SUN uvádí svůj první paprsek

Sun Ray 1 je novým pokusem o oživení principů Network Computeru.
Sun Ray 1 je novým pokusem o oživení principů Network Computeru. Jak je dobře známo, původní idea Network Computerů zhavarovala především na tom, že cena běžných počítačů výrazně klesla a Network Computery ztratily svoji přitažlivost. Sun se to snaží nyní napravit tím, že Sun Ray 1 bude veškerou výpočetní sílu vyžadovat po serveru, bude tak technicky jednodušší a tak levnější, serveru ale nijak neulehčí.

V malé krabičce velikosti knihy (18x18x5 centimetrů) jsou základní vstupy a výstupy – konektor pro klávesnici s myší, síťová karta, konektor pro monitor. Zajímavostí jsou 4 USB porty (klávesnice a myš se připojují také přes USB) a výstup pro video NTSC/PAL. Navíc je tu čtečka karet SmartCard, pokud tedy přijdete k jinému stroji, zasunutím své karty se přihlásíte a systém bude ve stejné podobě, v jaké jste jej jinde opustili.

Nedávné pořízení firmy Star Division celé uvedení Ray 1 urychlilo. Sun totiž dokázal konečně nabídnout i pro tyto terminály rozumný kancelářský balík Star Office, který je poměrně známý. Nedostatek aplikací byl také jedním z důvodů neúspěchu předchozí generace Network Computeru.

Zajímavý je také cenový model, se kterým SUN přichází. Sun Ray 1 bude dostupný za měsíční pronájem 9,99 dolarů na dobu pěti let. Spolu s 17palcovým monitorem pak prý pod 30 dolarů měsíčně.

Tato nabídka pochopitelně neoslovuje výkonné nebo doma sedící uživatele. Své nasazení najde především ve firmách, kde více uživatelů využívá základní funkce nebo speciální jednoúčelové programy. Velké firmy také oslovuje minimálními nároky na správu jednotlivých stanic. Také pochopitelně se musí tyto hloupé krabičky připojovat na chytrý server a tam Sun určitě bude.

Otázkou je, jestli toto oživení starých principů bude úspěšné. Nyní je situace již trochu odlišná a Sun se již z chyb poučil, nicméně svět je nyní více skeptický a podobná ohlášení již bere s větší rezervou.

Diskuze (2) Další článek: Pevné nastavení obnovovací frekvence obrazovky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,