Sun a Google budou spolupracovat. Ohrozí Microsoft?

Včera byla oznámena spolupráce mezi společnostmi Sun a Google. Mnozí čekali bombastické vyhlášení a mohli pak být poněkud zklamáni. Ale jen na první pohled. Několikaletá spolupráce je ale rozhodně velmi významným krokem a má být výhodná pro obě strany. Může ohrozit Microsoft?

Co se to chystá?

Tento článek bude poněkud netradiční. První polovina bude čirá spekulace na základě informací dostupných včera kolem poledne. Byla totiž zveřejněna informace o tiskové konferenci těchto společností. Ta se ale konala až večer našeho času, takže rozuzlení bude v druhé polovině článku. Ti z vás, které zajímá výsledek, mohou skočit rovnou dál. Ostatním nabízím nejprve (v době čtení článku už spíše pro pobavení) několik možných variant. I vy můžete odhadnout, co se vlastně chystalo a pak si svůj odhad ověřit.

Nejpravděpodobnějším tématem tiskovky má být podle komentátorů právě kancelářský balík. Google má spolupracovat se Sunem a buď se bude podílet na distribuci Star Office (OpenOffice.org) a nebo se chystá přímo balík, který jsem si pracovně nazval GOffice a který bude samozřejmě na Star Office, resp. OpenOffice.org, postaven.

Kromě této možnosti jsou ve hře i další varianty. Někteří komentátoři přišli s hypotézou, že Google možná chystá vlastní operační systém, který bude postaven na Sun Solaris. Další verze už nejsou tak bombastické, Google prostě hodlá od Sunu koupit několik serverů a aby nebylo spekulacím dost, možná hodlá koupit servery právě pro svůj Free Wi-Fi projekt v San Franciscu. Otázkou je, zda by kolem toho proběhl takový humbuk. Faktem je to, že toto oznámení stačilo k tomu, aby o pár procent nahoru poskočila cena akcií firmy Sun.

Rozluštění hádanky

Správná je nakonec první varianta, i když žádné GOffice nebudou. Sun s Googlem podepsal několikaletou dohodu o vzájemné distribuci software. Společnými silami budou šířit zejména Java runtime, Google Desktop a samozřejmě i OpenOffice.org. Sun zahrne Google Toolbar do balíku Java runtime (jako možnost ke stažení). Google zase nabídne uživatelům při stažení Toolbaru i Javu. Spolupráce má pomoct "rozšířit a prosadit technologie Sun" jako Java a OpenOffice.org.

Google má mít na oplátku možnost vytvářet zdarma aplikace postavené na technologiích Sunu. Právě díky Googlu, který má celosvětový "záběr", má dojít k usnadnění popularizace OpenOffice.org (resp. StarOffice) či Javy a Sun tak může lépe bojovat proti Microsoftu. Finanční pozadí celé dohody jako obvykle nebylo zveřejněno. Co se spekulací o "GOffice" týče, žádný takový projekt není v současné době rozpracován. Zřejmě by asi ani nemělo příliš smysl se o něco podobného pokoušet a vytvářet další klon OpenOffice.org.

Ohrozí spojení Microsoft?

Google roste a "strká prsty všude", někteří mají z tohoto rozmachu až obavy. Firma sice nepřišla s vlastním kancelářským balíkem, ale vyhlášením spolupráce se Sunem se prakticky jedná o totéž a je to další způsob, jak ohrozit prakticky monopolní postavení Microsoftu v této oblasti. Může se to podařit? Záleží na mnoha faktorech, ale dá se říci, že dosud neměl nikdo takovou šanci jako Google, resp. zatím se o něco takového nepokoušel nikdo podobný, kdo má takový vliv jako Google.

Nejde zde ani tak o velikost firmy, Sun není zrovna drobeček, ale spíše o možnost propagovat daný produkt za malé náklady. Sun by jistě mohl investovat ohromné množství prostředků do propagace Star Office, ale taková kampaň by byla příliš nákladná, pokud by měla mít globální dosah a pravděpodobně by se nevyplatila.

Google má však výhodu obrovské popularity. Open-source produkty jako třeba právě OpenOffice.org jsou zde již dlouho, ale běžný uživatel o nich neví. Neví o nich, protože nemá odkud se o nich dozvědět, pokud nesleduje zrovna IT zpravodajství a není fanoušek. Pak už to ale není "běžný" uživatel v pravém slova smyslu, kteří právě tvoří tu většinu.

Popularita a možnosti Googlu však mohou dostat alternativní kancelářský balík (lhostejno pod jakým názvem) do povědomí i právě obyčejných uživatelů a budou ho chtít zkusit už jen proto, že je to "od Googlu". Vzhledem k tomu, že se jedná o produkt velmi kvalitní, je možné, že řada z uživatelů i po této prvotní "módní vlně" u balíku zůstane. Otázkou však zůstává kolik jich bude.

Pozice Microsoftu zatím asi otřesena nebude, ale důležité je slůvko zatím. Na rozdíl od Internet Exploreru, který je součástí Windows a uživatelé za něj nemusí platit nic navíc, jsou Office již poměrně nákladná záležitost. Nejedná se tak o stejnou situaci jako například v případě Firefoxu, kde běžný uživatel není k žádné změně nijak výrazně nucen.

Peníze ovšem rozhodnout mohou a pokud se Googlu a Sunu podaří dostatečně propagovat "jejich" kancelářský balík, přidají k tomu ještě nějaké bonusy navíc (propojení se službami Gmail, Maps, Talk a podobně), procento uživatelů může růst. Na první výsledky spolupráce si však musíme nějaký čas počkat.

Diskuze (30) Další článek: IMAP nebude, registrace na Spolužácích a další novinky na Seznamu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,