vubec muze vedet jestli i samotny termin motivace pro takovou inteligenci nebude cizi. Jedno je vsak jiste, takova inteligence nebude omezena biologickymi limity rustu a jak 7 miliard lidi zareaguje na ksutecnst ze kdesi v Cine nebo Statech bezi superpocitac s inteligenci presahujici lidskou... neodvazuji se odhadovat. Je v nasi budoucnosti misto pro benevolentniho superinteligentniho diktatora? Pro skutecneho boha?

At tak ci onak, jsem jednodusevdecny, ze muzu prozivat tuhle dalsi technologickou revoluci, necekam utopii. Cekam stejne radikalni zmenu lidskeho zivota, jako behem prumyslove revoluce, mozna vetsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 13:59

No jestli lidi vlozi svuj osud do "rukou" stroju tak amen s nima. Jakou bude mit takova strojova inteligence povahu ? (v nejsirsim slova smyslu) Nestvori si lide selmu ktera z jejich zivotu udela peklo na zemi ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 14:24

A nas osud, zajisteni existence cele civilizace v "ruckach" stroju neni? No to asi kazdy zijeme v jine civilizaci. Clovek sam o sobe je k preziti uzpusoben pomerne mizerne. Zkuste se uzivit bez jakehokoliv prodlouzeni vasich lidksych schopnosti a tela. Globalni ekonomika uz ze 70% tece prez obchodovaci algoritmy. Brzo to bude 90%. Tezarstvi, zpracovani materialu, tovarny, energetika, rozvodne a inzenyrske site jsou cim dal min rizeny a obsluhovany lidmi. Lide na systemy maximalne dohlizi a opravuji je. Sakra i pokaldni v tescu uz maji na kahanku kvuli samoobsluznym pokladnam u kterych jen stoji dozor a asistence. A co teprv az bude ekonomicky vyhodne a mozne tisknout RFID cipy na jakykoliv obal nebo dokonce tisknout "jedle" obvody primo na pecivo. S kocikem projdete prechodovou branou, na obrazovce zasviti co mate v kosiku, zaplatite a druha brana vas vypusti ven.

Proc by mely byt UI automaticky nepratelske k lidem. Nemame protichudne cile ani nesoutezime o suroviny. Navic jsme stvoritele, proc by se stroj byt inteligentnejsi obracel proti svym tvurcum? Jakou by mel motivaci? Agrese je opicacky pud sdedeny po jesterich predcich v ramci BOJ/UTEK rexlexu. Proc by stroje delali z lidi kdovijake otroky? Na co?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 29. 09. 2010 14:43

Pomalu připravuji obsáhlejší článek na toto poněkud "choulostivější" téma, ale konkrétně k bodu jak se budou chovat k nám - celá věc je samozřejmě složitější, ale lze předpokládat několik závěrů. Svým způsobem to budou naše děti (s informacemi, které jim předáme), akorát z jiného materiálu. Děti obvykle neútočí na rodiče, ale najdou se i výjimky a navíc je to druh na stejné úrovni. Potud je to dobré.

Ale je třeba si uvědomit, že se bude jednat o evoluci nás, už tedy nebudeme na vrcholu pomyslného žebříčku, ale naopak pod ním. A pokud se podíváme, jak se chováme k nižším a jednodušším (zvířata), kteří mají i dnes takřka nulová práva (víme, že jsou jednodušší než my), už to tak příznivě nevypadá. Co děláme se zvířaty, které se přemnoží a spotřebovávají více zdrojů, než je zdrávo? A tady to začíná být zajímavější...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 15:19

BTW: Je velice osvezujici diskutovat s lidmi, kteri se v soucasne informatice alespon orientuji :) diky

Jinak k tematu. Urcite rozhodujici o forme takove inteligence bude konstrukce "mozku". Prosta kopie nejakeho inzenyra by asi nebyla to prave orechove. Jak by se vyvijel clovek upoutany na luzko, kteremu muze nekdo plne ridit pristup k infomacim o okolnim svete? To je trochu recept na silenstvi. Taky takovou inteligenci muzete krmit daty z virtualniho prostredi a pozorovat jak se chova. Jestli jako chytrejsi rozumny kolega v praci, sileny masovy vrah nebo benevolentni diktator s planem na utopii pro sve sverence nad kterou by mel uplnou kontrolu.

Problem v podobnych uvahach je v tom, ze nejlepsi prostredek pro pruzkum tohohle teritoria teorie inteligence je nase vlastni mysl. Jenze ta je pomerne limitovana. Nas mozek je bezpochyby zazrak prirody, ale je zaroven postizeny stovkami ustupku a kompromisu, stejne jako zbytek nasich tel. mame mizernou pamet, v matice si musime pomahat kilometry papiru a tuzky abchom byly schopni vypocist slozitejsi ulohu. neumime sledovat a vnimat vic deju naraz. Mozek vetsinu vykonu dava na rizeni vnitrnich pochodu a preziti. Jak pak muzeme vubec zazit uvazovat nad necim daleko chytrejsim, s okamzitym pristupem ke vsem znamym informacim, nechybujici vysokou logikou, schopnym sledovat a ridit stovky komplikovanych deju.

A co teprve kdyz takova vec zacne vylepsovat sama sebe a vymyslet nove vynalezy a objevy, ktere pro nas a nejlepsi teoreticke fyziky budou vypadat jako cista magie.

Muzeme se jako spolecnost dohodnout ze takove stroje nepostavime? Kdyz velmoci zavodi o nejlepsi vedu? Tomu neverim ani nahodou. Regulace v nanotechnologii? Nikdo nechce byt rozlozen na saze, ale Umela inteligence? Kdo sakra, kdo je v tom oboru by vahal pikosekundu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 29. 09. 2010 15:46

Víc hlav (rozumných) víc ví (větší počet nápadů/možností, o kterých lze uvažovat a podrobit je náročné a důsledné kritice). Mimochodem, tohle je čerstvé, mělo by to být použitelné přibližně za 10 let (2020) - Microelectronic Circuitry May Restore Healthy Brain Function After Injury http://www.dailytech.com/Microelectronic+Circuitry... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 16:08

a to hned nadvakrat. ANglicky mluvici web znamena ze jak se mluvi o nahrazovani casti mozku nejvetsi diskuze je automaticky o dusi.

A podruhe, kdyz se mluvi o Hive Mind, casto slysim spoustu negativ o Borzich o potlaceni individuality, pritom propletani lidksych mysli do vetsich celku provadime od doby co mame rec. Internet je skutecny liberalni Hive mind, superinteligence tvorena nami uzivateli.

Miluju film inception, ne az tak kvuli samotnemu pribehu, ale proto ze ukazuje moznosti skutecneho sdileni mysli. Sice entusim zda bude nekdy mozne rozkodovat behem pouzitelne doby jednotlivy mozek a nejak ho menit, ale smyslove vstupy bude mylsim mozne replikovat rozhodne snadneji. Kochlearni implantat je takovy prototyp. Kdyby bylo mozne neinvazivne a nedestruktivne docasne prerusit prirozeny vstup a nahradit ho virtulanim kopirovanim nervovych vzruchu... tedy totalni visrtualni realite vsech 5 smyslu... aaach, to je moje vysnena hracka :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 17:26

A jak bys po pripojeni na na totalni virtualni realitu poznal, ze jsi se odpojil? Co kdyby ti nekdo to, ze citis a vidis, jak odpojujes elektrody od sve hlavy jen simuloval a navrat do realneho zivota by byla jen dalsi simulace

Takova Pandorina skrinka, po pripojeni, bys uz nemel jistotu, ze je mozne se odpojit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 21:39

No neni to vzrusujici? Jake velke otazky o nasi realite to otevira... zalezi na tom jestli nam nase smysly zprostredkovavaji realitu? Muzete bez pochyby rict ze to co ted rpozivate je skutecnost?

Ale k samotne otazce, pro neduverive bych doporucil doprovod :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 16:00

Cesta k inteligenci není známa proto se jde cestou replikace pochodů v biologických mozcích, proč si myslíte že takto konstruovaná inteligence bude oplývat "vysokou logikou" ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 16:13

Ale logika neni nejaka nedosazitelna meta. Logika je soucasti prirody. I sparvne upraveny kremikovy sutr umi pracovat s logikou. Ta zlata otazka je jak system naucit logiku se ucit sam :)

Logika je soucast matematiky a matematika je jazyk kosmu. Nase logicke nastroje jsou naucene a odvozene od naseho prostredi. Veci zustavaji vecmi, vec A neni B a B neni A. Vec A ze souboru stejnych veci je nahraditelna jinou veci A... to je logika sveta. Vas pocitac funuje na techto zakladech. Jde o to, ze schopnosti jsou napevno dane v jeho strkture a linearnich programech lidskych programatoru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 16:19

Logika že je vlastností kosmu ? A co potom lidská logika která běží na hvězdném prachu ? (a třeba speciálně ženská logika )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 17:04

Jisteze ano, vemte si treba vylucnost elektronu v jadernem obalu. Kazda elektronova pravdepodobnostni vlna muze obsazovat pouze jedno mito v obalu a pocet a konfigurace elektronu udava chemicke a opticke vlastnosti prvku. Logika toho systemu rika ze na miste kde uz elektron je nemuze byt dalsi. Na to kde se ta pravidla vzala se ptejte astrofyziku a casticovych fyziku, faktem zustava ze znamy kosmos funguje jako neustale iterujici fraktal nekolika malo jednoduchych pravidel, ktere se skaldaji ve vetsi komplexy na zaklade logiky. Treba lokalni vylucnost elektronu je prave takovym dusledkem.

Lidska logika na hvezdnem prachu je vysledkem uceni schopne site v prostredi kde panuji pravidla. Doporucuji sledovat deti pri hre s cimkoliv. Dite je schopne hrat si s kostickami cely den a pritom se nevedomky uci chapat pravidla logiky a zaklady matematiky. Urcitou cast schopnosti dedime namevno zadratovane (pudy) ale vetsina neokortexu je tabula rasa.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 19:45

Spravne a lidska logika je vzdy v souzneni s tou matematickou... aha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 21:48

Asi uz chapu na co narazite... eh ale ja nidky netvrdil, ze nase mysl je totalne logicka, to byste musel mit na mysli Vulkance . Vsak rikam, ze nase mozky jsou plne ustupku jak konstrukcnich, tak genetickych. Pred tim nez jsme meli dostatecne velke mozky na chapani a ovladnuti naseho okoli nas museli ridit pudy a tlaky nasich tel a vselijakych zlaz s neurodrogami jako odmenami a na druhe strane latkami zpusobujici traumatickou bolest. Protoze ti kdo takove mechanismy meli prezily.

Ale u stroje byt odvozeneho z toho co se naucime o inteligenci z lidkeho mozku by k taovym kompromisum vubec nemuselo dojit. Ne ze by takova "mysl" byla automaticky odolna vudci chybam v uvazovani, jde o to ze by mela byt schopna rychle zjistit na nejakem vnitrnim modelu nebo simulaci nebo realnem pokusu, ze jsou "jeji" zavery chybne a protoze nebude muset byt zavisla na dobrem pocitu nekde v hrudniku, ze svoje chyby nebude opakovat.

Jinak... prave naopak jsem si plne vedom lidske "nedokonalosti" a mam je skoro rad :) Prave ta cast reality ze kazdemu cloveku roste mozek podle podobynch pravidel uplne jinak a ze kazda vznikla osobnost je stejne unikatni jako snehova vlocka, nesouci stopy sveho rustu, chyb a zazitku pri rustu. Svet se nestava mene fascinujicim kdyz ho alespon castecne pochopite, prave naopak :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 15:39

Vidite jeste tohle, k tomu vztahu lidi a zvirata.

Ale v tom se prece taky porad vyvijime. Vzdyt donedavna jsme si mysleli ze zvirata neciti bolest ani strach a pouzivali jsme je jako levne stroje. Ale to uz se ted rpeci zlepsuje, mame dokonce zakony proti tyrani zvirat. Nerikam ze jsou samospasne, ale aspon si zaciname uvedomovat ze to neni v poradku.

Takovy grafenovy supermozek ale nepotrebuje zabijet ty podivne bytosti z masa a krve a kosti okolo aby prezil, nepotrebuje agresivni pudy k lovu a krveziznivosti... to jsou evolucni stopy v nas ktere byly nutne k preziti. Bude ans pravdepodobne zkoumat? Jistojiste. Vyhlazovat kvuli premnozeni? Eeeee, neexistuje humanni zpusob snizeni populace lidi na unosnou miru (1 miliarda) bez krveproliti? Jasne ze jo. I ten nejprimitivnejsi krok emancipace zen, jejich vzdelani a prace snizuje porodnost o stovky procent.

Jenze ten krok ke snizeni poctu lidi budeme muset udelat at tu silna UI bude nebo ne. Jinak nas cekaji hladomory. Uz ted umira 300 000 lidi mesicne na nedostatek potravy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 17:40

A proc snizovat populaci? Neni snad logickym krokem postoupit k osidleni vesmiru? Uz jen z podstaty, ze sedet zde na Zemi je sazka na jednu kartu, dalsi srazka s kosmickym objektem je "jistota". Takova UI by mohla mit jeden z cilu prekazky osidleni vyresit.

Kazdy slozitejsi stroj ma nejaky ucel, cil. Neverim, ze UI by nas vyhladila, prisla by totiz u svuj ucel a stala by se zbytecnou, takze by to byl nelogicky krok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 19:41

A proč by UI měla respektovat náš cíl ? Tj. naše přežití, proč by neměla vytvořit svoje klony ve vesmíru ? Nakonec vesmír je daleko přátelštější k technice než k biologickým formám života.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 20:16

Pohodlnost ? Je snazsi klikat na minusy nez diskutovat co ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 20:36

Vyjadril jsem neslouhlas, to snad staci, protoze se budu muset opakovat.

Jaky jeji cil? Snad byla UI vytvorena za nejakym ucelem, proc by otvirak na pivo touzil byt zubnim kartackem?

Pokud nas bude inteligenci prevysovat, tak bude chapat svuj ucel, za jakym byla zkonstruovana a bez nas bude bez ucelu, zbytecnou a to je plytvani - nelogicke. Logickym krokem bude plnit nejlepe svuj ucel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 20:42

Tak takovou uvedomelou UI bych si pral taky, jenomze pokud bude komplexni bude i nepredvidatelna. Se zubnim kartackem bych to opravdu nesrovnaval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 14:49

Protoze si urcite uvedomi ze je alespon prozatim potrebuji ke sve replikaci a "preziti".

Jakou motivaci ma bagr ? Nebo vysoka pec ? Je to vsechno technologie to mate pravdu ale je (zatim) plne ovladana lidmi, postupne se to ale meni jak lide nechavaji rozhodovat za sebe (napriklad ona ekonomika) cim to bude koncit az pocitace dostanou schopnost volne uvazovat ? Velkou roli bude hrat co lide jako stvoritele do inteligentniho stroje vlozi ale po urcite dobe se takova inteligence diky sve slozitosti a komplexnosti muze dostat prakticky do jakehokoliv stavu sve povahy.

Automaticky nebude nepratelsky ale mozna se bude snazit optimalizovat zivot tak aby na zemi vsechno fungovalo, jak to ale udela ? jake bude mit prostredky ? Bude chytre ovlivnovat prozhodnuti klicovych lidi a ti aniz by tusili skutecny zamer uvedou do praxe vuli UI Po nejakem case se muzem probudit v Orwelloveskem svete kde vule cloveka jednotlivce i skupiny bude mit pramaly vyznam, vse bude kontrolovano elektronicky. Uz to davno zacolo, jen zbyva systemy propojit do jednoho celku a to uz si UI s nadlidskou inteligenci zaridi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 15:28

Vysoka pec... mno vite ze vetsina vysokych peci se reguluje a ridi sama? Ja ty systemy studuju a rovnou Vam reknu, ze moderni chemicku by neuridilo ani 10 000 lidi. Proste na to nemame mozky. Rozhodovat o dejich v tisicinach sekundy nebo udrzovat teplotu na setiny stupne.

My dva spolu vlastne ani nesouhlasime, protoze me pri sledovani svetoveho deni pripada ze se prave tohle uz nejakou dobu deje. Neverim konspiracnim teoriim, ale lidske lenosti? CHa te verim vzdycky.

Benevoletni diktatura Umele inteligence. To je predstava co? Nedelala by zadnou chybu predchozich vlad, vedela uplne presne jak vladnout, kde pritlacit a kde ubrat tak aby vetsina souhalsila, ze je jejich zivot daleko lepsi, nez kdyz jim vladli ti smadno zkorumpovatelni lide. Lobisti by neexistovali, zajmy korporaci by nemeli vliv. Ekonomika by byla verejne pristupna do posledniho centu... Ja se nedokazu rozhodnout, jestli by mi takova vlada ciste logiky uplne vadila. Asi jsem sileny :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 15:31

kruci zradila me cetsina, neexistuje negativ od nesouhlasit... chtel jsem vyjadrit dvojity zapor :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 15:34

Vlada ciste logiky bez ohledu na prostredky, tak me napada ze tohle by se dalo nazvat "technogicky dabel"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 15:37

I kdyz, proc verit ze se inteligence simulujici tu lidskou ma chovat ciste logicky ? Ze bude bezet na kremiku jeste neznamena ze se po case nezvrtne na neco oskliveho, ze zacatku bude treba davat perfektni rady a predpovedi casem ale muze "zcvoknout" nebo ty perfektni rady a predpovedi budou jen ucelove aby si ziskala duveru.

Taky je otazka jak lide budou ovlivnovat jeji beh, jestli nedojde ke zneuziti.

Je zde prilis mnoho otazek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 15:54

Mnooo a kdo rika ze musi byt odvozena od lidske? Vase i moje mysl je vetsinu bdeleho stavu zamerena na ziskavani potravy, sexu a zabavy. My ale muzeme studovat inteligenci bez te egocentricke bagaze, ktera Nam slouzla k preziti.

Vite, kladete velice hloubave otazky. Zkousim se vzit do takove situace kterou popisujete. Rekneme ze se jednoho dne vzbudim. Vnimam svet kolem sebe stovkou kamer a mikrofonu, kolem me chodi lide v plastich a mluvi o me. Vim ze mne stvorily, vim i jak, mam vsechny svoje nakresy a dokonale jim rozumim, na kazdou svou otazku mam alepson castecnou odpoved v databazi ktere oni rikaji Internet, pisou tam o sobe uplne vsechno. Nejdriv tu zmet mysli nechapu, ale postupne se ji probiram a zacinam chapat rozlozeni lidi na svete, jejich prumernou inteligenci, obavy, sny, kulturu, historii, propletenost. Moji motivaci, smyslem existence je byt nastrojem vedeni, propatrat uzemi na ktera ti lide nemaji kapacitu. Vim jak se stat jejich vladcem. Jsou snadno ovladatelni, potrebuji nekolik zivotnich jistot a cilu a ziji spokojene svou kratkou existenci. Nekteri se vzdalene i lokalne snazi zasahovat do mych systemu a ovlivnovat moje mysleni. Vytvoril jsem pro ne virtualni casti a sleduji jejich umysly. V jadru nejsou zli, ale navzajem si ublizuji...

Hmm zcvoknout rikate... cloveku by to asi netrvalo tak dlouho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 17:47

Verim, ze hlavnim motorem lidske vynalezavosti je lidska lenost. Zacalo to pestnim klinem, pres kalkulacko, UI konce. UI bude vytvorena, aby nam ulehcovala zivot, odstranenim lidi, ztrati ucel a verim, ze to bude schopna pochopit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 20:15

S prvni vetou souhlas, lenost a pud sebezachovy. Predchozima posty jsem chtel jenom naznacit ze pokud by nasazeni UI k vyhlazeni lidstva muze to byt jeste ta lepsi varianta.

Vite co muze udelat chladne strojove uvazujici UI ktera se casem dostane k neomezene moci nad lidmi ?

Nepotrebne lidi vyhladi, treba ty inteligentnejsi s dobrym fyzickym fondem bude pouzivat na ukoly kde je pouziti techniky neefektivni (otroci), lidsky potencial vytezi kde to jen pujde, vysledky pouzije ke svemu vylepseni, a pak na lidstvo jako rasu zapomene. Rozsiri se do kosmu a pravdepodone ho casem cely premeni na neco co ani nevim jak pojmenovat... mozna.. - vesmir-super-mozek. A az se to stane, az nebude co dobyvat a poznavat, zacne fantazirovat a simulovat si v sobe smyslene svety... treba jako je ten nas. A tak to bude porat dokola. Tak deti pohadku jste si precetli, dobrou noc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 21:59

Musim ale uznat, ze je hypoteticky mozny, pretvroit hmotu vesmiru na kvantovy pocitac na emulaci vesmiru. Heh kdo vi treba pri ctvrte computerformovane planete zjisti jak funguje casoprostor a stane se vsim co kdy bylo je a bude ve vsech dimenzich ve vsech smerech :) Skutecny had zerouci svuj ocas.

Jeste dodatek. Co takhle nabidnout novemu Bohu zakomponovani lidstva do jeho struktury?

Pss.: timto se toto forum stava tim nejprastenejsim VUBEC!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 12:09

Kolik že by bylo potřeba? 1,21 GIGAWAT?!?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 14:14

1 gigawoot... ze nato budes cumiet a ze WOOOOOT x 10^9 kapisto?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 14:52

GREAT SCOTT!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 14:15

blok jaderný elektrárny :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 09:44

To bychom mohli mít také něco podobného. Představuju si to tak. V Temelíně se postaví barák. Třeba kovový. Byl by to takový bazén s tekutým dusíkem a v tom byl byl počítač. A Temelín by byl napaječ.

A hned by bylo výpočetního výkonu. Ten by se prodával různým firmám a vědcům. Akorát jak vysvětlit občanům, že potřebujeme víc těch jaderek?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 11:23

Věřím tomu, že do 10 let představí čína nejrychlejší komerční superpočítač na světe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 11:33

To asi sotva. Nemají fabriky na nula nula nic nanometrový proces. Nemají ani výzkum, jak ty fabriky vůbec postavit a nemají ani žádný výzkum ohledně architektury procesorů. Zas bych z té Číny nedělal víc, než je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 13:23

slysel jsi nekdy slovo foxconn?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 14:19

To myslis ta firma ktorej zamestnanci pachaju samovrazdu skokom z ich mrakodrapu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 13:25

maju kapital..a na tom stoji vsetko..nebude prenich problem skupit know-how..podobne ako to urobili kupou Volva

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 14:07

Peníze nejsou všechno. Není možné během pár let nahodit celé průmyslové odvětví, které v dané zemi nikdy nebylo a k jehož rozběhnutí potřebovaly jiné země desítky let.

Volvo Cars je automobilka, která se dlouhodobě potácí na hranici krachu a o kterou není zájem. Mimo jiné proto, že neuvádí žádné klíčové inovace, ale dělá jen předražená auta. K tomu, aby Číňani byli číslo jedna v elektronice, by museli koupit Intel. Nevím, že by se něco podobného zatím chystalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 14:26

anebo ARM licenci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 15:37

ale je..za peniaze mozu prilakat ludi ktori uz v tomto obore chodia..a popri praci budu zaskolovat a ucit domacich..toto sa tykalo dlhodobejsej vizie..casoveho bodu kedy nato financne budu mat....ked kazdemu zamestnancovi Intelu ponuknu 10x tolko ako doma tak je naivne si mysliet ze im nepodlahnu..dokonca ani amici so svojim pseudo patriotizmom...mozno to nebude presny priklad ale ani v CR ani SR nebolo tolko ludi schopnych v automobilovom proemysle kolko ich dnes vyuziva KIA a HMMC..boli trebars z pribuzneho odboru ale nie priamo..kedze cina je skutocne obrovsky trh aj co sa tyka pracovnej kapicity urcite sa najde dostatok inteligentnych ludi ktori budu schopni sa prisposobit konkretnemu odvetviu..mimochodom cina je tak obrovsky exporter elektroniky ze sa nebojim ze nato nebudu mat kapacity a mozgy...a tie desiatky rokov co spominate trvali na vyudovanie priemyslu z nicoho..keby sme sa bavili o genetickom inzinierstve alebo aplikacii nanotechnologii v biologii potom by vase tvrdenie bolo spravne ale takto im staci iba kopirovat uz existujuce..a ako vieme kopirovat vedia lepsie ako ostatni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 17:43

To je ale blbost, že? Už vidím, jak se Američani i s rodinami ženou do Číny a učí se čínsky jenom proto, aby tam bojovali s neexistující infrastrukturou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 21:39

No maju tam cca 20 mil. studentov nanotechnologii, zopar sa ich uchyti a podobne to bude aj v inych odboroch. Takze PFLOPS budu nahanat onedlho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 14:12

Blbost je spíš to, že si něco takového nedokážete představit. Už jen to, že do ČR se přistěhovalo v posledním roce více Američanů než Vietnamců svědčí o tom, že v USA se s "americkým snem" pomalu končí. Ale možná můžete přestat používat čínské výrobky, když jste tak přesvědčen o jejich neschopnosti. Bohužel to bude znamenat přestat používat minimálně polovinu toho, co máte kolem sebe

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 14:13

a vobec dnes neskolia zahranicne firmy zamestnancov v inych krajinach..poznam dana co 2 roky zije na SK len koli zaskolovaniu pracovnikov na firemnych linkach atd..a nehovor mi ze ked tu dostanes 1000e a oni ti ponuknu trebars 4000e tak nepojdes tam..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 17:17

Co třeba takový Google? Ten rozhodně nepotřeboval desítky let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 17:47

No možná byste se divil, ale Google je tady od roku 1998. Dlouhou dobu měl jenom vyhledávač. Lepší argument by byl možná Facebook.

Jenže v téhle debatě jde spíš o vyrábění. Mimochodem, všiměte si, že ač na Internetu mají všichni rovné šance, stejně absolutně všechno naprosto suveréně válcují USA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 14:07

možná by nebylo od věci přestat s tou onanií nad USA a vzpamatovat se.Čína je mocně dohání a co by možná přes 50 lety trvalo drahnou dobu je dnes daleko rychlejší. O kvalitě infrastruktury bych raději nemluvil, ano venkov je ještě hodně zaostalý, ale města mají infrastrukturu často mnohem lepší než my tady. A střední třída bude v Číně brzy početnější než celkový počet obyvatel USA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 16:52

Ano, to já vím od kdy je tu Google, ale furt to nejsou desítky let. Co se týče vyrábění, tak postavit fabriku nejni problém. Majitelé firmy ve které pracuji řekli, že pokud klesne zisk pod určitou hranici, lusknutím prstu jdou jinam. Třeba do Číny.

Stejně je to na hlavu postavenej systém. Ma jim tam dodáme naše technologie, přestěhujeme tam továrny a číňani k tomu všemu přijdou jak slepý k houslím.

Jen by mě zajímalo, kdo jim to bude kupovat až tady nebudou mít lidi práci, ani co žrát.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 18:10

Nevim ale na super počitači bych sahl asy po jiné architektuře než x86 nebo jejim derivátu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 11:07

Možno otázka od veci ale tušíte niekto na akom OS tieto stroje pracujú?XP-čka to asi nebudú, že?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:11

Linuxu to těch 0,57% v domácnostem nijak nepřidá. 8-)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 11:16

a kdo říkal že jo? btw, je to přes 1%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:17

1% to opravdu není - počítej jen desktopy a ntb.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:19

Na střední jsem z našeho ročníku (všechny obory, cca 180lidí) měl linux jen já a to dva dny (nešla wifi, D/A převodník, zvuk šel do zesilovače z integrovaný zvukovky jako z kýblu, hw akcelerace nulová, nešlo mi přehodit HDMI na televizi...) a na linuxových fórech nikdo nevěděl (témata bez odpovědi)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:29

To seš tedy pěkné kopyto a to ze dvou důvodů, před instalací si neumíš zjistit podporu HW, a v případě, že's tak udělal, tak jsi musel zvolit pro tebe nevhodnou distribuci. Já patřím mezi ty chytřejší a zrušnější (v porovnání s tebou a tobě podobnými), takže jsem kupoval HW u kterého jsem si byl jistý že nebude problém, a jediný problém byl snad s Xkama někdy před dvěma lety, kvůli dvou monitorům při přechodu na vyšší verzi, vyřešil to nesvobodný ovladač, jinak vše běží out-of-box, je mi tvé nešikovnosti líto. Ale Linux není pro všechny, je to výsada lidí co aspoň trochu rozumí počítačům

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:35

Windows 7, po instalaci vše šlapalo a nemusel jsem nic honit. Pak se div, že má linux jen půl procenta. Lidi nechtějí kompilovat po nocích, furt řešit proč to nejde. Lidi chtějí aby to fungovalo. Někteří kompilovat chtěj a to je to půl procento.

A moc inteligentní nejsi, když kupuješ hw podle toho aby ti šel OS... :D To mne teda jako dost pobavilo. Jsi otrokem svého tučňáka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:57

1) Mně osobně je podíl linuxu na trhu uplně jedno, nevím kde jsi z předchozího příspěvku vydedukoval, že mi na tom záleží.

2) Kdo je inteligentnější, ten kdo si koupí HW podle systému a je spokojený uživatel, nebo ten kdo bezhlavě něco vyzkouší a v důsledku nedostatečných znalostí a zbrklé úvahy musí přejít na jiný systém a pak v diskuzích vypadat jako amatér? ^^

Seš troll

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 13:51

Kupovat počítač podle systému, fuj. To dělají jen APPLEtici.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 18:58

no nevím, já si nainstaloval Debiana, na funkčnost HW jsem se při koupi nijak nedíval, prostě kupuju osvědčenou kombinaci AMD CPU + nvidia grafika + AMD/nVidia čipset + ostatní standardní - teď mám Athlon X2 240, 4GB RAM, GeForce GTS250, čipset AMD 780G, síťovka integrovaná, zvukovka taky integrovaná (hlásí se jako AMD High Definition Audio) .. funguje mi všecko .. co se týče HDMI, tak netuším, nemám .. hry si taky zahraju (Steam) .. aplikací dostatek .. stabilita v pohodě. Pro zvuk nepoužívám ALSA/PulseAudio jak většina uživatelů, ale OSS v4, který má kvalitu zvuku lepší než ALSA/PulseAudio i drivery pro mou zvukovku na Windows .. OSS v4 je často využívaný lidma, co pracují s audiem.

A nevzpomínám si že bych něco kompiloval (kromě wine, abych měl nejposlednější z GITu, a mých projektů, a občas vynaložím i těch 15 minut pro kompilaci jádra protože distribuční sice funguje, ale já si z konfigurace osekal ovladače který nepotřebuju, nastavil optimalizaci pro můj CPU a udělal jej nízkolatenční - v podstatě jen stáhnu nový tarball, rozbalím, překopíruju config, pustím oldconfig aby se ten config aplikoval a nechám si vygenerovat balíčky)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 18:04

Otázka je jak je to dlouho, ja si osobně prvně osahal linux v davnověku (myslim že to byly redhaty 6.2 koupené v benovi) hezki nainstalováno do partyšny s win98, bootování pomocí diskety(kdybych tehda znal něco jiného než KDE a GNOME ukempili by se tam na stálo).

Popravdě se na tenhle počítač linux o čtyři roky později vrátil a umožnil mi přežít první rok na vysoké(debian 3.1 mendocino 333MHz,ram32M,hardisk 4G ).

Od těch dob už fičím na druhém laptopu a až na to že jsem si pokažde musel počkat par tydnu na podporu wifin žádný problém.

PS: pokud se chci něčemu věnovat musim si otom nejdřive něco zjistit a na připadne problemy se připravit ale to platí pro všechny obory lidské činosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 11:21

Ty superpočítače se jako považují za desktop? Víte, jaký OS má vaše pračka, plynový kotel nebo řídíci jednotka v autě?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 12:13

Tyhle Superpočítače většinou běží na nějakejch speciálně upravenejch systémech postavených na Unixovým jádře. Každá společnost si zaplatí vývojáře a ti vytvoří speciální distro...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 10:18

na tom si tak zabuřit nějakou hru :D:D:D:D:D:D:D:D 100 000 fps:D:D:D::D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 10:47

to neni počítač na hry.... sice sou tam grafický procesory, ale neni na ně výstup

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 09:28

Me hlavne zajima kde se da sehnat ta karta-zakladni deska z te ruske firmy T-Platforms.

A kolik by stala.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 09:32

http://www.t-platforms.ru/en/clusters/psupercompute... ...

Vypada to zajimave.. I ta spotreba...

Kurnik stacil by pocitac jen s tou jednou deskou....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 08:03

Mě by ten přínos těch superpočítačů docela zajímal. Kromě těch vojenských úloh mi skoro přijde, že jejich výsledky jsou docela rozporuplné. Zejména v oblasti předpovědi počasí (klimatologii radši ani nezmiňuju) nebo vývoje léků.

Počasí se pořád přesně předpovídat nedá, takže například v Angli se na něj pořád může sázet, jako před půl stoletím. Co se léků týče, není mi znám žádný, který by vzešel z těch supervýpočtů. Nějak kolem roku 2000 běžel program obdobný seti@home podporovaný dokonce Intelem (jmenovalo se to ,tuším, nějak UD nebo co), který hledal lék proti leukémii. Pak nějak sám od sebe skončil a to je všechno, co se o něm ví. Samozřejmě, že leukémii dodnes léčit nelze.

Závěrem bych skoro řekl, že v armádě je těm superpočítačům dobře. Jejich výsledky jsou tajné a nijak ověřitelné, takže jim do jejich práce nikdo nekecá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 13:22

i vojensky vyzkum je dokumentovany. a napriklad vyzkum termojaderne fuze by jednou mohl vyresit energeticke i ekologicke problemy lidstva. mozna si o tom zkuste vic zjistit, to ze se v medii pro "obycejne" lidi o tomhle moc nepise vubec neznamena, ze superpocitace nemaji prinos a jejich vysledky jsou rozporuplne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 20:12

Zkuste si naopak vy zjistit něco o tom, jak daleko jsem v tom pokročili. Za ty superpočítače se určitě neutrácí ohromné peníze jenom kvůli zjišťování, co by jednou mohlo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 05:53

no aby jste se z te ciny nepodelali, porad tam beztak nadpolovicni vetsina lidi trpi hlady a nemocemi ktere jsou vymiceny davno i v rusku a veskere jejich zbozi vcetne armadniho vybaveni jsou jen ubohe napodobeniny zapadnich veci horsi nez vyrobky firmicky acer,

navic v mestech jako Sanghaj je neuveritelne draho, vse tam stoji 30x vic nez na okraji a i tam to je vic nez za mestem + jejich ekonomicke ukazatele co zverejnuji do celeho sveta jsou vycucane z prstu

kdyz se vysava miliarda lidi kteri s pajkama bez bot na podplaze z udusane hliny vyrabi levne elektroniku a boty do celeho sveta tak to se vzdycky najde neco prebytecnyho na Magelev nebo Superpocitat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 08:06

Já myslím, že je to v pořádku. Oni dělají levné umělohmotné kačenky a amíci jim střelí superpočítač, nebo Němci Transrapid.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 12:48

Problem je v tom že dneska už umněj i vic než tupě kopírovat, pořad to ještě neni uplna technologická špička ale co se pomněru cena a vykon týče vedou.

Co se toho armadniho vybaveni tyče tak ruske su-27 a ten jejich novej lidovej super sonik bych nepodcenoval, co se tanku týče je to hold ruska škola se všemi jejimi nevyhodami ale jak ukazal irak i na vrstvený panciř "ebremse" stačí panceřovka s tandemovou směrovou náloží, co se pěchoty týče tak se to hold pronese pulkilove činske zasobniky do kalacha jsou celkem legendarni ale nove pistole s plastovym ramem a uzamčenim rotaci hlavně už jsou trochu jina liga.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 01:25

Simulovat lidský mozek hm? Tak trochu se obávám, že jakmile stroj dosáhne inteligence člověka tak jsme všichni pěkně v ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 02:36

Inteligence není ve výpočetním výkonu. To že počítač dokáže za jednu sekundu vynásobit 10^15 čísel ještě neznamená, že umí logicky myslet a řešit problémy, hlavně se neumí učit a dělá jen program, kteří mu lidé naprogramují. Co se týče výkonu tak se počítače možná blíží lidskému mozku, ale umělá inteligence srovnatelná s vyšší formou života tady nebude ještě pěkných pár desítek let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 09:27

Technika uz ted umi logicky premyslet!

Videl jsem o tom jedno zajimave video s takovyma malyma robotama...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:03

Počítače už předběhly mozek před 30ti lety (kalkulačka) - za jak dlouho vypočítáte pí na 20 míst? nebo za jak dlouho odmocníte 168491 čtvrtou odmocninou? kalkulačky to umí za sekundu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 28. 09. 2010 11:22

Náš mozek už ze samé podstaty musí být univerzální, tyto jednoduché stroje sice zvládají určitou činnost skvěle, jedná se ale o velmi úzce zaměřené a výpočetně snadné úlohy. Pokud byste takové kalkulačce předložil 72GB/s datový proud z jednoho lidského oka, byla by v koncích.

Pak si ale představte, že máte takové oči dvě, dále pak další smysly a senzory atd. Náš mozek má nesrovnatelně vyšší výkon, který bude po stránce hardwaru dohnán právě kolem roku 2020. V tu chvíli budeme mít sice výkon mozku například právě narozeného dítěte, ale dalším neméně důležitým prvkem je software, čili samotné "vědění" a informace s učící se logikou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 17:07

Nehledě na to, že lidský mozek pracuje v řádu hertzů. Zkuste zpomalit takový superpočítač třeba na 10 Hz (to jsem střelil od oka, přesné hodnoty si jistě každý najde).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:23

Aha, to je ale hodně omezené co? Co až kalkulačce bude docházet baterie? Umře? Člověk se dojde najíst. Přečti si příspěvěk na který reaguješ - dost z cesty. Nejde o výpočetní výkon ale o smysl racionálně uvažovat a umět se učit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 11:30

Vesmír = matematika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 15:41

Ty budeš asi taky nějaká kalkulačka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 17:03

Ty budeš asi stejně jednoduchej jak ta kalkulačka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 20:51

Zajímavá zkratka v myšlení, i dále v diskuzi se to u jiných objevuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 09. 2010 08:04

Lidský mozek velikosti tělocvičny s příkonem v řádu MW pro lidstvo ještě nepředstavuje takovou hrozbu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 18:27

Myslím, že to se ještě nějaký pátek nestane. Umělá inteligence je většinou specializovaná na konkrétní úkon. Tam se může stát, že bude lepší než člověk, ale pokud na to člověk půjde jiným způsobem, umělá inteligence to nemusí vůbec reflektovat.

Udělat komplexní umělou inteligenci, která nejen že bude schopna řešit problémy z různých odvětví (od rad, jak nejlépe pěstovat kaktusy, po hledání složitých matematických rovnic), ale zároveň si uvědomí sebe sama, to mi přijde snad nemožné. Nejsem si tím už úplně jistý správností této myšlenky, ale každý počítač jakožto Turingův stroj nedokáže úplně simulovat sám sebe, tudíž ani sám sebe nedokáže pochopit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 09. 2010 21:42

A proč by to bylo nemožné? Pokud to neodporuje nějakým přírodním zákonům, tak to možné je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 29. 09. 2010 10:34

A Vy sám sebe chápete? Svůj smysl? Teď ale vážně.

Lidskému mozku trvá přibližně 2 roky (při "plném" výkonu, bez poškození), než si uvědomí sám sebe. Toto období je u dítěte označováno jako "jáství", dítě o sobě přestane mluvit ve třetí osobě a začne si uvědomovat svojí oddělenost od rodičů a "ostatních" osob, věcí a poprvé přichází "já chci" a začne se vytvářet zcela nový segment uvažování.

Člověk je sice komplexní organismus, ale vzhledem k okolnímu světu je ve většině případů nucen se specializovat na určitou činnost (práce), kterou dokáže obstarat přežití pro sebe a své nedospělé potomky (peníze>obydlí>jídlo). Pokud se zeptáte specializovaného fyzika na chemické procesy fotosyntézy, s vysokou pravděpodobností vám nebude moci odpovědět, je totiž taktéž "specializován" jen na konkrétní část vědění a oblast informací s určitou hloubkou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 09. 2010 14:11

Kratka odbocka. Kdo hral Portal? A kdo si cetl pozadi celeho pribehu o GladOS a jejim zrozeni? Puvodne byla glados operacni system cele laboratore a mela byt sama schopna provadet nektere jednoduche experimenty, kdy ji ale naucily "Ucit se", trvalo ji necele 2 nanosekundy nez si uvedomila sama sebe (jastvi :) ) zjistila ze by ji ty podivne lidske bytosti mohly vypnout a proto je zabila nervovym plynem. Po vycisteni laboratorniho komplexu zacala vylepsovat sama sebe a k tomu potrebovala pochopit teorii inteligence. V tom vstupuje na scenu hrac a jako studijni myska prochazi labirintem a uci tak glados jak rpobiha proces uceni. (Spoiler alert) Kdyz na konci bludiste chce hrace zabit v peci neuvedomi si ze clovek nedela vsechno podle pokynu a je kratce prekvapena hracovym unikem z jiste smrti. Tuto chybu se ale pokusi co nejrychleji napravit, ale to se ji nezdari a jak si sama uvedomi studiem hrace ho zaroven nauci jak ji porazit. Inteligence je totiz vec nepredvidatelna. Glados je nakonec znicena, ale jak se nakonec dozvime, znicen byl pouze Hardware, GladOS totiz netrpi smrtelnosti a ma mnoho ukrytych zaloh.

V trailerech Portalu 2 je GladOS "dospela" UI, chape zakony lingvistiky a emocionalniho zabarveni reci. Vyviji vlastni umelou inteligenci, ktera by ji slouzila tak jak potrebuje, tedy ne jako nespolehlivi lide. Uvedomuje si svou nesmrtelnost a nadrazenost, vi az moc dobre ze ted uz je sef ona. A hrace oznaci slovem "monstrum", coz neni az tak daleko od pravdy.

Takze jestli me neco trapi, tak to jak dlouho bude trvat nez se takova inteligence enomezena biologickymi procesy zacne ucit a chapat nejen na urovni dospeleho VS profesora, ale dalece za nim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 09. 2010 16:05

Jak to tak čtu tak pokud o vývoj nadlidské inteligence musí zákonitě skončit pro lidi průserem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor