Sun koupí výrobce alternativního balíku Office

Sun koupí firmu Star Division, která je známá především na Linuxu svým produktem Star Office.
Sun koupí firmu Star Division, která je známá především na Linuxu svým produktem Star Office. Star Division je jednou z agilních firem, které se snaží prosazovat na trhu alternativních kancelářských balíků. Dominance Microsoftu a jeho Office je pochopitelně úctyhodná, Star Office ale své zájemce přitahuje zejména základní verzí poskytovanou zdarma a širokou podporou platforem mezi kterými najdeme Windows, Linux, Solaris, OS2, Mac OS a Java verzi pro tenké klienty. Hlavními aplikacemi Star Office je textový editor, tabulkový procesor, osobní databáze, prezentační program a kalendář.

Pro firmu Sun je Star Office přitažlivý z několika důvodů. Zejména si Sun rozšíří své portfolio produktů a bude více schopen nabízet srovnatelné produkty jako jeho největší rival Microsoft a současně bude schopen nabídnout nejen serverové vybavení a základ pro vybavení stanic, ale také přímo konečné aplikace, které budou schopny fungovat na jeho strojích. Sun plánuje představit počátkem září novou řadu tenkých klientů, které by měly být výrazně schopnější než poněkud neúspěšné Javastation. Zde by právě mohl Star Office zabodovat jako přímo nabízené aplikační vybavení.

Při přesouvání jednotlivých oddělení Netscape připadla Sunu jeho softwarová divize, k internetovému prohlížeči tak nyní má Sun i základní kancelářský balík. Při porovnání s Microsoftem tak má Sun výkonné řešení pro servery a Microsoft výkonné řešení pro kancelář, co se týče portfolia základních produktů, jsou na tom nyní velmi podobně. Otázkou ovšem je, nakolik bude Star Office dále podporovaný na různých platformách. Jasná je hlavně podpora pro jeho tenké klienty, kde důraz Sunu na serverocentrické řešení přinese nejvíce plodů. Dá se ale také předpokládat, že Sun nebude chtít příliš opouštět i ostatní platformy, zejména kvůli možnosti nabízet produkt funkční na více platformách a nabízet tak řešení, kde vybavení od Sunu může být pouze doplňkem stávajících řešení. Sun se již dříve přihlásil k podpoře Linuxu, nicméně stále Solaris staví do konkurence Linuxu. Prostě "budeme se o vás starat a až vám nebude Linux stačit, pomůžeme s naším řešením." S pohlcením Star Division se dá očekávat, že nějaká verze Star Office bude nadále k dispozici zdarma, pro Sun ale nebude prioritou a bude brána spíše jako upoutávka na hlavní produkt pro Sunu vlastní platformu.

Váš názor Další článek: Jak na tlačítka rychle a efektivně?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,