Sun chystá Javu pro PalmPiloty

Sun se opět chce s Javou vrátit do malých a jednoúčelových zařízení.
Sun se opět chce s Javou vrátit do malých a jednoúčelových zařízení. Musí však bojovat s výrobci klonů a Microsoftem, který se mj. snaží dostat svoje rozšíření Javy do unixových prostředí.

Společnost Sun Microsystems, tvůrce programovacího jazyka Java (nebo chcete-li platformy), se od počátku snažil Javu prosazovat jako vývojové prostředí, které umožní vyvinout software jednou a spouštět jej kdekoliv. Původní, a dosud neopuštěnou ideou Sunu je nasazení Javy od malých jednoúčelových zařízení až po velké informační systémy. Jenže se ukázalo, že Java je poměrně náročná na výpočetní výkon a pokud se kód optimalizuje, tak už není univerzální. Do hry vstoupil Microsoft, který do Javy zabudoval svoje rozšíření, což je mimochodem v současnosti předmětem soudního sporu mezi Microsoftem a žalujícím Sunem.

Na konferencei JavaOne ale Sun ohlásil spolupráci se společností 3Com, výrobcem kapesních počítačů Palm, na vývoji prostředí pro běh javových programů na těchto počítačích. V současnosti je možné stáhnout si beta verzi javového prostředí, které už bude v plné verzi integrováno do příštích PalmPilotů. Představitelé Sunu sami přiznávají, že v současnosti bránily Javě rozšíření do těchto zařízení její velké výpočetní nároky. Sun také pracuje na implementaci Javy pro další platformy, především Windows CE a Psiony.

Java, resp. 100% čistá Java, nad kterou stále Sun bdí, stojí před jiným problémem – objevují se její klony. Např. Hewlett-Packard připravuje technologii nazvanou Chai, která má zmenšit velikost javových aplikací až o polovinu. Mnohem více se ale Sunu nelíbí činnost malé společnosti Transvirtual. Microsoft má soudní spory se Sunem kvůli tomu, že do své verze Javy implementoval svoje vlastní rozšíření, kvůli kterým takto napsané programy nelze spustit jinde než v prostředí Windows. To z Javy dělá opravdu „jen“ programovací jazyk, o což Microsoftu jde. Právě Transvirtual má přinést tato rozšíření i na unixové platformy, čímž by tato připomínka Sunu byla bezpředmětná. Stejně tak chystá i přenesení technologie Microsoftu – COM (Component Object Model), která také dosud pracuje jen v prostředí Windows. Transvirtual se snaží představovat jako společnost, která bourá bariéry a snaží se všem vývojářům a uživatelům představit nejlepší technologie od dvou velkých javových rivalů. Tento bohulibý fakt možná ale kalí skutečnost, že tato drobounká společnost je financována právě Microsoftem...

Tato zpráva ale naznačuje jednu potěšitelnou skutečnost – Sun vývoj Javy a její prosazení nevzdává a to pomůže především vývoji nejen software, ale i výkonnějšího, byť i jednoúčelového, hardware. Otevřena zůstává také otázka vstupu Javy na trh mobilních telefonů (kam ji Sun od počátku směřoval), kde se nyní rýsuje gigantický souboj mezi americkými Windows CE a evropskou aktivitou Symbian. Úskalím by také mohla být snaha Sunu i soudními spory zastavit klony Javy – naposledy se to povedlo počítačové společnosti Apple, které to rozhodně nepomohlo.

Váš názor Další článek: Znepřístupnění administrátorských sdílení

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,