Reklama

Studentská sleva na povinné ručení? Jak ušetřit na povinném ručení jako student

Studentský život přináší množství finanční výhod.

Středoškoláci a vysokoškoláci se mohou levněji stravovat v restauracích, ušetřit při nakupování oblečení a užívání hromadné dopravy je stojí jen pár korun. Ale co cestování autem? Lze se statusem studenta dosáhnout na výhodnější povinné ručení? 

Většina mladých lidí si dnes život bez auta nedovede vůbec představit. Auto využívají na cesty do školy, za kamarády, cesty do hor nebo třeba na víkendové výlety jako jsou výlet k Rešovským vodopádům. Pro studentskou peněženku však vlastnictví auta představuje velice náročnou položku.

Nižší cenu paliva vykouzlit nelze, na povinném ručení se však dá ušetřit až tisíce korun ročně. Ačkoliv seznam výhod kouzelné ISIC karty vedle slevy do KFC či ZOOT levnější zákonné pojištění vozidla nezahrnuje, existuje vedle ISIC karty a slevových nabídek řada jiných ověřených způsobů, jak ušetřit na provozu auta.

Kalkulačka povinného ručení

Tím nejúčinnějším je využití kalkulačky povinného ručení zdarma, která je k dispozici na srovnávači povinného ručení 123ruceni.cz. Uživatel do kalkulačky zadá několik údajů o sobě a informace o vozidle a během pár vteřin získá nabídky pro nejlevnější povinné ručení přímo na míru – takové, co perfektně odpovídá jeho potřebám a požadavkům.

jak ušetřit na povinném ručení jako student.jpg

Kalkulačka porovnává produkty od různých pojišťoven. Řadí je vzestupně od toho nejlevnějšího povinného ručení, které začíná na pouhých 968 Kč za rok. To je až o 70 % méně, než je klientovi běžně nabídnuto při osobní návštěvě pojišťovny. Statistiky ukazují, že až 4 z 5 lidí své povinné ručení přeplácí.

Všechno lze navíc vyřídit už za 5 minut, a to z pohodlí domova jen za pomoci internetu.

Zkušení řidiči platí méně

Je obecně známo, že kdo jezdí dlouho, aniž by kdy způsobil škodu, dosáhne na levnější povinné ručení. Pojišťovny takovým řidičům totiž poskytují bonus v podobě 5% až 10% slevy z celkové výše pojistného za každý rok bez nehody. U některých společností tak lze postupně získat až o 60 % nižší cenu.

Taková výhoda není nereálná ani pro začínající řidiče. Stačí poprosit někoho zkušenějšího a bezproblémového z řad známých, kdo povinné ručení sjedná na své jméno. Tratit nebude žádný ze zúčastněných. Jeden člověk totiž může mít podepsané smlouvy na více aut, nikoliv pouze na jedno.

Pojišťovny si svých klientů cení

Pojišťovny si své klienty chtějí udržet, a tak je lákají na další a další výhody, aby jim neutekli ke konkurenci. Jedním takovým privilegiem je bonus za věrnost. Kdo si povinné ručení sjedná u pojišťovny, u níž už čerpá i nějaký jiný produkt, může na něm ušetřit 5 až 10 %.

studentská sleva na povinné ručení.jpg

Nejčastějším lákadlem pojišťoven je sleva za online sjednání. Její výše se v závislosti na konkrétní společnosti liší, obvykle však činí alespoň 10 %. Výjimkou není ani 20 %, u ČSOB je to dokonce 25 %.

Na co žadatelé o zákonné pojištění vozidla často zapomínají brát ohled, je frekvence placení. Ačkoliv se může zdát lákavé uhradit několikrát do roka pár set korun, v součtu taková možnost není vůbec výhodná. Kdo povinné ručení zaplatí najednou, bude ho to stát podstatně méně.

Ušetřit na povinném ručení může zkrátka každý bez ohledu na věk, typ vozidla a další aspekty. A je to velice jednoduché. Stačí si prostudovat dostupné možnosti a vědět, jak na to.

Další článek: Čína potvrdila první případ nákazy člověka ptačí chřipkou H10N3

Témata článku: ,