Stydí se operátoři za Fair Use Policy?

Diskuze čtenářů k článku

Ladislav Rathauz  |  01. 06. 2004 01:16

objednal jsem si Spinet..druhý nejlevnější po GTS, FUP zatím nemá (aspoň mě to tak vysvětlili, on totiž tenc chlápek nevěděl moc, co to je a svedl to na to, že jsou >skoro< úplně noví)

tak uvidím, Tiscali zkušební mě odradilo především cenou. Se stahováním je to docela podivné - 10GB jsem měl za jeden den a pak to jelo nějak tak podivně, chvíli normálně 53kB/s jindy 0,0..furt dokola (ale vcelku nic moc)

jakýkoliv limity do 50GB/měs jsou i pro příležitostný stahování moc málo:) tak se mějte a kdyžtak mi napište

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J8  |  31. 05. 2004 20:20

Prosím všechny poskytovatele Internet přes ADSL aby místo FUP nasadili jasné technické prostředky, které rovnou zabrání stáhnout větší množství dat. Když nechcete povolit více než 30GB nedávejte uživatelům laskavě možnost takový limit velmi rychle překročit v rámci nabízené rychlosti... Pak to bude jasné a spravedlivé...

...no jo, kdo vám ale pak bude platiti ty prachy za tak pomalé přenosy dávat že?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepik  |  31. 05. 2004 19:50

Mam uz velmi dlouho jeden krasny sen. A to takovy, ze cechy jsou prukopniky internetu (alespon neceho). Jenze ten sen stale vazne na pripojeni k internetu.

Citim, ze pokud by byl v cechach internetovy boom, tak si myslim, ze kazda firma nabizejici sluzby by expandovala na internet.

Myslim si, ze vsechny firmy (predevsim produkujici internetove sluzby) cekaji jen na to az na internetu bude dostatecny pocet zakazniku s rychlym pripojenim k internetu. Pak si myslim, by na internetu nastal takovy boom nabizenych sluzeb, ze si to zatvrzeli konzervativci a usedlici ani nedovedou predstavit. Ve svete uz existuje cela rada takovych sluzeb, ale u nas  stale nic.

Jeden muj kamarad ma rozjety projekt internetove televize, ale obavam se, ze to nebude mit dostatecnou odezvu z toho duvodu, ze zde neni dostatecny pocet lidi, kteri maji takovy internet se kterym by si to kazdy mohl dovolit (dily datovym limitum). On ale take nemysli na nas lokalni trh (skoda).

At si ti velkomocni panove uvedomej, ze se na nic jineho neceka. A ty jejich argumenty ohledne stahovacu jsou jen vymluvou aby nemuseli povolit kohouty do sveta moznosti.

Ja ted sedim doma a jen cekam a cekam a cekam kdy to konecne prijde. Prece nechceme v 21. stoleti jeste dalsich 100 koukat na televizi a posluchat radia z eteru.

Vzdyt xDSL ma takove obrovske moznosti.... copak to nikdo (generalni riditele, vlada atd.) nechape ?????????? Vzdyt je to do nebe volajici !!!!!!

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vítězslav Novák  |  01. 06. 2004 13:14

Martin Luther King měl taky sen. Ale ten byl ochotný nesedět na prdeli a něco pro ten sen udělal. Taky ho zabili.

No tak čekej, Pepíku, čekej na ty obrovské možnosti. Až přijdou, tak budou za peníze. Za hodně peněz. Za tolik peněz, aby generální "řiditelé" z toho měli vejvar. Generálně ředitelský vejvar. Který budou mít teprve když poskytnou vejvar akcionářům.

Jo, všecko za peníze. Zadarmo nic. Leda co si uděláš sám.

Možná bys mohl něco začít dělat. třeba se naučit gramatiku, pro začátek. Pro vydělávání těch peněz, které budeš na svůj sen potřebovat, to bude podmínka nutná. Ne však postačující.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
luckash  |  31. 05. 2004 15:49

Dobry den,
rad bych se podelil o moje zkusenosti s tiscali adsl prima 512/128.
Tento tarif by mel mit neomezena data.
Zhruba 24. kvetna mi rychlost klesla rapidne dolu, prakticky neslo na internetu nic delat, stranky se nacitali neumerne dlouho atd.
Na svem merici prenesenych dat jsem zjistil udaj neco kolem 6 GB stahnutych od zacatku mesice.
Volal jsem tedy na infoline co se deje, a tam mi bylo sdeleno ze jsem prekrocil svuj 3GB limit. (Kdyz vlastne zadny nemam, ze).
Tak jsem zadal vysvetleni a pan na infoline mi sdelil jine cislo kam si mam zavolat a chtit na nich vysvetleni.
Zavolal jsem tam a tam mi rekli ze pan se splet, ze zadny limit nemam, ale ze jsem pro tento mesic vycerpal 10 GB, takze jsem posunut prioritne jinam.
Namitl jsem ze dle meho merice jsem stahl neco okolo 6-7 GB dat, a on jeste neco rikal a ja to radsi vzdal.
Tot ma zkusenost s tiscali. Ted jiz internet opet slape jak ma (mereno v patek - rychlost neco okolo 50kB/sec).
Doufam ze se tato situace nebude opakovat, pac me to pekne vytocilo, od pondelka do patka to bylo nepouzitelne.

L.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cyber  |  31. 05. 2004 17:43

a zapocital si upload  Protoze ten se tam samozrejme pocita !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
luckash  |  31. 05. 2004 17:55

samozrejme upload jsem zapocital, neboj ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  31. 05. 2004 12:54

To, o čem tvrdí ČTc že je FUP vlastně žádný FUP není, jsou to obyčejné limity na data a rychlosti, nic víc.
Popravdě řečeno, FUP je FUP právě proto, protože se nedá dopředu říct, kdy bude potřeba koho omezit. Pokud se podívám do zahraničí, tak to tak také je:
http://www.airnet.com.au/show_article.php?id=9&page=2
"This is dependant upon your usage level and network load."
http://www.demon.nl/eng/products/access/dslfup.html
"This policy does not set a fixed maximum limit on the amount of data"
http://www.internet.lu/cal_home/20030707134311.htm#fair
"This policy doesn't define any download limits for the FLAT services"
http://www.kernowserve.co.uk/fup.html
"Are there any daily limits? No. "

Ale i třeba v Jihoafrické republice chtějí uživatelé pevné limity, protože je tam FUP jako všeude jinde:
http://www.itweb.co.za/sections/telecoms/2004/0401271031.asp?S=Internet&A=INT&O=FRGN
Otázka reklamy se řeší třeba i v UK:
http://www.ispreview.co.uk/talk/printthread.php?t=12398


Jinými slovy - pevně nadefinovaná FUP není zvykem nikde ve světě. Jen jako perlička, všude ve světš se používá "Fair Use Policy" nebo "Fair Usage Policy", "Fair User Policy" vypadá skoro jako výmysl ČTc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J  |  31. 05. 2004 15:23

Ono totiz neni FUP jako FUP. Kdyz budu uplatnovat to, ze v pripade spicky poklesne vsem rovnomerne rychlost v rozumnych (= do 20%) mezich, nikdo se zlobit nebude. Nebo kdyz to zaridim tedy tou priorizaci (!= zahazovanim !!) paketu, budiz, taky se nikdo zlobit nebude (tem co maji uz "pres limit" se zhorsi ping, ale bude jim to fungovat nadale). Samozrejme v obou pripadech jsou zverejnena alespon nejaka pravidla podle kterych se postupuje. Ale pokud FUP cini sluzbu naprosto nepouzitelnou, to si NIKDO ve svete nedovoli, protoze by do tydne prisel o veskere zakazniky. Tam totiz tim regulatorem je skutecne konkurence. Ta u nas neexistuje. Nikdo si v konkurencnim prostredi proste nedovoli sve uzivatele omezovat prilis, protoze jakmile uzivatel zjisti, ze jinde za tytez penize dostane lepsi sluzbu, je to otazka hodin, kdy provede zmenu.
Koho se pujde BFU zeptat, kdyz bude chtit referenci ? Pravdepodobne nekoho, kdo tomu rozumi a ten bude s vysokou pravdepodobnosti na mnoztvi dat podstatne narocnejsi = rozhodne nedoporuci nekoho, kdo klienty omezuje.
U nas neni na vyber, protoze se vsichni chovaji stejne. Respektive FUP ma "vylepsit" nepouzitelne agregovanou sluzbu a tim dat zakaznikum zdani, ze 1:50 neni sdileni linky s dalsimi 50 lidmi, coz je tvrda realita. Proste kdyz kupuju linku 1:50, tak musim pocitat s tim co kupuju a ne verit marketingovym zvastum a pak si stezovat, ze nikdy nedosahnu. Proc bych si kupoval DSL, pokud si chci precist web a stahnout mail ? Na to mi staci modem a bohate se vejdu do 500Kc/mesic.
IMO kdyz chci byt opravdu fer, tak mam jako ISP verejne dostupne grafy zatizeni site, kde si kazdy muze overit, ze mu to jelo "pomalu" opravdu kvuli te spicce a ne proto, ze se na me vcera spatne podival.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Sova  |  31. 05. 2004 16:52

To, že je FUP všude ve světě "gumová" není bezvýhradně pravda (najdou se výjimky). Pravdu však máte v tom, že u většiny zahraničních operátorů není jasně definovaný žádný konkrétní limit o tom není sporu.

Problém bych však viděl v něčem jiném. A to je odlišnost velkoobchodní nabídky na ADSL v jiných státech a také přístup zahraničních operátorů ke svým zákazníkům. Zatím co v zahraničí FUP postihuje skutečně jen ty jejichž "chování" významně vybočuje z normálu (desitky a stovky stažených GB dat), tak u nás je za stahovače označen i naprosto normální uživatel. Řečeno jinými slovy, když si Nizozemec nebo Francouz stáhne v průměru 10 GB za měsíc (ze předpokladu, že nemá objednanou nějakou variantu s datovým nebo časovým limitem), má jistotu, že pořád ještě spadá do "normálu" a že nebude svým poskytovatelem nějak omezován. U nás tu jistotu nemá téměř nikdo, kdo přenese víc než 150 MB denně, cca. 4-5 GB měsíčně!!

Pane Souček ačkoliv uznávám, že máte svým způsobem pravdu, jsem přesvědčen, že v ČR ještě neuzrála doba na vámi požadovaná "gumová" pravidla. Nikdo tady nevolá, po přesně stanoveném limitu. Umím si však představit na webu každého alternativního operátora takovou barevnou stupnici (něco podobného jako mají v USA "stupeň ohrožení terorizmem").

Modrá barva - rozsah 0-4GB měsíčně - uživatel může být naprosto bez obav
Žlutá barva - rozsah 4-8 GB měsíčně - uživatel může být stále ještě klidný, žádné    významné zhoršení kvality služby mu nehrozí
Oranžová barva - rozsah 8-20 GB měsíčně - uživatel by měl přibrzdit nebo pouvažovat o přechodu na profi varianty, riziko omezení rychlosti vysoké
Červená barva - rozsah 20 GB a víc - omezení rychlosti očekávejte každou chvíli, téměř jistě uvažujte o přechodu na profi varianty

Podobná stupnice by mohla existovat i pro denní limity. A že nic podobného ve světě není? To přece vůbec nevadí. Alespoň v nečem bychom byli první

PS: Ta Fair Use Policy co uvádite ten odkaz na Anglii se asi týká víc paušálního dial-up připojení než ADSL, nemyslíte? Alespoň z letmého prohlédnutí toho odkazu jsem pochopil, že to moc společného s ADSL nemá. Ale je možné, že se pletu.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  31. 05. 2004 17:30

Ano, najsou se i výjimky. Je pravda, že velkoobchodní nabídka a celkový stav trhu u nás staví ISP do těžko řešitelné pozice - ADSL si pořizují převážně "heavy users", kteří se ale do agregace nikdy nemůžou vejít. A agregace 1:50 na 512K lince znamená, že při 100% vytížení po 100% doby se přenese průměrně 3 GB na uživatele.
Je možné, že se ta UK verze týjá dialupu, ty odkazy jsem hledal v rychlosti přes klíčové slovo ADSL, možná, že tam je na té stránce v jiné souvislosti.
Nemám přímé informace ze zahraničí, ale dělá to na mě dojem, že tam je těch postižených podstatně menší procento a proto je onen individuálnější přístup oprávněnější.
Jinak souhlas.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wincek  |  31. 05. 2004 12:51

"A já si za všechny uživatele českého ADSL dovolím poprosit všechny alternativní operátory o jediné. Stanovte jasná a srozumitelná pravidla hry. Mlžení a zamlčování důležitých parametrů u služby ADSL neprospívá nejen vám, ale především většině vašich současných i budoucích zákazníků."

A na ty ostatní serete? vim že de o adsl ale myslim že se to tyka i lidi kteří sou připojení přes anténu na střeše či obdobně.Tagže mě by se tam líbilo místo ADSL za všechny uživatele českého placeného internetu (no newim přesně jak to specifikovat,mozek stávkuje zistil že nedostane 13tý a 14tý  plat ) .

Jinak fandíííím

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
quas  |  31. 05. 2004 11:06

Zavedeni limutu jsem nijak nepocitil, mesicne stahnu 20-40 GB a rychlost se pohybuje kolem 80-100 kB/s
ad stahovaci: Fakt nechapu tu vasi zakaznickou pripsranost. KAzdy se tu dusuje inetovymi radii (priklady jako 8h denne 7 dni v tydnu mi prijdou jako absolutni pakarna - kolika lidi se to tyka?) ISOs Linuxu (jestli musite tahat kazdy tyden novy ISA mozna by bylo lepsi prejit na jinou platformu , videoprezentacemi z MU (jen na FI takze se to tyka max. stovek lidi) atd. To vazne dela tak obrovskej traffic techhle par veci? Neverim! Zato kdyz se clovek podiva na DC tak tam visi tisice uzivatelu. Tak kde se dela ten traffic? Jednoznacne na P2P a nelegalne! A co je providerovi po mych datech? Klidne si muzu stahovat znasilnovani 12letych lolitek a providerovi to ma byt jedno. Jak poskytovatel vi co stahuju? To mi odposlouchava pakety nebo co? Muze si to dovolit? Nebo to provider nevi a vari z vody - tvrdi o svyh zakaznicich ze jsou nelegalni stahovaci... Odmitam tezi ze existuje neco jako nelegalni data a moralni pravo tyto stahovace omezit. Pokud je poskytovatel chce omezit tak at tak ucini na zaklade smlouvy a jasnych podminek a ne za neustaleho straseni zakazniku! Pokud si dovoli provider o nekom tvrdit ze taha nelegani veci, pak me zajima jak na to prisel, kdo rozhodl o jejich nelegalnosti? Hazet na stahovace spinu to by se ISP libilo a ostatni zakaznici mlci protoze souhlasi a veri ze jim to zrychli net. Ale je jen otazka casu kdy budou v zajmu zvyseni zisku znaceni za stahovace warezu i oni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
quas  |  31. 05. 2004 11:09

Nestydte se za P2P a uvedomte si ze poskytovatel vas nesmi obvinovat bez dukazu tak se furt neschovavejte za radia linux a podobny nesmysly!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  31. 05. 2004 11:47

Ja se nestydim klidne priznam ze nejvetsi trafic dela u me warez - takovych 30-40 gb za mesic. Kdybych newarezil tak mi vpohode staci 3GB limit aji s tim radiem a online gameskama...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepik  |  31. 05. 2004 14:29

je mi te bohuzel lito, ze pises co pises, ale opravdu nevis co pises.
musim se hajit:
- inet radio je proste naprosto genialni vec a tu budu hajit, protoze me nijak nesvazuje s normalnim lokalnim radiem.
- jen tak pro tvou vlastni (i jinych) predstavu si najed na www.winamp.com .... pripoj se na nejaky to radio dle tveho zanru a poslouchej. pred tim si ovsem nainstaluj treba traffic meter, treba tento: http://tramet.cz/ a zkus si to tak tyden aby to bylo objektivni. vypocitej si to zamesic. a budes koukat.

ovsem to udelej jen v pripade, ze mas rad dobrou muziku a ne ty komercne umely hnusy co se u nas na vsech radiich hrajou.

pokud jses ovsem klasicka konzumni a komercni osoba, tak v podstate k zivotu nepotrebujes nic. ten to co ti okoli nacpe pred pusu.

co myslis? nemam alespon trochu pravdu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vítězslav Novák  |  31. 05. 2004 15:13

Inu, pepíku, když jseš tak velice nekomerční a free (možná i cool) a tak sqěle umíš rozlišit co je dobrá muzika a co komerčně umělý hnus, tak si halt za tu dobrou muziku zaplatíš. To víš, luxus byl a je za peníze.

Konfekce pro konzumní a komerční osoby, co k životu nepotřebují nic, co jim okolí nenacpe před pusu, to maj levnější.

No jo, konfekce je lacinější než Salón Adam. Za originalitu se platí. Tak to chodí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cascaval  |  31. 05. 2004 16:41

Inu, Vito, luxus je to mozna tady v Cesku, v techto absurdnich podminkach. Ostatne co je luxusniho na tom, kdyz clovek posloucha hudbu, ktera se mu libi (nabizenou personalizovanymi radii, napr. http://launch.yahoo.com), a ne tu, ktera je mu nabizena lokalnimi radii. Myslim, ze na zapad od nas takovato sluzba neni vnimana jako neco luxusniho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jezevcik  |  31. 05. 2004 16:44

Presne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepik  |  31. 05. 2004 16:45

clovece ty jsi opet uplne mimo misu....

ten tvuj takzvany luxus je totiz uplne o necem jinym.
pises toto:
Konfekce pro konzumní a komerční osoby, co k životu nepotřebují nic, co jim okolí nenacpe před pusu, to maj levnější.
- to je presne naopak.... probud se z matrixu..... komercni a konzumni styl zivota prave finacne predstavuje tak velkou zatez a takovy penize, oproti napr.alternativni muzika, ktera neni masove podporovana a tim padem nema takove naklady.

a navic nemuzes srovnavat veci co se ani nedaj srovnavat.

radeji prosim te zustan u toho komercniho koryta a nemluv do veci , kterym ani za mak nerozumis.

prave, ze treba v muzice se za tu originalitu nemusi tolik platit, jako za komercni hnusy, kterych je vsude plno a ktery jsou tim padem financne narocnejsi. A kdo to zaplati??? no zrovna ti konzumenti, ktery to i poslouchaj v beznych radiich.... chces to? mej to!
ale me takovy veci necpy !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepik  |  31. 05. 2004 16:46

Tim jsem mel na mysli toho Vitu.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vítězslav Novák  |  01. 06. 2004 13:07

Pepiku,

1) já vím, co jsem napsal, neřeba mi to opakovat. Tvé příspěvky jsou i tak dost dlouhé.

2) Když je nekonzumní (samozřejmě ten tvůj) způsob života tak laciný (a nejspíš i originální, kreativní, šetrný k životnímu prostředí, zvířátkům, blablabla...), no tak to jseš za vodou, ne? Vychutnávej tu svou levnou nezávislost.
Jo, vono by se chtělo, aby ji zaplatili konzumenti od koryt!
Nezaplatí, Pepíku. Nezaplatí. Konzumenti jsou hrozný svině a nezávislost ti platit nebudou. Zaplatíš si ji sám. A nebo nezaplatíš, tvoje věc.

Tak to chodí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepik  |  01. 06. 2004 15:51

je mi te lito ubožáčku ..... máš zřejmě nějaký ten komplex (jako každý co nedokáže naslouchat), když se nedokážeš poučit ze slov jiných a stále si tvrdíš tu svou písničku.
A kvůli takovým lidem jako ty ten svět stojí za ho..o.

Můsíš umět chápat věci v širších souvislostech aby si se mohl s někým bavit a ne jenom vidět tenkou myšlenkovou linku přímo před svým nosem !
Cau a už raději nepiš.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
geekon  |  02. 06. 2004 16:05

Vito, Vito, probud se z ty diskoteky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
quas  |  31. 05. 2004 16:09

Myslim si ze za tyden ti udela DC vetsi traffic nez radio za mesic. Radio ma asi tezko clovek zapnuty 24/7 zatimco ja mel napr. e-mule zapnuty 3 mesice vkuse. 3 mesicejsem cekal nez se mi stahnou filmy co je melo par lidi ale docka jsem se a mezitim odeme lidi uploadli desitky GB. Ja jsem rad ze jsem dostal ty filmy a taky ze jsem za ne neco dal a nejsem leecher. A jestli chces kvalitni nekomercni hudbu skoc do Indies a nemusis smrdet u inet radia v nizke kvalite a 200 za CD je cena kterou dam rad a na kterou ma skoro kazdy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mepp  |  31. 05. 2004 16:34

¨Zalezi na lokalite.. ja stahnu 15-17giga a prijde mi vyhruznej mail.. a vim o kamaradovi kterymu prijde uz pri 10giga. takze skutecne jde o to kde clovek je.. souhlasim s definici ze dc++ atd dela vetsinu traficu, ale i ty radia budou delat sve.. kolikrat kdyz pracuji doma skutecne hraji celi den.. sice ne denne, ale kdyz uz tak to je tech 10hod minimalne.. tim netvrdim, ze to u me tvori 100% traficu, ale velkou cast urcite.. 

ps.nemluve o tv pres net.. to je pak trafic ))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vtech  |  31. 05. 2004 19:39

ad 7dni/8h: jasne ze to tak nedelam, abych nebyl "stahovac", ale bylo by to fine, kdyby to slo. takhle musim tocit tech 100 krasnych legalnich milych CDcek co mam a asi 300 zlych osklivych piratskych alb v mp3.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anders  |  31. 05. 2004 10:54

Fair Use(r) Policy?
Proc provideri neaplikuji Quality Of Service?
To je prece jediny spravny zpusob pro reseni sdilene kapacity pripojeni...

nechapu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
astray  |  31. 05. 2004 13:02

Protoze je to technicky mnohem narocnejsi.
ast

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wojta  |  01. 06. 2004 00:22

A co je nám po tom. Kousek dal u nasich sousedu je to bezne. Jenom my musime byt 100 let za vopicema.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepik  |  31. 05. 2004 10:49

Mam Wi-Fi 256kb a jsem maximalne spokojeny az na tu cenu.
Nejsem ani stahovac (legalni nelegalni), proste jen prouzdam po netu, emailuju, posloucham iNET radia a obcas si stahnu neco zajimave nebo nejaky ten ovladac. Za mesic to dela cca 12gb dat a nikdo me za to neomezuje. Proste jen pouzivam internet a nezneuzivam ho. Rad si totiz pri brouzdani posloucham iNET muziku, kterou po celych cechach beznym radiem nikde nechytim. A o tom to proboha prece je..... aby lidi meli moznost vyberu, prostor, sanci !!!!!! Pak se v nich probudi touha neco dokazat..... A panecku to by to snad i CR nekam dotahla. Jenze to neni jen otazka ADSL v CR, ale i cela rada dalsich veci, ktera lidi svazuje, otravuje, brzdi a tim padem degraduje !!!!! Viz. birokracie !!!

Cekam totiz az to ADSL=vysokorychlostni internet, opravdu bude tak jak ma byt a pak si ho poridim. Do teto chvile co se na CZ trhu nabizi jako ADSL ve sve podstane ADSL neni a ani nemuze byt. Meli by to spise nazvat nonstop modem, protoze to co si stahnu nonstop pres modem, tak to same s datovym limitem s ADSL.
To co se nabizi je proste lez, fales a nic nez sposta zlodejna, ktera oblbuje nezasvecene lidi!!!!! A misto aby se ty lidi rozvijeli, tak jsou cim dal blbejsi.

Slysim totiz jak mi kazdou kvilku nekdo rika nejakou informaci o ktere ja diky internetu vim, ze je to uplne jinak !!!
A pokud se takovemu cloveku snazim nekolikrat za sebou rict, ze zije v omylu, tak uz se se mnou priste radeji moc nebavi a strani se. Tim padem takovy clovek, ktery nema pristum na internet je proste odkazan na zastarale informace a informace se pokud dnes ceni nejvice. Kdo ma informace, znalosti a vzdelani, tak ma napul v zivote a v preziti vyhrano.
Radeji nebudu rozebirat co se stave s tim clovekem, ktery nema dostatecny prisun informaci. Zrejme u ostatnich bude pusobit nevzdelane a primitivne. Ja osobne kolem sebe takove lidi nechci.

Snazim se napriklad presvedcovat kamarady kolem sebe, aby si kazdy poridil treba i levnejsi pocitac a pripojoval se dle moznosti k internetu. Aby se sam doma kazdy vzdelaval na pocitaci a zkousel si dokud neni pocitacove gramotny.

Obdivuju staty, kde se toto snazi aktivne podporovat. Urcite to nekam dotahnou.
Snazim jsem se sve nazory co nejvice zkratit, protoze se to da rozebrat do daleko vetsich hloubek a souvislosti.

A my? Jako CR?
Podle me to nikdy nikam nedotahnem pokud bude kazdy jen kecat a delat ze prave on je ten nejchytrejsi a ostatni jsou blbci.

PS: Zaver? Ti co u nas v CR rozhoduji napr. o ADLS a internetu vubec nejsou podle meho nazoru nic nez jen tupci a nevzdelanci, nebo spise omezenci. Jinak by chapali, ze vse souvisi se vsim a ze by se lidem mel dat prostor.
Mam totiz pocit, ze to tu stejne funguje jako za totace akorat, ze mame tu svobodu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vítězslav Novák  |  31. 05. 2004 15:19

Možná by stálo za to zvýšit si prostou gramotnost.

 

A která že to hudba je tak inspirativní? Která tak výborně vzdělává?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
saladín.  |  31. 05. 2004 17:12

Pepík: absolutne podpisujem. Rychly a hlavne neobmedzeny internet je osobny rast, informacie, cokolvek. Ked to porovnam s tym jak som kedysi s vyplazenym jazykom zhanal nezohnatelne cdcka...zacinam  dokonca uvazovat aj o zmysluplnosti knih, aj ked zas pc sa do postele nezmesti... 

Vítězoslav Novák: vítám z Marzu. Hudba komunikuje s mozgom trochu inym sposobom ako knihy, na to taky vzdelany plne gramotny inteligent ako ty este neprisiel? -ts ts 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
max-t  |  31. 05. 2004 21:04

musim s tebou "pepiku" jen souhlasit (opravdu dobre napsany!)!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bajaja  |  31. 05. 2004 10:34

Taky patrim k "postizenym" u tohoto operatora. Zpomaluji mi provoz vzdy kdyz stahnu tak CDso az dve na 2 az tri dny. Da se to vydrzet. Co je ale dobre, ze DC mi ted bezi rychleji Maji tu FUP nejak rozlisenou, podle portu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MM_tank  |  31. 05. 2004 10:30

Co je komu do toho jestli pán inženýr David Ostrý stahoval porno nebo warez programy nebo čuměl na videokonferenci ? I kdyby si posílal sám sobě 375x 1megový soubor poštou (udělá to cca 1giga)  tak to má být každýmu jedno. Nebo ne ?  

Stáhl giga má peška- nevím proč bysme se měli rýpat čeho to bylo giga.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Hegenbart  |  31. 05. 2004 14:19

Hmmm, a co všechny ty reklamy na multimediální služby na broadbandu a tak dále, co nám bylo servírováno?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MM_tank  |  31. 05. 2004 14:57

no to byl pěknej ojeb

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
D.V.  |  31. 05. 2004 16:28

Souhlasím s Vámi MN_tanku. V podstatě nikoho by nemělo zajímat jaká data způsobila, že jsem měl traffic 1GB za den (375 emailů za den pošlu jen občas . V té době kdyby bylo FUP již uplatňováno, tak bych sám uznal, že je traffic velký a mám peška. Jenže člověk může mít peška i za 50MB, protože neví, jaká ta hranice je.

 

Při takovéto volné hranici je možné, že ISP může tvrdit že bylo aplikováno FUP a vy s tím nic nenaděláte a nemáte odvolání. Pokud je porucha na straně poskytovatele (nebo ČTc), tak nemáte šanci zjistit příčinu, protože je pro ISP nejjednodušší říct, že jste prostě stáhl moc a jede to pomalu kvůli FUP.

 

Jaký bych si představoval limit na den? Jednoznačně by měl vycházet z limitu měsíčního vyděleným počtem dnů. Nevím proč bych měl být porovnáván s jinými uživateli, kteří využívají 24 hodinového připojení méně než já (jak tu někdo psal příklad s i-net rádiem, že to nepoužívá). Služba má být definována pro uživatele jako jednotlivce. Z dokumentů které má uživatel možnost přečíst se pouze dozví, že je limit na den. Ale z takového vysvětlení člověk chápe, že ten limit je pro všechny stejný, ať zaplatí v ceně služby 3GB nebo 10GB. Což se mi fér nezdá.

 

S aplikováním FUP by se podle mého názoru měla změnit nabídka služeb, která by vycházela z těchto limitů. Například "ADSL 100MB" by mi jasně řeklo, že můžu stáhnout 100MB a "ADSL 300MB" by řekla obdobu. Po překročení by se služba zpomalila. U variant 3GB a 10GB vidím pouze rozdíl v ceně, za "stejnou" poskytnutou službu při stejné "rychlosti".

 

Bylo psáno že u jiných ISP v zahraničí je to podobné, tedy taky nedefinované. Myslím, že v tomhle si brát příklad zrovna naši ISP brát nemusí. Můžou být přeci lepší, ne? Taky tu nikdo neargumentuje, že jinde je za menší peníze dvojnásobná rychlost...

 

D.V.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TNX  |  31. 05. 2004 10:03

Me se nelibi, ze tomu rikaji FUP. Nema to totiz nic spolecneho. Pokud si nekdo zaplati neomezenou linku o urcite kapacite, tak mu ji nema kdo co zpomalovat. Osobne si myslim, ze pokud by se to melo jmenovat FUP, tak by meli u vsech tarifu zvednout cenu a misto aby omezovali "stahovace", tak by meli bonusovat ty sve nestahovace. Cili nikoliv trestat toho, kdo to pouziva, ale odmenit toho, kdo to nepouziva. (jeden mesic zdarma, zvyseni rychlosti, sleva ... atd)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JoU  |  31. 05. 2004 09:40

Souhlasim s postojem autora canku s GTS. Vyuzivam tuhle slubu mesic z toho prvni tri tydny SUPER /postacujicich 350/ a pak z niceho nic katastrofa-a to jak pres den,tak v noci,kdy rychlost nejde nad 30kb a tudiz platim tyden za neco,co se neda nijak pouzivat  A to nejsem zadnej stahovac,normalne serfuju,mejly atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alex  |  31. 05. 2004 10:16

Jo GTS mám uš  5 měsíců a hrůza a děs .Jsem z Prahy a to co předváděj je fakt komedie, furt samá vymluva na agregaci

a CT ale ,kdyš jim pošle člověk tarcert že je spomalen na jejich routru ,tak mi se ozveme prověříme blabla ,ale nikdy nic .

Za měsíc tam končim ,uš na to nemám nervy. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JoU  |  31. 05. 2004 21:04

No ja jsem jen zvedavej na jejich FUP,to mi dava urcitou nadeji. Porad mi ale nejde do hlavy proc mi to jelo nejakou dobu tak dobre. No uvidime. Jo,a ja bydlim v mensim mestecku na jizni morave. Tady znaji ADSL jen z TV

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-KRiZKiN-  |  31. 05. 2004 22:35

-- Jo, mozna ADSL jen z TV, ale já mám za barákem Wi-fi a to nemáme ani 800 obyvatel  (okolí UH)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JoU  |  01. 06. 2004 23:44

Bylo mysleno obrazne,fakt zeru lidi co se chytaji kazdyho slova

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gd  |  31. 05. 2004 09:39

uz dlhsiu dobu sledujem debaty o ADSL u vas v cechach... a vlastne nic pozitivne sa tu clovek nedozvie. vyuzival ADSL u nas na slovensku, ale zo ziadnymi podobnymi roblemami sa tu ani nahodou nestretavam.. to len taky poznatok..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karol  |  31. 05. 2004 10:59

Jediné pozitívum ADSL na Slovensku sú nepočítané víkendy. Vďaka tomu si množstvo ľudí radšej objedná neagregované pripojenie s dátovým limitom (ktorý neplatí cez víkend) a aj také 1 GB v pohode postačuje, kým sa to počíta len na pracovné dni.

V prípade, že sa tie víkendy po decembri 2005 začnú počítať (len dovtedy je to garantované), tak môžme rýchlo byť na tom tak, ako v Čechách. Som ale optimista, za posledného pol roka sa to na Slovensku pohlo rapídne dopredu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jeawwell  |  31. 05. 2004 09:08

Souhlasim s tim, ze u ADSL v Cechach je rychlost jen reklamnim trikem, ktery je kazdemu na dve veci, abych byl slusnej, nebudu vypisovat na ktere.

Z toho je jasne, ze ADSL je kvalitou hodne blizko telefonni lince, sice muzete chvili stahovat, ale kdyz na internetu budute hodne, tak na tom budete stejne jako ti kdo maji telefonni linku za pausal a pritom za mnohem mene penez.

A tim je take jasne na koho je ADSL smerovana, na obycejneho uzivatele internetu, ktery vnima internet jako neco doplnkoveho, co mu pomuze v komunikaci pres email, cim si muze stahnout aktualizace windows a antiviroveho software a kde se daji precist zpravy ze sveta a z domova, pripadne nejake zajimavosti.

Ovsem clovek, ktery chce sledovat videokonference, poustet si internetove radio, stahnout si distribuci linuxu, nejaky mp3, pro toho ADSL urcite neni.

A to nemluvim o lidech jako jsem treba ja, kterym by se hodilo mit doma internet a cast prace si po internetu prenest do domaciho pocitace a moci pracovat castecne doma. Holt si budu muset jeste nejakej ten rok (spis vice let) pockat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vtech  |  31. 05. 2004 08:59

radio, 128kbps, 8h denne = 450MB
kazdy den = 13.6GB/mesic
vysledek = stahovac
BT zatim FUP nema, ale nedelam si iluze

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
volis  |  01. 06. 2004 08:04

Myslim, ze poslouchat radio na netu je zhovadilost a jsi horsi nez stahovaci.
Kdyz chces poslouchat radio, tak si vylad nejakou FM stanici na klasickem analogovem radiu a neprud bitratem 128kbps na ADSL. Jak myslis, ze ta 512ka asi pojede ostatnim, kdyz vas bude v jednom agregacnim bode treba uz 3 "posluchaci" ?

Kazdy "posluchac radia" si ted stezuje, ze ma nalepku stahovac, ale myslim, ze si nic lepsiho nezaslouzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vtech  |  01. 06. 2004 08:27

1. Jasne, ja jsem takovej debil, ze stanici, kterou muzu naladit na FM radiu, posloucham po NETu Cim premyslis.
2. Nemam ADSL, ale "luxusni" BT Angel za 2kKc/mesic, takze bych ji rad vyuzival.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vtech  |  01. 06. 2004 08:31

a jeste k tomu bitrate, jestli mas pocit, ze se

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vtech  |  01. 06. 2004 08:40

ach ten filter: ... mene nez 128kbps da poslouchat, tak tio ti zavidim. usetris spoustu penez za audiotechniku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
minn  |  01. 06. 2004 12:25

Označit poslech radia prostřednictvím internetu za „zhovadilost“ může pouze člověk mdlého rozumu či nízkého rozhledu. Internetové rádio má oproti FM kanálu minimálně tři nenahraditelné výhody:

1. Mohu ho naladit i tam, kam se rádiové vlny špatně procpou, tj. i v mé kanceláři umístěné hluboko v suterénu.

2. Nemusím ho poslouchat v režimu „live“, což mi dává netušenou volnost (svobodu). Většina renomovaných stanic už pochopila situaci a technologické možnosti internetu a vytváří archivy pořadů, takže JÁ si rozhodnu, co budu poslouchat a JÁ si rozhodnu, kdy to budu poslouchat. Potom Dobré ráno (BBC) či Ozvěny dne (ČRO1 Radiožurnál) můžu v klidu poslouchat u svačinky a nemusím dělit pozornost například mezi důležitou práci a zpravodajství v době, kdy se mi to nehodí. V této oblasti už pomalu začíná fungovat to, na co u videa se zbožným přáním teprve čekáme, totiž služba typu Radio On Demand.

3. Ne každá stanice vysílá i na rádiových vlnách, jsou takové co existují jen na internetu a jestliže existují asi budou mít i své posluchače. Co byste pak poradil jim? Platí to i opačně, díky internetu můžete provozovat vlastní vysílání, aniž byste k tomu potřeboval posvěcení státních orgánů.

Že na to vše není náš internet způsobilý? Není pravda!!! Jak nasvědčuje právě rozjížděný videoserver u Českého Telecomu, stačí zařadit se do „správného zástupu“ a můžeme stahovat neomezené množství dat (bez omezení rychlosti!!!) a aniž by na nás bylo sváděno, že omezujeme někoho jiného. Kdepak, tento stav není způsoben technickými problémy, ale politicko-ekonomickými. „Ať žije Monopol!“
   Obrátil jste se nesprávným směrem. Nekamenujte uživatele, ale firmy (resp. jednu konkrétní firmu), které stav způsobují. Z ekonomické podstaty vyplývá, že my jako zákazníci máme právo službu vyžadovat (je-li její splnění reálné) a firma, která ji není ochotna splnit, nemá na trhu co dělat. Howk

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
stan  |  31. 05. 2004 08:56

Tiscali uplatňuje, dle informací produktového manažera, do 3 GB za měsíc žádné omezení, nad 3 GB jste zařazeni na konec smyčky při vyřizování požadavků, nad 10 GB je linka zpomalena na minimum. Myšleno pro službu Tiscali ADSL Premium 512/128. Pokud se mi to podařilo zprostředkovaně odposlechnout z telefonu obchodního zástupce, který můj dotaz vyřizoval. Jak to však bude fungovat v praxi? Např. ve srovnání s Internet Expres ČT mi to připadá pro moje potřeby vhodnější, protože tam je rychlost snižována už při stažení 500 MB dat týdně. Děkuji, pokud máte někdo z Tiscali zkušenosti k této věci. Ještě bych doporučila autorům článků o ADSL, aby se obecně zajímali o Všeobecné podmínky smlouvy, protože např. ADSL na zkoušku je převedeno na roční smlouvu. A pokud nevyužíváte službu déle jan 9 měsíců, uhradíte polovinu ceny ze služby jako smluvní pokutu. Tady bych doplnil autora článku, u ČT můzete skončit do měsíce bez problémů. Také bych doplnil vyjádření zástupců firem poskytujících ADSL. Většinou mimo oficiální vyjádření tvrdí, že ČT nemohou za stávajících podmínek konkurovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Pecina  |  31. 05. 2004 08:55

Název Fair User Policy je zavádějící, protože restrikce odvozené nikoli od objektivních a předem daných kritérií, ale od skutečnosti, kterou zákazníci nemohou ovlivnit. Kromě toho - a na tuto okolnost žádné analýzy, pokud jsem postřehl, nepoukázaly - tzv. "ukázněnost" přímo souvisí s marží, kterou z určitého zákazníka ISP má: na "beráncích" poskytovatel víc vydělá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
musli  |  31. 05. 2004 08:48

No jo, delaj ze sebe jelimany a idumily, a samozrejme jim jde jen o prachy jaqko kazdemu, hlavně ze si tomuzou rgulovat jak chtěj bez jasnych pravidel a vo tom to je

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bluepoint  |  31. 05. 2004 08:34

Mne stvou hlavne ty limity.......jak uz je uvedene v clanku........nemusite stahovat porno a nelegalni programy a mate limit za par hodin spotrebovany.

Treba staci byt studentem Masarykovy univerzity a stahnout si zaznamy s prednasek ..........to je 1 tak 300MB(priblizne)....stahnete si jich 12 (a to je jen jeden predmet) a mate hned trafic pres 3GB.

Nelibi se mne ze stahovac = automaticky nejaky pirat apod......

co je nebezpecne na vzdelani ??.....teda asi neco jo ...jinak by se vlada proti nemu tak nebranila a trochu by jej i podporila :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Julda  |  31. 05. 2004 13:32

Jj taky stahuju obcas nekolik prednasek z CVUT (kazda 700MB) a traffic pak roste a roste....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mepp  |  31. 05. 2004 16:24

Take nesouhlasim s rozsirenou definici u IPS hodne dat´= piratskej stahovac.. nez, UPC zavedlo dat.limity poslouchal jsem casto pri praci na pc Inet radio.. tam clovek za par hod protoci nekolik set mb a limit tez brzy dojde..Ale to ze clovek si poridil vysokorychlostni net na multimedia IPS uz nevysvetli...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wojta  |  01. 06. 2004 00:15

Uz ti limit u UPC dosel ? Pri kolika to tak utnou. Ja jsem si ted taky stahnul par prednasek s astrofyziky.  Dobry uz je dalsi mesic.....

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sh linux  |  31. 05. 2004 18:29

No tak to jsi teda jouda. Mas si to nechat stahnout od kolegy pres akademickou sit (k tomu je take urcena a ne mp3 a filmy) a pak na CD to doma poustet. Anebo chodit na prednasky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
minn  |  02. 06. 2004 11:24

Hele ty jeden „joudo“ a co my ostatní, kteří se na přednášky či akademickou síť nedostaneme? Ne každý bydlí v Praze a někteří už jsme trošičku odrostlejší. Nebo si myslíš, že vypadneš ze školy a jakékoliv získávání informací (učení) budeš moci hodit za hlavu? Na to zapomeň! Video archív přednášek ČVUT je moc šikovnou věcičkou a dá se v něm najít hodně zajímavého i pro (již) nestudující.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivo  |  31. 05. 2004 07:27

těch 10% ve druhé části má být samozřejmě 5%

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivo  |  31. 05. 2004 07:25

Tak si na jejich "FUP" uděláme matematický model:

první 2 dny:

95% lidí je pod průměrem, 5% nad. Těm se tedy pak sníží rychlost.

další 2 dny:

a tady pozor - jaký bude asi nový průměr? No logicky nižší, protože jsme těm 10% snížili rychlost a navíc si i sami budou možná lídat, aby toho nestáhli více. Co je však horší - nad nový - nižší - průměr se nyní přesunou ti, co tam ještě před 2 dny nespadali!

další 2 dny:

.......vše se opakuje jako v předchozím bodu až do rovnovážného stavu, u kterého bude výsledná průměrná rychlost opravdu dost mizerná.

Ve skutečnosti je počítání průměru plovoucí, na principu to však nic nemění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel  |  31. 05. 2004 02:07

Telecom protlacil datove limity hlavne s oduvodnenim, ze na tom nestahovac vydela. Pry to pak vsem pojede rychleji. Opak je pravdou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daveyy  |  31. 05. 2004 01:59

Já bych tady takto bokem chtěl jenom říct že pro mne s toho (a to je realita) vyplývá jedno. Rychlost kterou se ohánějí různí poskytovatelé připojení je naprosto nepodstatná právě pro FUP. Ona rychlost ADSL je právě z tohoto důvodu spíš jenom reklamní trik jak na sebe natáhnout co nejvíc klientů. A v konečném efektu mě vychází že tolik (poslední dobou) haněné WIFI, přez většinou pomalejší rychlost je ve své podstatě lepší alternativa. Aby nedošlo k nedorozumění - mám na mysli výkon / cena. Jen pro příklad 192/192  580 kč. Limit 80 Mb den. 00 - 06 h data se nepočítají. Myslím že toto by pro většinu lidí bylo (za tu cenu) i na ADSL přijatelné. Podle mě si většina uživatelů ADSL chce za ty poměrně velký peníze natahat co nejvíc a v tom je hlavní problém. Kdyby byla možnost levnějších tarifů (zdravím Telekom) nebyla by FUP tolik aktuální.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
phanatic  |  31. 05. 2004 09:58

Prosím Vás, WiFi je techologie, kterou se přenáší data a nikoliv název nějaké "služby připojení k internetu". Proto je celá ta úvaha o poměru/výkonu úplně zcestná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daveyy  |  31. 05. 2004 10:13

Jde mě spíš o to  že je to cesta jak se vyhnout za menší peníze zde probírané FUP. Takže bych neřekl že je ta úvaha uplně scestná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  31. 05. 2004 10:42

Nebuďte detailista, když se řekne WiFi internet, většina lidí si představí nějakého místního poskytovatele, který tuto technologii využívá (taky jsme donedávna říkali "připojuji se telefonem" - a telefon taky žádný internet neposkytuje - ale každý ví, co je to za kategorii připojení).  A většina poskytovatelů  WiFi využívá tak nějak přibližně stejně, takže ve všech městech, kde se můžete "bezdrátem" připojit, zaplatíte 300-500 Kč, data v noci se zpravidla nepočítají, přes den máte předem stanovenou špičku, kdy musíte jen brouzdat a žádné stahování, po zbytek času se dá leccos stáhnout a na limit FUP nenarazíte.  Tato pravidla jsou většinou jasně daná a nedá vám práci se v těch mantinelech udržet...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daveyy  |  31. 05. 2004 11:13

Ano o toto mě v mém příspěvku přesně šlo. A nějaké slovíčkaření jenom víc zamlžuje problém který u ADSL je celkem jasný - nacpat na linku co nejvíc zákazníků, a potom vinu za špatnou rychlost svést na FUP a stahovače i když (až na extrém) nikdo neví kdo to vlastně je. Ale peníze se počítají. A ADSL v česku začíná být synonymum pro pomalost a nespolehlivost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tuxxxer  |  01. 06. 2004 21:04

Jo panáčku, těch 300-500 kaček je sice krásných a dokonce i znám pár lidí, kteří to za tu cenu mají, ale to nebydlí tam, kde bydlím já. Máme tu OpavaNet, který mi valí šrouby do hlavy co měsíc jiné (poskytujeme všem, pak že poskytují jenom firmám, pak zase že poskytují všem atd.) a pak jedny parchanty, kteří ti za 900 kaček/měsíc daji sdílený bezdrát s minimální garantovanou rychlostí 33 kb/s s tím že můžeš mít download AŽ božských 256 kb/s. No a pak tu máme Telecom, což je kapitola sama o sobě. Když jsem měl o ADSL zájem, tak tu nebylo. Pak začli problémy (nebo spíše oni nezačli, ony byly už při spuštění) a tyhle posrané zku... taktiky Telecomu. No a teď tu je ADSL, ale zájem není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Soptik  |  03. 06. 2004 08:10

napr. v Chrudimi je internet pro jednotlivce (rodinny domek) za 390kc/mesicne, rychlost 512kbps (sdilena s max 9 lidmi). Pri plnem zatizeni linky muze stahovac vyuzit 1/3 linky a ostatni 2/3, pokud neni plne linka zatizena, rychlost se "preleva". V panelovem dome s vice uzivateli je cena jeste nizssi - 290kc/mesicne. Zadna omezeni!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  03. 06. 2004 11:48

Tuxxxere přestaň nadávat a něco dělej - nebo nedělej nic a drž hubu.  Neznám firmu v IT, která rozlišuje na firmy a na "soukromníky". Všichni poskytují všem, ale za jinou cenu - což jsi možná špatně pochopil, že poskytují pouze firmám. Ono totiž většina firem je plátcem DPH a tak je zajímá cena bez ní. Ty jako soukromník to holt zaplatíš i s DPH - jenže ta DPH jde do Špidlovy nenažrané kasy. Takže si zajdi k někomu, kdo má OpavaNet, a nech si ukázat, jak to chodí. Pak si zajdi k někomu, kdo má ty "parchanty".  A vem ještě v úvahu to ADSL.  A na základě rychlostí a ceny a limitů se rozhodni. To můžeš nadávat, jak chceš, ale rychlý a neomezený internet do stovky, ti nikdo v nejbližších letech nenabídne. Prostě musíš ze všech špatných řešení vybrat to nejméně špatné. A v tom ti nikdo nepomůže. A pak můžeš nadávat jen sobě, že jsi špatně zvolil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  31. 05. 2004 01:01

Jenom bych upřesnil, že FUP má smysl pouze u agregovaných služeb.

A zopakuji svůj názor, že se mi zdá lepší právě ta "gumovost", protože ISP může reagovat podle okamžitého skutečného stavu. Kdysi jsem studoval FUP u holandských operátorů, a tam to bylo právě tak. Dobrý a chytrý ISP nikdy nezneužíje gumovost FUP proti těm zákazníkům, které si chce udržet, to by byl sám proti sobě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sw33t1e  |  31. 05. 2004 00:42

a jak je na tom nextra?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
John.Don  |  31. 05. 2004 09:23

Všichni jsou na tom stejně.

ADSL v podání ČT znamená: Extrémně Omezený a Počítaný Internet za Hromadu Peněz.

Limity diktuje právě ČT. fuj......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  31. 05. 2004 11:57

Fair Use (Usage, User ;o) Policy nemůže být nikdy FÉR, pokud je postavená na UNFAIR nabídce a KLAMAVÉ REKLAMĚ služby, ve které drží prim Český Eurotelecom .

ČTc diktuje podmínky na českém trhu a podle toho také počet uživatelů připojených prostřednictvím "ADSL" vypadá. K počtu obyvatel a telefonních přípojek zcela zanedbatelné číslo.

Těžko očekávat, že se letos něco podstatného změní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Raul  |  31. 05. 2004 13:09

Souhlasím, přehnané tvrzení i desítkách až stovkách tisíc nových uživatelů ADSL, měl zřejmě přilákat ADSL Express, který s FUP rovnou přišel. Takto chromá služba, ale nemůže nalákat ani onoho běžného uživatele - surfaře natož "stahovače" ochotného si za data navíc připlatit!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  01. 06. 2004 16:16

TADY JE TA
KLAMAVÁ REKLAMA ČESKÉHO TELECOMU:

http://adarbo2.bbmedia.cz/logos/b7953_3.gif

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Horák  |  01. 06. 2004 17:11

ANO, to JE klamava reklama... protoze v reklame na televizi se objevivsi titulek s cenou objevi na presne takovou dobu, po kterou clovek horko tezko stihne precist za kolik to vlastne je a nema sanci si dole precist informaci, ze po dvou mesicish je to mnohme drazsi... ale TAHLE NALINKOVANA reklama, tam ten dodatek pro jistotu nema VUBEC !!! Hajzlove zas*any... boze ja tam snad pujdu s granatem ((((((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  31. 05. 2004 09:43

Nextra = humus. Mám tarif 512/128 s neomezeným objemem přenesených dat. Nextra si ale představuje ten neomezený objem přenesených dat tak, že když třeba 1 den trošku více stáhnu, tak cca 3-4 dny ani nestáhnu poštu a web se mi načítá tak, že skoro vůbec. NEXTRU NEBRAT!!! Chválabohu, ještě červen a končím s nimi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ota  |  31. 05. 2004 13:24

Přesně tak. jejich degradace rychlosti pri uplatneni fup je takova, ze to uplne stoji. za den jste schopny stahnout tak 10 MB. Jejich technicka podpora je zmatena a mele porad to samy. A nikdy se nedovite, kolik je limit nebo kdy vam to zase pojede normalne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sw33t1e  |  31. 05. 2004 19:54

no me de prave oto ze ani na gts ani nextre me to nikdy nekleslo pod 53,4 ... takze, ale gts ma ten fup az od ted a nextra zas nevim odkdy, takze jestli ma cenu se vracet no :x

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honza  |  01. 06. 2004 00:08

jojo, jakmile prekrocis limit u nextry, jde to totalne do pr...., rychlost naprosto nepouzitelna, jeden bezny email (1kb) se stahuje dvacet minut atp.
no, na helplince me taky poslali (zase) do pr...., vypada to, ze to nejsou lidi, ale nejaci slovensti roboti, co maj naucene jedine slovo: "nevim". no, ale prudil jsem na vice mistech, a pak mi rekli, ze je to takhle: kontroluje se, kolik kdo prenesl dat. kazdou hodinu se to vyhodnocuje. do "spatne" skupiny s nalepkou "stahovac" se clovek dostane, jakmile objem jeho prenesenych dat OD 1. DNE V MESICI prekroci prumer prenesenych dat v tu kterou hodinu. o hodinu pozdeji se to opet kontroluje, pokud se prumer zvysil tak, ze uz je clovek "pod" nim, nalepka stahovac mu je odlepena. (ale esli je to fakticky tak, to nevim, tohle mi do telefonu rekl nejakej tamni technik po dlouhem nalehan...)
no, v praxi to vypada tak, ze to trva tak tri az pet dni, nez se to zrychli, do ty doby si clovek ani email neprecte...
nadaval bych, jeeje, ja bych nadaval

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MRP  |  03. 06. 2004 00:44

Tak takhle to s Fair Usage Policy (dale jen FUP)urcite neni. Mel 512/128 on Nextry(dale jen zlodeji zlodejsky) a potom co zacali  s FUP me ani ICQ nechtelo posilat zpravy. Na hotline me rekli, ze kdyz treba za jeden mesic stahnes 20GB a mesicni prumer na uzvatele je 3 GB tak ti snizej prioritu do ty doby nez prupernej clovek dosahne tvejch 20GB, takze to muze trvat i pul roku. Ja stahoval pred FUP tak 16GB za mesic. Pak zavedli FUP a asi 2 mesice sem se nedostal pres 300MB mesicne, ale snizenou prioritu paketu sem mel furt.Takze, co jsem cetl tak NEXTRA ma uplne tu nejhorsi FUP ze vsech a doporucuju se NEXTRE vyhejbat co to de!!!!!!!!!!! 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Švestka, Brno  |  04. 06. 2004 14:57

Nevim co resite. Jakmile Nextra zavedla FUP, tak jsem jim podal OKAMZITOU vypoved (zadna 3 mesicni lhuta), protoze FUP je do detailu vzato diskriminace. Vypoved prijali bez mrknuti oka a od te doby jsem pripojeny jinak.
Kdo by chtel do textu toho dopisu nahlednout, dejte vedet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor