Štve vás být zaměstnancem? Založte si vlastní firmu

Od rozhodnutí začít vlastní byznys až po okamžik, kdy budete sklízet plody svého úsilí a nápadů, může uplynout čas mezi třemi až šesti lety.
Tento článek je přetištěn z časopisu e-biz. e-biz je praktický: dává konkrétní rady pro podnikání, neteoretizuje. Píše o e-businessu, ekonomice, investování, financích, zákaznících a reklamě na Internetu, o úspěšných (i neúspěšných) firmách - a píše čtivě, stručně a zábavně.

Tomáš Navrátil: Začíná to jednoduše. Jednoho dne se ráno probudíte a zjistíte, že nemáte vůbec žádnou motivaci k tomu, abyste vylezli z postele a šli do práce. Šéfa marně už několik týdnů přesvědčujete, aby vám zvýšil plat, protože za mzdu, kterou dostáváte, by nepracoval ani slepý Eskymák. S kolegy nemůžete najít společnou řeč, v kanceláři si pouští cédéčka Eltona Johna a Whitney Houston, zatímco vaše Nine Inch Nails vám po prvním songu vyhodili z přehrávače s tím, ať si tenhle chlív posloucháte jinde. A navíc ta nová blonďatá kočka z recepce s pekelně hlubokým výstřihem a zatraceně kraťoučkou sukýnkou má oči jen pro toho nafoukance v obleku a kravatě z obchodního oddělení, který se neustále šklebí tak, že vypadá jako zastánce optimistické životní filozofie Daniela Nekonečného. Brrr, za tohoto stavu věcí by se do zaměstnání těšil jen masochista nejtěžšího kalibru.

Od rozhodnutí začít vlastní byznys až po okamžik, kdy budete sklízet plody svého úsilí a nápadů, může uplynout čas mezi třemi až šesti lety.

Ale nezoufejte, každá situace má nějaké východisko. Pokud chcete ukázat šéfovi, že si sám dokážete vydělat víc peněz, než kolik vám dává na hladové mzdě, kolegům dát vztyčeným prostředníčkem najevo, co si myslíte o jejich hudebním vkusu, a s krásnou recepční strávit příjemný večer, zkuste to s rizikovým kapitálem. Máte-li dobrý nápad, chuť něco dokázat, dostatečné sebevědomí a vytrvalost, pár šikovných kamarádů podobného smýšlení, nebojíte se rozumné míry rizika a jediné, co vám chybí, jsou peníze, pak jste určitě ti, které investoři rizikového kapitálu hledají. Před tím, než se rozhodnete dát výpověď, napsat business plán a začít oslovovat investory, byste měli mít alespoň základní informace o tom, jaké formy a způsoby financování ve světě rizikového kapitálu existují a jakým způsobem můžete na konci dne spolu s rizikovým investorem sklidit plody své práce. K tomu by vám měl napomoci tento článek.

Rozjíždíte svůj podnik

Dejme tomu, že jste se rozhodli spolu se svými podobně uvažujícími kamarády prorazit na poli počítačových her. Máte poměrně jasnou představu, o čem by hra měla být a v jakém prostředí se bude odehrávat,

vy a vaši přátelé disponujete patřičnými schopnostmi hru napsat, víte kde, komu a za kolik ji prodat. Bohužel, nemáte

dostatek finančních prostředků na realizaci. Můžete prodat auto, vybrat úspory, nebo obejít s prosíkem příbuzné a získané zdroje použít jako počáteční kapitál na rozjezd firmy. Na získání bankovního úvěru rovnou zapomeňte. Bankovní úředníci vašemu byznysu obvykle moc nerozumí a raději financují krachující hutě a živořící strojírenské podniky. Navíc jednání v bankách obvykle vyžaduje pevné nervy a notnou dávku trpělivosti. Přijdete-li jako začínající firma do banky žádat o úvěr, abyste měli nějaké peníze na rozjezd, obvykle se dočkáte následující odpovědi: "Nezlobte se, ale nemůžeme vám žádný úvěr poskytnout, protože máte málo peněz a neměli byste nám úvěr z čeho splácet." Nejlepší možností je zkusit s vaším business plánem oslovit některý z fondů rizikového kapitálu, případně , aby vám poskytli tzv. počáteční kapitál (seed/initial capital). Obvykle se nejedná o nijak závratnou sumu, protože projekty v této fázi jsou vysoce rizikové a je na vás, abyste prokázali jejich životaschopnost. Rizikový kapitalista bude oplátkou za své peníze požadovat podíl na vaší společnosti. Pokud jste ho svým business plánem zaujali, věří, že po určité době svůj podíl prodá (na burze, strategickému investorovi, managementu společnosti) a vložené prostředky tak náležitě zhodnotí. Rizikový kapitál jsou nejdražší peníze, neboť investoři obvykle požadují výnos minimálně 25 %-30 % z vložené částky ročně. Peníze si pochopitelně nevybírají hned, ale až najednou při svém odchodu z firmy (exit). Pokud se týká velikosti podílu, který bude za své peníze požadovat, počítejte ze strany investora s velmi silným tlakem na získání majority. Je to pochopitelné, chce mít v rukou kontrolu pro případ, že se objeví problémy. Navíc je v situaci, kdy si může diktovat podmínky, a menší než majoritní podíl ho uspokojí jen u společností, které již nějakou dobu existují a mají nějakou historii úspěchů (track record). Vy ale na oplátku získáte do firmy nejen peníze, ale i jakési know-how ve formě investorových zkušeností, znalostí a kontaktů, což je neocenitelné zejména v případě jakýchkoli těžkostí. Investor se už s většinou problémů setkal mnohokrát předtím a ví, jak nejlépe a nejúčinněji reagovat tak, aby vše opět běželo jak na drátkách.

Podaří-li se vám peníze získat, založíte si společnost a finanční prostředky využijete na nákup výkonných mašin s velkými monitory, protože na vašich domácích počítačích při jejich parametrech prostě dobrou hru udělat nelze. Nějaké peníze také utratíte za potřebný software a můžete si pronajmout i kancelář někde na okraji města, kde jsou nízké nájmy. Pokud všechno klape, vývoj hry se dostal do určitého stavu a investor je přesvědčen, že jste ten správný tým se správným produktem, který dokáže prorazit, můžete očekávat další příjemnou finanční injekci ve formě start-up kapitálu. V této době tedy už vaše firma krátce existuje jako právní entita, postupně rozjíždíte svou činnost a nové peníze použijete na dokončení vývoje hry a nastartování počátečních marketingových aktivit.

Další kola financování

Když je tedy hra na světě, budete potřebovat peníze na výrobu cédéček, vytištění atraktivních obalů a nákup krabic, v nichž chcete hru distribuovat cílovému zákazníkovi. Rovněž musíte nějak financovat reklamu a propagaci v příslušných periodikách. V tento okamžik nastupuje první kolo financování (first stage). Předpokládejme, že je hra úspěšná, mezi hráči je po ní poptávka a vám se na stole hromadí objednávky. Objevuje se potřeba dalších finančních zdrojů, neboť vaši odběratelé se řídí heslem a vám s rostoucími tržbami rostou i pohledávky a vážou vám tolik potřebný kapitál, navíc se blíží Vánoce a vy musíte mít na skladě dostatek krabic, abyste byli připraveni uspokojit poptávku všech svých obchodních partnerů. I zásoby vám pochopitelně váží peníze. Nadchází čas pro druhé kolo financování (second stage), kdy se investor snaží poskytnutím dodatečných zdrojů posílit váš provozní kapitál. Pokud vše dopadne ideálně, vy jste přežili Vánoce ve zdraví a investor je spokojen s tím, jak zacházíte s jeho prostředky, a má nadále důvěru ve váš tým, produkt a příslušný trh, je na čase hovořit o třetím kole financování (third stage). To přichází ve chvíli, kdy vám po zaplacení dodavatelům a zaměstnancům ve firmě dokonce něco málo zbude a společnost se pomalu dostává do černých čísel (tzn. do plusu). Zdroje získané ve třetím kole použijete na rozhodující expanzi a zabezpečení organického růstu firmy. Pronajmete si větší kancelářskou a skladovací plochu, nakoupíte další počítače, zaměstnáte nové lidi, nakoupíte obchodním zástupcům auta a investujete do vývoje nových a inovace stávajících her. Úspěšně rostete, ovládáte podstatný podíl trhu a porážíte konkurenci, jste tam, kde jste chtěli být. V tomto okamžiku splnil rizikový investor svoji roli a nastává pro něj čas exitu.

Investor realizuje zisk

Má-li být výstup investora ze společnosti proveden formou prodeje podílu na kapitálovém trhu (), což znamená, že vaše společnost bude muset podstoupit proces spojený s uvedením na veřejný trh, kde bude nadále získávat zdroje ke svému financování, může přijít ještě poslední kolo financování. Jedná se o přechodnou fázi (bridge stage) a zdroje takto získané slouží k zajištění procesu uvedení firmy na kapitálový trh a pokrytí nákladů s tím spojených. Investor očekává, že o akcie vaší společnosti bude zájem a on tak prodejem svého podílu získá investované peníze včetně patřičného zhodnocení zpět. Kromě uvedení společnosti na burzu přicházejí pro investora v úvahu ještě další formy exitu. Pokud se z jakéhokoli důvodu nevyplatí uvádět firmu na veřejný trh (společnost je příliš malá, kapitálový trh je nefunkční, není vhodná doba na uvedení emise na trh), je možné prodat podíl venture kapitalisty, případně po dohodě s ostatními majiteli celou firmu, strategickému investorovi. Obvykle to bývá společnost z oboru, která si vaší akvizicí kupuje přístup na příslušný trh, nebo atraktivní produkt či schopný tým pracovníků, případně vše najednou. Jednoho dne se tedy můžete stát pro svou schopnost vyvíjet zajímavé a úspěšné hry třeba součástí Electronic Arts. Třetí možností výstupu investora je odprodej managementu, tato metoda ale bývá obvykle problematická. Vedení firmy by mělo být motivováno ke zvyšování hodnoty firmy, proti tomu pak působí snaha managementu odkoupit podíl investora za nejnižší možnou cenu. Ve čtvrté variantě prodá investor svůj podíl investiční instituci, která je zaměřena na dlouhodobější investice. Nejméně žádoucí možností exitu je krach.

Máte-li promyšlený business plán, nikoli však dostatek peněz na realizaci, můžete zkusit oslovit některý fond rizikového kapitálu nebo "anděla".
Investoři požadují výnos nejméně 25-30 % z vložené částky.
Investor na oplátku přinese firmě své zkušenosti a kontakty.

Počítejte s tím, že od chvíle, kdy se ráno probudíte rozhodnuti začít svůj vlastní byznys, až po okamžik, kdy budete sklízet plody svého úsilí a nápadů, může uplynout časový úsek v rozmezí tří až šesti let.

Mějte na paměti, že chuť něco dokázat a být úspěšný je důležitá, ale rizikový kapitál získáte pouze tehdy, když dokážete investorovi vysvětlit :

  • kde vidíte příležitost
  • co je vaším cílem
  • jak k němu chcete dospět
  • jak na tom chcete pro sebe a pro něj vydělat peníze
  • proč si myslíte, že to dokážete, a proč by měl investovat právě do vás
V České republice není nouze o rizikový kapitál, ale o dobré projekty. Nebo spíš o schopnost tuzemských podnikatelů umět své vize a nápady prodat.

Proto by zmiňované body měly být dobře a výstižně popsány ve vašem business plánu. Bohužel, dobře zpracované business plány jsou v Česku stále spíše výjimkou. Charakteristickým rysem podnikatelských plánů vznikajících u nás je přílišná zaměřenost na produkt, nedostatečný popis týmu, který by měl příležitost realizovat, a až trestuhodné opomíjení finanční části plánu. Zpracovatel se obvykle spokojí s třemi nejzákladnějšími položkami (výnosy, náklady, zisk) a tím to pro něj končí. Přitom však finanční část business plánu investor bedlivě sleduje, protože říká, jak budete s penězi investora zacházet, jak mu zabezpečíte zisk a nakolik jsou vaše plány reálné. Pokud vše výše uvedené máte, pak vám nezbývá než popřát hodně štěstí při hledání investora a naplňování vašich cílů.

Slovníček

Business anděl (Venture Capital Angel Investor) - fyzická osoba investující vlastní peníze. Z pohledu podnikatele má s andělem v původním slova smyslu společné to, že koná dobré skutky,

liší se však tím, že si za každý dobrý skutek nechá také dobře zaplatit. Odměnu si anděl vybírá

nejčastěji ve formě podílu na vaší společnosti,

který - jak doufá - po určité době se ziskem prodá. Andělé se obvykle zaměřují na poskytování finančních zdrojů mladým či začínajícím společnostem, kde je vysoké riziko neúspěchu. Pokud se rozhodnete oslovit anděla, pamatujte, že pro jeho výběr platí stejná pravidla jako pro výběr fondu rizikového kapitálu. Ptejte se, jakou vám a vaší firmě přinese kromě peněz přidanou hodnotu (odborná kvalifikace, kontakty, track record, zkušenosti). Důležité také je, aby si obě strany vzájemně "sedly", protože v nejbližším období budou úzce spolupracovat.

Jako příklad venture kapitálového anděla můžeme uvést Esther Dyson, známou ze success story NetBeans.

IPO (primární veřejná nabídka): proces, kdy společnost poprvé nabízí své akcie široké investorské veřejnosti prostřednictvím kapitálového trhu.

Pay late, collect early - metoda "plať pozdě, inkasuj brzo" zlepšující vaše cash flow a zvyšující pracovní kapitál. Pokud dodavateli zaplatíte za dodané zboží či služby za 30 dnů a naopak od odběratele dokážete za jemu poskytnuté zboží či služby získat peníze za 25 dnů, zůstávají vám peníze ve firmě po dobu 5 dnů jako neúročené cizí zdroje. Jinými slovy, dodavatel vás po určitou krátkou dobu zadarmo úvěruje.

Tomáš Navrátil pracuje ve společnosti Venture Investors jako projektový manažer se zaměřením na IS/IT

a telekomunikace. Je zodpovědný za zajištění procesů spojených s M&A a se vstupem finančního či strategického investora do společnosti

Diskuze (7) Další článek: iHNed.cz unplugged, kdo za to může?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,