Studie: za tři roky budou notebooky tak časté jako desktopy

Podle studie firmy Meta Group mají za tři roky lidé používat v práci stolní počítač jako svůj „bod přístupu k informacím“ v méně než polovině případů. Není ale tato extrapolace současného růstu přenosných počítačů poněkud přehnaná?

Podle studie firmy Meta Group mají za tři roky lidé používat v práci stolní počítač jako svůj „bod přístupu k informacím“ v méně než polovině případů. Meta tvrdí, že 45 % uživatelů jako své hlavní zařízení má mít nepřenosný stolní počítač (desktop), 40 % přenosný osobní počítač (notebook nebo tablet PC) a zbytek tenkého klienta či něco podobného.

Autoři studie říkají, že šedesát procent osob, pro které je nyní na Západě módní označení „information worker“ (my bychom použili poněkud přízemnější označení „kancelářský pracovník“, ne-li ještě něco jiného), jsou osoby, které různě přebíhají z místnosti do místnosti a potřebují mít neustálý přístup k informacím. Meta výslovně uvádí: „e-mail, interaktivní komunikaci, brouzdání po internetu a něco, na co se dají psát poznámky“. Firma dále říká, že očekává oživení technologie „smart display“, která umožní prezentaci informací v užším kruhu a interaktivní zásahy zúčastněných, tj. jakousi inteligentní tabulku, se kterou bude moci pracovat současně více lidí u stolu. Vyšší investice do notebooků se prý vrátí na zvýšené efektivitě práce.

Při vší úctě k poměrně význačným analytikům z Meta Group se zdá, že studie byla vytvořena na zakázku výrobců notebooků; „pofiderních“ bodů v ní najdeme víc než dost.

Je pravda, že v posledních dvou letech roste prodej notebooků rekordně, desktopy prakticky stagnují. Metě ale chybí historická paměť: během posledních dvaceti let se vyskytovalo několik období, ve kterých se cenová propast mezi desktopem a notebookem stejné výkonnostní kategorie zmenšila, a pak se zase prohloubila. Dnes jsme opět v období „mělké propasti“, ale domnívám se, že právě v roce 2004 stolní počítače opět zaznamenají vylepšení poměru výkonu k ceně daleko více než notebooky (nové CPU a další klíčové komponenty). Navíc se lze domnívat, že stolní počítače, respektive výrobci klíčových komponent do desktopů podniknou určitý protiútok, spočívající ve snížení cen, zjednodušení a zmenšení návrhu desktopu, a tím jeho další zlevnění.

Velmi sporné je zvýšení produktivity. Intenzivní práce na desktopu je vždy podstatně efektivnější než na notebooku: klávesnice, na které se lépe píše, propastný rozdíl snadnosti ovládání myši a trackballu, větší a kvalitnější displej. Notebook je skutečně nenahraditelný pro člověka, který hodně cestuje a potřebuje si nosit svou práci s sebou – ale těchto osob samozřejmě není 60 %.

Zcela úžasná se manažerům musí zdát pasáž, ve které Meta popisuje porady budoucnosti tak, že si všichni účastníci sednou za stůl, otevřou notebooky a začnou brouzdat po internetu, číst maily a používat ICQ. Na poradě pochopitelně je místo pro informační technologie, ale především v podobě jednoho počítače, z něhož ten, kdo poradu moderuje, promítá data, grafy a powerpointové prezentace na zeď, a pak notebook v rukou asistentky, která z porady dělá zápis. Nepostradatelný je pak starý dobrý flipchart s barevnými fixkami. Výzkumníci z Mety možná pozapomněli na to, že pokusy „digitalizovat-informatizovat“ porady zde již několikrát byly, a všechny skončily neúspěšně – smysl porady spočívá v tom, že zúčastnění lidé pracují svými mozky a jsou veškerých elektronických pomůcek zbaveni hned u vchodu do jednací místnosti.

Jediným rozumným bodem v analýze se zdá být zmínka o chytrém zobrazovacím zařízení. Smart display se může skutečně stát zajímavou náhradou flipchartu a projekčního zařízení současně, pokud bude dostatečně velký a bude zobrazovat tak, aby jej mohli sledovat všichni účastníci porady (tj. bude použitelný především pro porady v menším týmu). A jakkoli je Tablet PC šikovný nápad – vyžadující ovšem řady technologických vylepšení – v případě, kdy si na poradě potřebují jednotliví účastníci něco navzájem ukazovat, je vytištěný papír prostředkem, který bude ještě nějakou dobu nedostižný.

Diskuze (17) Další článek: Microsoft kopíruje Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,