Umění

Superdetailní sken obrazu Noční hlídka od Rembrandta odhaluje každý tah štětcem. Můžete se na něj podívat online

Nizozemské muzeum Rijksmuseum nechalo detailně naskenovat nejslavnější Rembrandtův obraz Noční hlídka. Technická kvalita a výsledná detailnost je fascinující. Celkové rozlišení obrazu je 44,8 Gpx (231 250 × 193 750 bodů), což odpovídá jemnosti 1270 ppi. Jeden pixel tak zachycuje 20 µm z obrazu. 

Na výsledek můžete nahlédnout v galerii výše, anebo přímo v interaktivní aplikaci, kde si můžete přibližovat kterýkoli detail. 

K digitalizaci obrazu se využil fotoaparát Hasselblad H6D-400c, který disponuje středoformátovým čipem s rozměry 53,4 × 40 mm s rozlišením 100 Mpx a dynamickým rozsahem 15 EV. Jedná se o mimořádný profesionální přístroj, který se prodává za 1,4 milionu korun (jen tělo bez objektivu). Obraz se fotil skládanou multiexpozicí 528 snímků (24 řad, 22 sloupců).

Tento slavný obraz byl podrobně digitalizován již dříve a výsledek je k vidění v rámci službu Google Arts. Doposud tento sken platil za kvalitní digitalizaci, jenže jeden pixel zde odpovídá „jen“ 100 μm a také dynamický rozsah je zjevně nižší. Vedle nového skenu už zkrátka zdaleka tak nenadchne.

Obraz Noční hlídka je nejznámějším obrazem nizozemského malíře Rembrandta van Rijn. Namaloval ho v roce 1642 a jedná se o plátno s úctyhodnými rozměry 363 × 437 cm. K malbě používal olejové barvy. Obraz byl po dobu své existence několikrát poškozen necitlivými zásahy.

Jedním z takových bylo i nanesení tmavého krycího nátěru, který začal vzbuzovat dojem, že se jedné o noční scénu a podle toho byl obraz později také nazván. Při restaurování byl tento nátěr odstraněn a bylo tím potvrzeno, že se jedná o denní scénu. Rembrandt však rád využíval velkého rozsahu jasů, a tak i na zrestaurovaném obraze vyniká kontrast mezi světlejšími postavami v popředí a tmavším pozadím. 

Váš názor Další článek: Základní desky s čipsetem AMD B550 nepodporují starší Ryzeny. Starší desky nebudou podporovat Zen 3

Témata článku: , , , , , , , , , , ,