SugarSync: o špetku lepší Dropbox

SugarSync je další z programů, které umí synchronizovat složky a soubory napříč počítači. Dropbox je populární díky své jednoduchosti, SugarSync ale boduje díky mobilní synchronizaci.

Znáte Dropbox? Populární webové úložiště nabízí zdarma 2 GB prostoru a synchronizační klient pro Windows, Linux, Mac OS X a chytré mobily. Princip je pak vcelku jednoduchý. Cokoliv zkopírujete do speciální složky, se nahraje na webový server. Získáte tak elegantní archivaci pro případy, kdy by vám třeba selhal disk.

Dropbox oceníte také v případech, kdy často instalujete nový systém a nechcete pořád obnovovat zálohované složky třeba z druhého oddílu. Prostě si opět nainstalujete Dropbox, přihlásíte se a on už si na pozadí běhu systému stáhne zpět na disk vše potřebné z webového úložště.

Co umí synchronizační webový disk

synchro.pngDropbox ale především synchronizuje, jeho sílu tedy oceníte v případě, kdy pracujete s více počítači nebo systémy. Na každý z nich si nainstalujete klient a cokoliv pak nahrajete do speciální složky, se nejprve nahraje na webový disk a odtud pak na všechny další synchronizované počítače.

V práci si tedy do Dropbox složky zkopírujete třeba dokument, který musíte doma dodělat. Ten se nahraje na server a jakmile spustíte doma svůj počítač, klient si ho stáhne do identické složky, na identické místo.

Dropbox nicméně není jediný. Na Živě.cz jsme už psali o výborné alternativě Windows Live Mesh (asi nebude překvapením, že funguje pouze na Windows a Mac OS X), o podobném projektu Syncplicity a nyní přichází řada na SugarSync.

Rozumí si s Windows a Mac OS X

SugarSync je placené úložiště, základní 2 GB ale máte stejně jako na Dropboxu zdarma. Hned na začátku je ale třeba podotknout, že si oproti Dropboxu nerozumí s Linuxem – klient lze zatím nainstalovat pouze  na Windows a Mac OS X.

SugarSync toho umí mnohem více než Dropbox. Pokud pro vás tedy nebude absence podpory Linuxu omezující, stojí skutečně za vyzkoušení. První výhoda spočívá v decentralizovaném úložišti na vašem počítači. Nebojte se, vysvětlím to. Zatímco Dropbox synchronizuje obsah speciální složky, která samozřejmě může obsahovat libovolné množství podadresářů, SugarSync je mnohem chytřejší – záleží pouze na vás, které adresáře vyberete, a je úplně jedno, na jakém budou oddílu.

ss.png ss nova slozka.png
Po prvním spuštění SugarSync pojmenujete počítač a vyberete mu ikonu.Složky pro synchronizaci
můžete spravovat ve správci Manage Sync Folders

Dokáže synchronizovat i mobily

Zároveň ale budete mít po ruce i alternativu Dropbox složky – Magic Briefcase, která se nainstaluje do výchozího adresáře s dokumenty. Cokoliv do ní pak nahrajete, se bude automaticky sdílet se všemi zapojenými počítači. Bezplatný SugarSync zvládne synchronizovat tři počítače a také mobilní telefon, autoři totiž nabízí synchronizační klient i pro iPhone, mobily s Androidem, Windows Mobile a BlackBerry.

ss mobil.png  ss.png  ss.png  ss.png 
Podoba mobilní apliakce pro Android (ostatní platformy budou podobné). Z mobilu můžete spravovat počítače a jejich sdílené složky, stejně tak ale můžete nastavit synchronizaci složek na mobilu. Cokoliv do nich pak nahrajete, se okamžitě přenese na web a odtud na propojené počítače. SugarSync standardně nabídne také synchronizaci fotografií z mobilního fotoaparátu do složky Mobile Photos, která je dostupná na všech připojených počítačích.

Dva typy synchronizace: na web a mezi počítači

A ještě v něčem se SugarSync liší od konkurence. Zatímco u ostatních programů prostě pouze vyberete složku, která se má synchronizovat, v Sugaru se taková složka bude synchronizovat pouze s webovým úložištěm. Teprve na druhém počítači si pak vyberete, které takto synchronizované složky se mají propojit i s touto mašinou. Každý synchronizovaný počítač tak může pracovat s různými složkami. Právě z tohoto důvodu každý počítač obsahuje alespoň Magic Briefcase, aby existoval nějaký způsob sdílení na všech počítačích, pakliže ručně nenastavíte propojení ani jedné složek.

ss systray.png ss upload.png kontext.png
K SugarSync můžete přistupovat i z oznamovací oblasti, kde se můžete podívat třeba na průběh nahrávání souborů na webové úložiště při první synchronizaci. Na posledním obrázku pak přístup k synchornizovaným souborům skrze běžné kontextové menu, pomocí kterého si můžete vygenerovat odkaz ke stažení, nebo zobrazení kopie souboru na webovém úložišti SugarSync.

SugarSync samozřejmě podporuje sdílení s ostatními uživateli, verzování změn souborů (zdarma maximálně pět verzí), a tvorbu veřejných odkazů. Ty můžete vytvářet přímo z kontextové nabídky nad souborem a odkaz se zkopíruje do schránky. Díky němu můžete pak odkaz ke stažení nebo zobrazení souboru poslat třeba do diskusního fóra a SugarSync použít jako veřejně dostupné datové úložiště.

ss druhy pocitac.png  ss stahovani.png  ss druhy pocitac.png
A nyní SugarSync na dalším počítači s Windows XP: v přehledu už jsou zaregistrované dva počítače (Esprimo a Thinkpad), včetně nhraných složek z toho prvního. Zatím ale není nastavena vzájmená synchronizace vybraných složek, soubory tedy můžete pouze ručně stahovat (druhý obrázek). Vzájemnou synchronizaci nastavíte opět ve správci Manage Sync Folders (ve výchozím stavu se automaticky synchronizují složky Magic Briefcase a Mobile Photos, já nastavil sdílení složky Práce).

Přehledné a nepřeplácané webové rozhraní

Nicméně to má i Dropbox. A Dropbox má i celkem pěkné webové rozhraní. To „sugarovské“ je ale hezčí. Nejen že je přehlednější a u souborů, pro které jste vygenerovali veřejný link, se zobrazí speciální ikona a počet stažení, ale obsahuje i fotogalerii, která zobrazí ty synchronizované adresáře, které obsahují nějaké obrázky.

web.png  web.png
Webové rozhraní SugarSync, ve kterém můžete procházet společné složky (Briefcase, Mobile Photos) i
synchronizované/archivované složky ze všech nastavených počítačů (Esprimo, Thinkpad)

Upravte dokument na svém počítači, změny se uloží na web

Malou specialitou je pak synchronizované lokální editování dokumentu. SugarSync sice neobsahuje nějaký integrovaný webový kancelářský editor, pokud ale třeba dokument Wordu otevřete z webu, spustí se na pozadí drobný Java program WebSync (Java Web Start nevyžadující klasickou instalaci), který bude kontrolovat změny souboru. Jakmile třeba Word nebo Excel zavřete, drobný prográmek změny uloží zpět na web. Docela elegantní řešení, které trochu jiným způsobem řeší to, co bude umět Office 2010 ve spojení s webovým úložištěm Windows Live SkyDrive.

websync.png  websync.png  websync.png  websync.png
Pomocí WebSync můžete dokument stáhnout a běžně upravit, změněný soubor se pak automaticky nahraje zpět na server

Použít můžete i klasické archivační úložiště

Nakonec ještě jedna drobnost. Pokud nebudete chtít některé soubory sdílet a vystavovat je tak nebezpečí, že si je na druhém počítači třeba omylem smažete, můžete použít funkci webového archivu. To je vlastně speciální složka, kterou objevíte ve webové verzi, nebo v SugarSync klientu. Podstatné je ale to, že tato složka se chová skutečně pouze jako bezpečné webové úložiště a cokoliv do ní nahrajete, budete mít „navěky“ archivované.

Základní verze SugarSync je zdarma, a pokud se vám zalíbí, můžete si pořídit paušál, který začíná na 5 dolarech měsíčně. Za tuto částku dostanete 10GB úložiště, možnost sdílet data mezi větším množstvím počítačů a některá další rozšíření. Pro správu drobných souborů, dokumentů a dalšího harampádí si ale bohatě vystačíte s bezplatnou 2GB alternativou. Aplikace pro mobilní telefon je samozřejmě zdarma.

Diskuze (62) Další článek: Internetové diskuze: Schwarzenberg oblíben, Paroubek zatracován

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,