Superpočítače Cray a Möbiova páska

Během tohoto týdne nastává výročí narození Američana Seymoura Craye, který se stal takřka synonymem pro superpočítače v druhé polovině dvacátého století. Na poli matematiky zaujme dvojice Möbius-Lambert, pozornosti však neuniknou například ani Edisonovy patenty.

Superpočítače se jmenovkou Cray

Na poli čistě počítačového dění si lze tento týden připomenout výročí jednoho z nejslavnějších představitelů dvacátého století, řeč je o Seymouru Crayovi. Tento americký inženýr se narodil dne 28. září v roce 1925, zemřel 5. října 1996 a právem je považován za otce superpočítačů.

Právě podle Seymoura Craye byla pojmenována celá řada známých superpočítačů, první ze slavných nesl označení Cray-1 a světlo světa spatřil roku 1976. Cray-1 se svými více než pěti tunami připomínal otesánka, původně byl zkonstruován pro národní laboratoře v Los Alamos. Cena každého superpočítače se značkou Cray-1 se pohybovala kolem osmi milionů dolarů.

Superpočítač Cray-1 (zdroj: Spiky Norman)

V osmdesátých letech se novou architekturou mohl pochlubit model Cray-2, jehož hlavní paměť disponovala kapacitou 4 GB a výpočetní výkon zajišťovaly čtyři procesory. Pro mnoho lidí se označení Cray stalo synonymem pro superpočítače, takže i v online světě postupně vzniklo několik webových stránek s touto tématikou. Prvním krokem po této cestě může být stránka společnosti Cray, tématická prezentace na webu Microsoftu, případně přehled na serveru Filibeto.org.

Další informace:
http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/2002/xsvub_p030_esej.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Seymour_Cray

Pí vedle Möbiovy pásky

Ani tento týden nesmí chybět malá pozvánka do světa matematiky, a to v podobě připomenutí výročí dvou známých osobností – řeč bude jmenovitě o Augustu Möbiovi a Johannu Heinrichu Lambertovi. První z jmenovaných se narodil 17. listopadu roku 1790, do kalendária se však dostává vzhledem k datu úmrtí, jež přišlo 26. září v roce 1868. Möbiovo jméno se do mysli lidí zřejmě nejvíce dostalo díky takzvané Möbiově pásce. Její obrázek si můžete prohlédnout například na této stránce a zvláštní je tím, že se ve svém ztvárnění jedná o dvourozměrnou plochu, která má však pouze jednu stranu.

Möbiova páska (zdroj: Tiscali reference)

Dalším z výše uvedené dvojice matematiků je Švýcar Johann Heinrich Lambert, jenž se narodil dne 26. srpna roku 1728. Do kalendária se tak dostává datem své smrti, jelikož zemřel 25. září 1777, podlehl tuberkulóze. Lambert si získal matematickou pozornost tím, že v roce 1761 dokázal iracionalitu čísla pí. Jak jsme již psali v dřívějším kalendáriu nazvaném Obří baterie a transcendentní pí, o více jak sto let později (v roce 1882) jeho výsledky doplnil Ferdinand von Lindeman, který navíc podal korektní důkaz transcendentnosti pí.

Další informace:
http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6biova_p%C3%A1ska
http://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Heinrich_Lambert

Bleskově: Amorfní polovodiče a Edisonovy patenty

Dne 30. září v roce 1905 se narodil anglický fyzik Nevill Francis Mott, který se výrazně zasloužil o výzkum v oblasti amorfních polovodičů. Jedná se o takové polovodiče, které dle svého původního označení nemají pravidelnou vnitřní strukturu. Nevill Francis Mott získal za jejich zkoumání Nobelovu cenu za fyziku, a to v roce 1977. Již předtím byl však povýšen do šlechtického stavu a vysloužil si tak titul sir. Pro úplnost základních biografických fakt ještě uveďme, že zemřel 8. srpna v roce 1996.

Den třicátého září si v kalendáriu nepřipomeneme narozením ani úmrtím někoho slavného, ale pořádnou nadílkou patentů, jež nebyly uděleny nikomu jinému než T. A. Edisonovi. Právě 30. září v roce 1890 totiž tento slavný fyzik získal od amerického patentového úřadu patenty číslo 437422 (Telegraphy), 437423, 437424, 437426 (vše Phonograph), 437425 (Phonograph Recorder), 437427 (Method of Making Phonogram Blanks) a 437429 (Phonogram Blank). Touto jednodenní nadílkou patentů americký úřad vyhověl dřívějším žádostem a dalším dílem tak přispěl k Edisonově celoživotní sbírce řady patentů.

Další informace:
http://www.aldebaran.cz/famous/people/Mott_Nevill.html
http://edison.rutgers.edu/patents.htm

Diskuze (43) Další článek: IDF 2006: Na křemíku záleží (bonus: krásný zajíček)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,