Suchou Prahou za deště

Multimediální turistický průvodce Prahou Praga Virtualis.
Zkuste vzít 8932 snímků Prahy, pospojovat je do panoramatických scén, ty pak spojit příjemným ovládacím programem, přidat několik desítek stránek informací o různých částech Prahy, přimíchat je do směsi a celé nechat uležet. Víte, co vám vznikne? No přece Praga Virtualis.

Když cédéčko poprvé vložíte do mechaniky, nevybafne na vás instalace, která by vám zacpala disk daty a registr klíči. Žádná instalace se totiž nekoná. Jedinou podmínkou pro běh programu je nainstalovaná správná verze programu QuickTime (je na CD), protože právě ve formátu MOV (QuickTime Movie, QuickTime VR) jsou na cédéčku uloženy panoramatické scény.

Skutečnou Prahou
Panoramatické? To si pan fotograf někam postaví stativ, udělá fotografii směrem na sever, pak na jih a totéž zopakuje i s ostatními světovými stranami. Z digitálního fotoaparátu putují obrázky do počítače, kde se pomocí specializovaného programu „slepí“ tak, aby vznikl kruh, v jehož středu stojí pozorovatel. V praxi je to trochu složitější a fotografií se na jedno panorama dělá okolo osmnácti, ale snad toto stručné vysvětlení postačí.

Výsledné panorama potom můžete dle libosti otáčet, zvětšovat (náhrada chůze vpřed), zmenšovat (a vzad), a pokud je některá oblast vzniklého snímku aktivní, pak se podobně jako v hypertextovém odkazu můžete kliknutím přenést na jiné místo, opět panoramatické.

Na 500 panoramat za večer nezvládnu
Jako první vás uvítá kreslená mapa Prahy, kde si vyberete, kterou část města byste si přáli navštívit. K dispozici je Pražský hrad, Malá Strana, Staré Město, Nové Město a Vyšehrad. Vyberete si tedy a exkurze může začít. Horní půlkou obrazovky se díváte a také otáčíte, s použitím kláves Shift a Ctrl zvětšujete či zmenšujete. Vlevo dole je jednoduchá mapa Prahy se zvýrazněnými místy, která je možné si prohlédnout. Kliknutím na ně je navštívíte. Místo již navštívené je na mapě barevně odlišeno, takže jednoduše zjistíte, která část Prahy vám ještě zbývá k prohlédnutí. Ve zbývající části obrazovky se objevuje popisný text k právě navštívené lokaci a naleznete zde i ovládací prvky (lupa, kompas, přepínání okno/celá obrazovka, atd.). Program si pamatuje již navštívená místa a umožňuje se vracet, oblíbená stanoviště lze přidat do záložek pro rychlé příští vyhledání. K dispozici je samozřejmě hlavní menu s nastavením jazyka (kromě češtiny též angličtina, němčina, francouzština, italština a španělština). Program podporuje zdravou soutěživost a umožňuje registrovat více uživatelů – každý má pak svoje skóre (kolik procent obrázků už si prohlédl a kolik mu ještě zbývá). Já jsem panoramat napočítal přes 500, takže projít všechna panoramata je zábava na dost dlouho.

Dárek pro druhé i pro vás
Jaké tedy bude výsledné hodnocení? Program je určen pro všechny, kteří se chtějí buď kulturně vzdělávat, nebo alespoň pokochat krásami hlavního města. Pro cizince budou mít význam zejména pražské scenérie, našinec pak ocení velmi podrobné popisky, místy okořeněné i špetkou historie. Mimopražští si mohou předem „natrénovat“ procházku před skutečnou návštěvou hlavního města. Jediné, co bych tomuto produktu vytkl, je dosti pomalé přepínání mezi scénou a ovládacím menu, ale to rozhodně není velký nedostatek. Pragu Virtualis vám mohu bez váhání doporučit. Doufám, že se brzy na trhu setkáme s podobnými produkty přibližujícími krásu dalších českých a moravských měst.
panoramatická virtuální procházka Prahou
Praga Virtualis
Zapůjčil: Resolution Independent (Barrandov Studio Multimedia), 1998
Tel: (02) 67073468
Cena: 660 Kč vč. DPH
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Ukáže notebook od Apple zase cestu ostatním?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,